Producătorul american de echipamente de imprimare Xerox Holdings Corp a anuntat ca nu mai are planuri referitoare la o preluare ostila a rivalilor de la HP.
Astfel, compania a decis sa retraga oferta sa de 35 de miliarde de dolari pentru HP Inc, după ce actionarii majoritari ai companiei HP au respins in mai multe randuri aceste oferte. Se pare insa ca focarul de coronavirus a avut un cuvant decisiv de spus în campania sa de preluare a producătorului de echipamente de calculatoare și de imprimante.
Decizia Xerox a venit după ce compania a anuntat la începutul acestei luni că va amâna întâlniri cu acționarii HP pentru a se concentra pe abordarea pandemiei de coronavirus.
Acest anunt reprezintă o victorie pentru CEO-ul HP, Enrique Lores, care s-a confruntat cu o luptă de preluare imediat ce a preluat frâiele companiei din Palo Alto, California, în noiembrie, și o înfrângere pentru CEO-ul Xerox, John Visentin, fostul CEO al Hewlett-Packard și Executivul IBM Corp, ce are legături cu industria de capital privat, care a preluat funcția de CEO al Xerox în 2018.
Este, de asemenea, o lovitură pentru investitorul miliardar Carl Icahn, care deține mize mari în ambele companii și a făcut eforturi pentru fuziunea lor.
Xerox a adăugat că există beneficii financiare și strategice convingătoare pe termen lung daca va exista o fuziune potențială cu HP. Deși este posibil ca cele doua companii să aleagă să se angajeze in noi negocieri odată ce criza coronavirusului va scădea, decizia Xerox înseamnă că nu va avea o altă șansă de a pune astfel de presiune asupra HP până la următoarea reuniune anuală a acționarilor din primăvara anului 2021.
Piata a avut mult de suferit din cauza crizei declanșată de focarul mondial de coronavirus, lucru ce a determinat ca multe companii să apese pe butonul de pauză al fuziunilor și achizițiilor, sabotând speranțele consilierilor corporativi care se așteptau la multe astfel de acorduri in acest an.
Atât Xerox, cât și HP au raportat pierderi din cauza crizei de coronavirus, deși actiunile HP s-a dovedit mai puternice, deoarece angajații care lucrează acasă pentru a se proteja de virus au crescut veniturile diviziei de calculatoarele și alte echipamente de birou.
Totusi industria tipografiei este în scădere, deoarece companiile și consumatorii apelează la documente digitale pentru a economisi bani și pentru a ajuta mediul. Acest lucru a creeat presiuni asupra companiilor din sector pentru a-și consolida și inversa scăderea veniturilor prin achiziții care le pot spori cota de piață.
Xerox a anuntat anul trecut ca are planuri de achizitie a diviziei de imprimante a HP si a facut mai multe oferte de preluare, cu mult peste valoarea companiei. Aceste discuții s-au oprit după ce companiile nu au acceptat cantitatea de informații confidențiale pe care le vor distribui între ele.