Lansat la jumătatea lunii octombrie, sistemul de operare Windows 8.1 aduce o serie de îmbunătăţiri de natură să-i atragă pe cei care au refuzat cu un an înainte versiunea cu numărul 8. Conform datelor din luna noiembrie care au fost publicate de Net Applications, noul sistem de operare nu se bucură de o rată de adopţie mai mare şi chiar bătrânul Windows 7 a reuşit să crească mai mult.
La finalul primei luni complete de prezenţă pe piaţă, Windows 8.1 se bucură de o cota de piaţă de 2,64 procente, în creştere cu 0,92 procente faţă de luna anterioară. O actualizare gratuită pentru Windows 8, noua versiune a crescut însă în detrimentul Windows 8, care a scăzut de la 7,53 procente la 6,66 procente, într-o scădere aproape simetrică.
Dacă adunăm aceste cifre, remarcăm faptul că de Windows 8.1 se bucură practic doar vechii utilizatori Windows 8, cele două platforme înrudite de la Microsoft reuşind să crească împreună cu doar 0,05 procente şi marcând, cel puţin pentru moment, eşecul îmbunătăţirii imaginii produsului în ochii utilizatorului.
Situaţia este cu atât mai dezamăgitoare pentru Microsoft cu cât vechiul şi popularul Windows 7 a reuşit să crească mai mult. Aflat pe primul loc în topul sistemelor de operare, Windows 7 îşi adjudecă o cotă de piaţa de 46,64 procente, acesta reuşind chiar să crească cu 0,22 procente, adică de patru ori mai mult decât Windows 8 şi Windows 8.1 luate împreună.
Nemuritorul Windows XP refuză să cedeze, acesta ocupând locul secund în ierarhia cotei de piaţă a sistemelor de operare şi scăzând în ultima lună cu doar 0,02 procente. Ponderea Windows 8.1 ar putea creşte în cursul lunii următoare odată cu sezonul sărbătorilor şi cumpărăturilor, însă rezultatele din acest moment sunt extrem de dezamăgitoare pentru Microsoft.