După luni în care Google a lansat câteva actualizări beta, Android 11 este în sfârșit disponibil în versiune finală publică. Google a lansat cea mai recentă și mai bună versiune a sistemului său de operare și, deși nu există multe surprize pentru cei care folosesc versiunea beta de ceva timp, este totuși o actualizare utilă pentru toți ceilalți.
Ca deobicei, Android 11 se lansează mai întâi pe telefoanele „selectate Pixel”, însă vestea bună este că și telefoane Oneplus, Xiaomi, Oppo și Realme, alături de alți parteneri, vor face mai rapid actualizarea.
Actualizarea la Android 11 este deja disponibilă pe Pixel 4 XL. Dacă aveți un dispozitiv compatibil, iată câteva dintre cele mai bune motive pentru care ar trebui să luați în considerare actualizarea.
Android 11 include două mari îmbunătățiri ale conversațiilor text de pe telefon. În primul rând, Google păstrează conversațiile dvs. separate de celelalte notificări, acordându-le prioritate în partea de sus a notificărilor. Notificările legate de mesaje primesc propria secțiune, având prioritate față de ping-urile aleatorii din alte aplicații și puteți seta, de asemenea, conversațiile la o prioritate ridicată, permițând notificărilor legate de mesaje să fie afișate, chiar dacă ați dezactivat notificările.
În al doilea rând, Google lansează în cele din urmă implementarea oficială a „bulelor” de conversație. Dacă utilizați Facebook Messenger pe Android, este posibil să știți deja despre ce este vorba; funcția permite ca aceste conversații să existe în bule plutitoare pe care să le puteți deplasa pe ecran și să le accesați din orice aplicație. În timp ce dezvoltatorii vor trebui să își actualizeze codul de aplicații pentru a sprijini funcția, este foarte probabil ca funcția să prindă rapid.
În timp ce Android a avut întotdeauna un avantaj față de iOS în ceea ce privește notificările, actualizarea de Android 11 pune un alt pas înainte.
Până acum, înregistrarea ecranului pe Android a fost un pic cam neplăcută, necesitând să utilizați aplicații de la terți, care sunt adesea deficitare. Începând cu Android 11, puteți înregistra conținut pe dispozitiv – inclusiv audio de pe microfon, dispozitiv sau ambele – fără a fi nevoie să instalați o aplicație separată.
Pentru a activa funcția, poate fi necesar să o adăugați mai întâi la meniul de setări rapide din sertarul de aplicații. Pe telefoanele Pixel, puteți să deschideți pur și simplu bara de notificări, să atingeți pictograma creion și să glisați și să fixați butonul Înregistrare ecran pe aplicațiile dvs. active. Apoi, puteți începe înregistrarea atingând oricând butonul Screen Record de pe telefon.
Dacă aveți mai multe dispozitive inteligente acasă, știți cât de dificil poate fi să le gestionați pe toate – mai ales în acele momente în care Asistentul Google nu pare să înțeleagă ceea ce încercați să spuneți. Google are acum o soluție: puteți accesa comenzile pentru toate gadgeturile dvs. inteligente chiar din meniul butonului de pornire. Pur și simplu apăsați lung pe butonul de alimentare și veți vedea comenzi pentru toate becurile inteligente, încuietorile, termostatele și orice altceva aveți în casă.
Comutarea dispozitivelor audio este un pic dureroasă pentru Android, mai ales acum că căștile Bluetooth sunt din ce în ce mai des utilizare. Uneori asculți prin difuzoarele telefonului, uneori folosești căști, altele dăți un soundbar sau televizorul. Android 11 vă permite să selectați rapid ieșirea audio din bara de notificări.
Android 11 oferă, de asemenea, controale media mai extinse pentru interacțiunea cu muzica dvs. în bara de notificări. De exemplu, puteți relua acum o sesiune de muzică chiar din meniul menționat – nu este nevoie să deschideți din nou Spotify după ce ați închis aplicația. Google spune că veți putea comuta între aplicații în ordinea în care au fost redate ultima dată, ceea ce este la îndemână pentru cineva care comută constant între muzică și cărți audio sau podcast-uri.
Cu Android 10, Google a început să ia confidențialitatea puțin mai în serios, permițând utilizatorilor să limiteze lucruri precum accesul la locație să funcționeze numai atunci când utilizați efectiv o aplicație (spre deosebire de fundal). Acum, compania vă permite să oferiți aplicațiilor acces o singură dată la anumite funcții, cum ar fi camera dvs. foto sau microfonul – lucru care ar fi trebuit făcut cu mult timp în urmă.
De asemenea, Google va reseta automat acum permisiunile furnizate unei aplicații dacă nu le-ați folosit de mult timp. Google nu specifică ce înseamnă mult timp, dar este o măsură bună de siguranță în cazul în care o aplicație este compromisă sau își modifică politica de confidențialitate.
Exista si cateva functii exclusive pentru telefoanele Pixel. Vizualizarea live cu partajarea locației vă permite să utilizați cu ușurință direcția pas cu pas pentru a vă întâlni cu prietenii care v-au împărtășit locația. Este, în esență, un căutător de prieteni AR.
Google face, de asemenea, mai simplă sarcina utilizatorilor de a face capturi de ecran și text din aplicații. Acum puteți glisa în sus și țineți apăsat pentru a accesa vizualizarea cardului aplicației, din care puteți alege să faceți o captură de ecran și să editați o imagine sau să selectați orice text de pe ecran.
Dacă doriți să vedeți toate caracteristicile pe care le oferă noul sistem de operare, consultați site-ul oficial.