Airbus a efectuat cu succes primul zbor de încercare al avionului electric Vahana (eVTOL), care decoleaza și aterizeaza, pe 31 ianuarie, a anunțat gigantul din industria aerospațiala. La ora 8:52, vehiculul de scară largă a ajuns la o înălțime modestă de cinci metri înainte de a coborî în siguranță.
Zborul cu un pilot automat a durat doar 53 de secunde, însă este o reamintire că proiectele de mobilitate „de taxiuri zburatoare” despre care auzim multe in ultima perioada, se apropie de realitate.
Airbus a declarat că dorește să construiască o flotă de avioane eVTOL autonome, care să poată fi utilizate pentru a zbura de la un acoperiș la altul în orașe dense, unde traficul este adesea blocat. Proiectul a fost lansat la începutul anului 2016 ca una dintre primele căutări ale lui A³ (pronunțat „A cubed”), subsidiara sa din Silicon Valley. (Vahana este un cuvânt sanscrit care se referă la vehiculul sau ansamblul unui zeu.) De atunci, compania a raportat actualizări regulate, inclusiv un concept video al experienței utilizatorului.
Modelul demonstrativ pe scară largă, numit Alpha One, a fost inițial programat să zboare până la sfârșitul anului 2017. Autovehiculul a fost recent mutat din California într-un nou centru de testare a zborurilor din Pendleton, Oregon, unde a avut loc si demonstrația din aceasta săptămâna. A³ a declarat că intenționează să aibă o versiune pregătită pentru producție până în 2020. Potrivit companiei, Alpha One are o lungime de 6,18 metri, lungime de 5,7 metri, înălțime de 2,8 metri și cântărește 744 de kilograme.
„Scopul nostru a fost de mult timp proiectarea și construirea unei singure aeronave de pasageri VTOL auto-pilotata, care să răspundă nevoii tot mai mari de mobilitate urbană”, a declarat Zach Lovering, director de proiect la Vahana, într-un post pe blog. „Scopul nostru este să democratizăm zborul personal prin utilizarea celor mai noi tehnologii, cum ar fi propulsia electrică, stocarea energiei și viziunea mașinilor. Primele noastre zboruri marchează o piatră de hotar imensă pentru Vahana, precum și profitarea pe plan global a mobilității aerului urban „.