Criminalii informatici devin din ce în ce mai inventivi, iar virușii creați de aceștia devin acum unelte de marketing pentru cei aflați în căutarea de celebritate pe rețelele sociale. Cel mai recent virus periculos de pe internet este unul care afectează reţeaua socială Instagram.
Pe fondul creşterii importanței rețelelor de socializare, hackerii au început să creeze viruşi care să ofere Like-uri false, dar să dea şi Follow pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube sau LinkedIN.
În momentul de față circula pe internet o nouă versiune a virusului Zeus, modificat pentru a crea like-uri false pe Instagram, crescând astfel creşte importanţa unei companii sau a unei persoane. . Aceste like-uri false sunt vândute pe internet la pachet: unul conţinând 1.000 de Followeri pe Instagram poate fi cumpărat cu 15 dolari, iar like-urie pe alte rețele de socializare se cumpără cu 30 de dolari pentru 1.000 de bucăţi.
Dacă ar fi să comparăm prețurile ajungem la concluzia că un fan pe Instagram valorează de cinci ori mai mult decât un numar de carte de credit. Pentru doritori, 1.000 de numere de card costă doar 6 dolari pe forumurile hackerilor.
Importanța celebrității prin intermediul internetului și al rețelelor sociale îi pot determina pe oameni să plătească foarte mult pentru a fi celebri pe internet, iar firmele vor să demonstreze că sunt mai populare decât în realitate.
Practica unor persoane de a crește artificial popularitatea unui cont pe o rețea de socializare nu este veche, iar unele dintre acestea au început să ia primele măsuri împotriva acestor persoane. Michael Kirkland, purtător de cuvânt la Facebook, a declarat că reţeaua socială face eforturi pentru a reduce numărul de utilizatori falşi de pe Instagram, iar oricine poate să-i raporteze pe cei care sunt consideraţi suspecţi.
Cu toate acestea virusul Zeus este mult mai eficient decât alte metode de obținere de like-uri false. Acesta le permite hackerilor sa controleze computere care postează automat like-uri pe anumite profiluri pe care le ţintesc ei. Astfel, hackerii pot primi bani pentru asemenea activităţi, mai ales că utilizatorii sunt reali şi nu par infectaţi.
Zeus a apărut acum cinci ani pe piaţă, iar variantele lui au fost folosite de o mulţime de hackeri pentru a controla de la distanţă computere.
Evident, pentru a nu cădea pradă unor astfel de hackeri, cel mai recomandat este să aveți instalat un antivirus actualizat periodic, funcția firewall activată și un control atent asupra funcțiilor de control la distanță. Nu uitați de asemenea să nu împărtășiți parolele de acces altor persoane și evitați pe cât posibil punerea acestor parole la vedere.