Cea mai noua editie a Ericsson Mobility Report estimeaza ca vor exista 550 de milioane de abonamente 5G in 2022. America de Nord va fi tara care va adopta cel mai repede tehnologia 5G la nivel comercial, un sfert din totalul de abonamente mobile preconizandu-se ca vor fi pentru 5G in 2022.
Zona Pacifica a Asiei va fi regiunea cu a doua cea mai rapida adoptie a tehnologiei 5G – abonamentele 5G reprezentand 10% din totalul abonamentelor mobile in 2022. Din 2016 pana in 2022, Orientul Mijlociu si Africa isi vor schimba considerabil directia, trecand de la piete cu abonamente majoritar GSM/EDGE spre piete avand in proportie de 80% abonamente WCDMA/HSPA si LTE. Pana in 2022, numarul de abonamente pentru smartphone-uri va atinge 6,8 miliarde, cu peste 95% din abonamente fiind inregistrate pe retele WCDMA/HSPA, LTE si 5G.
„Aproape 90% din abonamentele pentru smartphone-uri sunt in retele 3G si 4G, iar retelele standardizate 5G vor fi disponibile in 2020”, a spus Ulf Ewaldsson, Chief Strategy and Technology Officer, Ericsson. „Pana in 2022, estimam ca numarul de abonamente pentru smartphone-uri va ajunge la 6,8 miliarde, cu peste 95% dintre acestea inregistrate pe retele WCDMA/HSPA, LTE si 5G. Observam deja un grad mare de interes in randul operatorilor sa lanseze retele pre-standard pentru 5G. Aceasta tehnologie va accelera transformarea digitala a multor industrii, contribuind la crearea de noi produse si servicii in domenii precum IoT, automatizare, transport sau big data.”
Pana in 2022, Ericsson Mobility Report preconizeaza ca vor exista 8,9 miliarde de abonamente mobile, 90% dintre acestea fiind pentru servicii de broadband mobil. Tot atunci, vor exista 6,1 miliarde de abonati unici.
In cel de-al treilea trimestru din 2016 au fost adaugate 84 de milioane de noi abonamente mobile, ajungand la un total de 7,5 miliarde. India a crescut cel mai mult in ceea ce priveste adaugarile nete pe durata trimestrului (+15 milioane), urmata de China (+14 milioane), Indonezia (+6 milioane), Mynamar (+4 milioane) si Filipine (+4 milioane). Abonamentele pentru servicii de broadband mobil cresc cu 25% de la an la an, iar numarul total de abonamente pentru servicii de broadband mobil atinge acum cifra de 4,1 miliarde.
Traficul de date mobil continua sa creasca atat datorita numarului din ce in ce mai mare de abonamente pentru smartphone-uri, cat si maririi volumului mediu de consum per abonat – in special datorita cresterii vizionarii de continut video. In cel de-al treilea trimestru din 2016, traficul de date a crescut cu 10% de la trimestru la trimestru si cu 50% de la an la an.
Alte mentiuni importante din Ericsson Mobility Report:
Traficul de date mobil creste in mod dominant: Traficul video mobil va creste cu 50% anual pana in 2022, ceea ce va reprezenta aproape 75% din continutul total de date. Retelele de socializare genereaza al doilea cel mai mare volum de trafic dupa video, trafic care va continua sa creasca cu 39% anual in urmatorii 6 ani.
Live streaming in social media: Consumatorii folosesc considerabil mai multe aplicatii de live streaming pentru a interactiona cu prietenii, familia si persoanele pe care le urmaresc. 1 din 5 utilizatori de smartphone-uri din SUA exprima un interes fata de continutul transmis live.
Accentul pe Internetul Tuturor Lucrurilor (IoT): Studiul estimeaza ca vor exista 29 de miliarde de dispozitive conectate in 2022, din care 18 miliarde vor avea legatura cu IoT.