Cândva un gigant global pe piața de telefoane, Huawei și divizia sa de telefoane sunt în agonie, vânzările sale în 2021 au scăzut cu 32% față de anul precedent.
Scăderea a avut loc în primele nouă luni ale anului 2021, sub sancțiunile SUA și ca urmare a vânzării mărcii sale de smartphone-uri Honor, potrivit cifrelor publicate vineri.
Divizia de smartphone a Huawei Technologies Ltd. și alte afaceri orientate spre consumatori au fost „afectate în mod semnificativ”, dar vânzările către operatori de telefonie și alți clienți comerciali „rămân stabile”, a declarat președintele, Guo Ping, într-un comunicat.
Veniturile pentru cele nouă luni încheiate în septembrie au fost de 455,8 miliarde de yuani (71,3 miliarde de dolari), cu o marjă de profit de 10,2%, a anunțat compania. Ciferele sunt în scădere față de 671,3 miliarde de yuani în venituri raportate pentru aceeași perioadă a anului 2020.
Huawei, cel mai mare producător de echipamente de rețea, se luptă să păstreze cota de piață sub sancțiuni care îi blochează accesul la majoritatea cipurilor de procesoare din SUA și la alte tehnologii.
Oficialii americani spun că Huawei, prima marcă tehnologică globală din China, reprezintă un risc de securitate și ar putea facilita spionajul chinez, ceea ce compania neagă de ani de zile. Washingtonul continuă să facă lobby în rândul aliaților europeni și alți aliați pentru a exclude Huawei atunci când implementează rețelele de telefonie de ultimă generație.
Huawei a răspuns prin schimbarea accentului pe piața sa de origine din China și pe tehnologia de rețea pentru spitale, fabrici și alți clienți industriali și alte produse despre care spune că nu vor fi afectate de sancțiunile SUA. Compania și-a lansat propriul sistem de operare pentru smartphone-uri, HarmonyOS, și spune că se așteaptă să depășească 150 de milioane de utilizatori până la sfârșitul acestui an.
Compania nu a oferit o defalcare a vânzărilor pe regiune sau pe tipuri de afaceri.
Huawei, cu sediul în orașul din sudul Shenzhen, spune că este deținută de angajați chinezi, care reprezintă jumătate din forța sa de muncă de 197.000 în 170 de țări.
Anterior, Huawei a raportat că vânzările în 2020 au crescut cu 3,8% în 2020 cu un an înainte, la 891,4 miliarde de yuani (135,8 miliarde dolari), dar această creștere a fost în scădere față de creșterea de 19,1% din 2019.
Ultimele rezultate ale Huawei au fost puternic afectate, vânzările din 2021 fiind mult mai mici în comparație cu perioada înainte ca Honor să fie vândut unui grup de investitori condus de stat în noiembrie 2020 pentru a revigora brandul, separându-l de sancțiunile aplicate companiei-mamă. Honor a obținut permisiunea SUA pentru a cumpăra cipuri de la Qualcomm Inc.
Honor a livrat 14,2 milioane de telefoane în cele trei luni încheiate în septembrie, mai mult de dublu față de trimestrul anterior, potrivit Canalys. A urcat pe locul 3 pe piața populată din China, în spatele Vivo și Oppo și înaintea Xiaomi și Apple.
„HONOR trimite acum semnale clare că marca a revenit după despărțirea sa de Huawei”, a spus Toby Zhu de la Canalys într-un raport.