Serviciul de mesagerie WhatsApp detinut de Facebook a publicat cifrele legate de numarul de utilizatori pe care ii are in primul trimestru din 2020.
Serviciul are acum 2 miliarde de utilizatori în întreaga lume, conform unei postari pe blog, în creștere de la 1,5 miliarde și de la 1 miliard de utilizatori în 2018 și, respectiv, în 2016.
Spre comparatie reteaua sociala Facebook are 2,5 miliarde de utilizatori, potrivit The Wall Street Journal, iar Instagram are 1 miliard de utilizatori (deși acest număr este din iunie 2018).
WhatsApp s-a folosit de anuntul legat de numarul de utilizatori in primul trimestru din 2020 pentru a reitera importanța criptării mesajelor utilizatorilor săi, o practică care se supune unor presiuni din ce în ce mai mari din partea parlamentarilor din întreaga lume. Guvernele susțin că imposibilitatea de a citi mesajele oamenilor îngreunează descoperirea când aplicația de mesagerie este folosită pentru a facilita terorismul, exploatarea copiilor și alte crime.
Suntem conștienți de faptul că cu cât petrecem mai mult timp conectați, avem mult mai multe informații de protejat. Din moment ce viața noastră se desfășoară online din ce în ce mai mult, confidențialitatea conversațiilor este mai importantă ca oricând.
Din acest motiv, fiecare mesaj privat trimis pe WhatsApp este securizat în mod implicit prin criptare integrală. Sistemele sofisticate de criptare au rolul unor lacăte digitale imposibil de spart, care asigură faptul că informațiile pe care le trimiteți pe WhatsApp rămân în siguranță și care vă protejează de hackeri și de infractori. Conversațiile se păstrează doar pe telefonul dumneavoastră, iar nicio terță parte nu vă poate citi mesajele sau asculta apelurile, nici măcar noi. Conversațiile dumneavoastră private rămân între dumneavoastră și destinatari.
Blog WhatsApp
CEO-ul WhatsApp, Will Cathcart, spune că compania nu are în plan să dezactiveze criptarea serviciilor sale. „In toată istoria omenirii, oamenii au putut să comunice între ei in mod privat și nu credem că acest lucru ar trebui să se schimbe într-o societate modernă”, a spus el pentru The Wall Street Journal. Cu toate acestea, CEO-ul a adăugat că WhatsApp va furniza metadate atunci când este util pentru o investigație.
În viitor, Cathcart a declarat pentru WSJ că compania lucrează pentru ca serviciul să fie interoperabil cu ceilalți clienți de mesagerie detinuti de Facebook, conform planurilor anunțate de CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg anul trecut. Cu toate acestea, Cathcart a recunoscut că această integrare poate avea limitele sale, unele funcții care sunt prezente pe un serviciu de mesagerie precum Messenger nu se pot traduce pe WhatsApp.