Western Digital, adio date personale

Now Reading
Western Digital, adio date personale


Cat timp a trecut de cand ati scris un CD/DVD pentru a va salva si stoca poze, documente, muzica sau filme personale ?

Ce-i drept in aceasta era a tehnologiei, care avanseaza rapid, lucrurile se schimba repede si probabil sunt multi care nu stiu ce-i aia o discheta floppy disk. Dupa ce am trecut de CD/DVD-uri, am inceput sa ne salvam documente pe stick-uri de memorie USB. Atunci cand am avut nevoie de spatiu si mai mult de stocare am trecut la HDD extern.

Trebuie sa recunosc ca am trecut de cateva ori prin experienta de a imi pierde datele de pe laptop pentru ca hard disk-ul intern a crapat. Dupa primul astfel de soc am ales sa fac un back-up al datelor pe un hard disk extern. Am ales(mi-a fost ales) un produs Western Digital de 2 TB care mi-a fost de ajuns.

Sa mai spunem si ca hardul extern l-am folosit strict pentru asta, stocare de date si back-up. Cu alte cuvinte nu l-am purtat prea mult dupa mine, nu am lucrat pe el, nu l-am folosit ca sa rulez filme, poze sau muzica pe alte dispozitive. L-am conenctat la laptop, am copiat datele, am dat deconectare si l-am pus de o parte. Lucrurile au mers bine cam vreo 8 luni, nu l-am scapat pe jos, nu l-am chinuit prea tare. Pana intr-o zi, cand soarta a decis sa imi joace iarasi o festa si sa imi aduca aminte ca sunt cam neglijent.

PUBLICITATE

Aveti date importante ? Stocati-le in doua locuri !

Da, am decis la un moment dat sa imi eliberez spatiul din laptop si sa sterg datele care le aveam salvate pe HDD. Doar ca lucrurile au luat o intorsatura urata in momentul cand a venit timpul sa apelez la dispozitiv pentru a extrage filmari si poze pentru un film de prezentare. Deodata HDD-ul nu a mai functionat, scotea un sunet ciudat si nu mai era recunoscut de calculator. Ingrozit de idee am inceput sa caut informatii sau sa apelez la alte calculatoare si chiar un alt cablu USB, de la un alt HDD identic, folosit de un alt coleg. Fara rezultat.

Ajuns pe forumul de suport al producatorului privirea a inceput sa mi se incetoseze constatand ca nu eram singura persoana trecuta prin asa ceva. Se pare ca HDD-urile producatorului, unele dintre ele, au obiceiul de a se strica, chiar si fara a fi scapate pe jos sau folosite necorespunzator.

Am apelat evident la ajutorul firmei de service IT, care mi-a si livrat produsul, iar raspunsul a fost mai mult decat dureros. Putea fi vorba de o defectiune ce tine de partea electronica. Fiind un produs aflat in garantie el poate fi reparat sau inlocuit cu altul nou. Dar ce facem cu datele de pe HDD si pe care nu le mai am in alta parte si de care am nevoie ? Exista o posibilitate de a le recupera, dar costurile, in functie de dimensiunea fisierelor, pleaca de la 2000 de lei iar recuperarea datelor se poate face undeva la Bucuresti.

La vreo 2 saptamani dupa ce hard disk-ul extern a plecat la reparat, a venit si raspunsul. El nu poate fi reparat si datele nu pot fi recuperate. Am primit in schimb in loc un alt produs Western Digital, tot de 2 TB, insa un model mai nou.

Care ar fi alternativele ?
Daca CD/DVD-urile nu va sunt de ajuns, stick-urile USB sunt mai fragile si se defecteaza rapid, atunci ati putea apela la solutiile de stocare in cloud. In functie de spatiul de stocare de care aveti nevoie puteti sa beneficiati de un abonament gratuit sau sa platiti un abonament anual.

Pe acest subiect, voi scrie ceva mai tarziu, deocamdata imi este frica sa mai folosesc chiar si noul produs.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
100%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
Bogdan Chirea