Vânzările de PC-uri au scăzut în primul trimestru al anului 2022, pe măsură ce achizițiile legate de pandemie încep să scadă, potrivit rapoartelor firmelor de cercetare Gartner și International Data Corporation (IDC).
În timp ce IDC raportează un total de 80,5 milioane de livrări de PC-uri în ultimul trimestru, Gartner citează o cifră mai mică de 77,5 milioane, o scădere de 7,7% în comparație cu primul trimestru din 2021.
Gartner spune că o scădere a livrărilor de Chromebookuri a afectat foarte mult piața. Fără a lua în calcul Chromebookurile, piața PC-urilor ar fi crescut cu 3,3% de la an la an. IDC nu a inclus nicio informație despre Chromebook-uri, dar observă o încetinire a achizițiilor de la instituțiile de învățământ, o piață care utilizează peste 40 de milioane de Chromebook-uri pentru profesori și studenți. Lenovo a fost încă cel mai vândut brand de PC-uri, urmat de HP, Dell și Apple.
Cu toate acestea, Dell, Apple și ASUS au fost singurele mărci care au înregistrat o creștere de la an la an. Apple ar fi trebuit să observe o creștere după lansarea noilor MacBook Pro de 14 și 16 inchi în octombrie anul trecut, care vin cu cipurile interne M1 Pro și M1 Max ale companiei. Noul său sistem de desktop Mac Studio a apărut pe piață în martie, sporind gama de desktop a Apple la sfârșitul trimestrului trecut și ulterior.

Cererea de Chromebookuri a fost deosebit de ridicată în mijlocul pandemiei în 2020 și 2021, deoarece școlile au cumpărat Chromebookuri pentru a ajuta la tranziția către învățarea la distanță. Piața PC-urilor, în general, a crescut cu 11% în 2020 și peste 30 de milioane de Chromebook-uri au fost vândute la acea vreme. O lipsă a lanțului de aprovizionare a făcut ca vânzările să scadă în trimestrul trei al anului 2021, dar au reușit să se redreseze în ultimul trimestru.
Ambele firme sunt de acord că piața PC-urilor începe să se stabilească după doi ani de creștere a livrărilor. Gartner citează războiul din Ucraina drept un factor care contribuie și la lipsa de creștere a ultimului trimestru, având în vedere că multe companii au încetat să-și livreze hardware-ul în Rusia din cauza sancțiunilor economice.
„Accentul nu ar trebui să se pună pe scăderea de la an la an a volumelor de computere, deoarece era de așteptat”, a declarat Ryan Reith, vicepreședintele grupului IDC, într-un comunicat. „Accentul ar trebui să se pună pe industria PC-urilor care reușește să livreze mai mult de 80 de milioane de computere într-un moment în care logistica și lanțul de aprovizionare sunt încă o mizerie, însoțite de numeroase provocări geopolitice și legate de pandemie.”