Marca chineză Xiaomi, odată sinonimă cu smartphone-urile accesibile, încearcă acum să facă o impresie și mai mare cu primul său automobil electric, Xiaomi SU7.
Dezvăluit la un eveniment de la Beijing, Xiaomi SU7 – pronunțat „soo-chee” în chineză – este un sedan bazat pe propriul lor Modena Architecture, cu motoare electrice HyperEngine de până la 21.000 rpm, precum și șasiuri matrițate de mașinile lor de turnare cu o forță de prindere de 9.100 de tone – depășind aparent pe cea a Tesla.
Linia va fi disponibilă în două variante: SU7 Max cu tracțiune integrală și două motoare, și SU7 cu tracțiune spate și un singur motor.

Va mai dura câteva luni până când Xiaomi va anunța prețurile, dar deja susține că SU7 Max are o autonomie de până la 800 km (conform ciclului de testare a vehiculelor ușoare din China, cunoscut sub numele de CLTC), precum și o accelerație de la 0 la 100 km/h în doar 2,78 secunde, ambele aparent depășind Modelul S al Tesla și Taycan Turbo de la Porsche.
Acest lucru se datorează în parte platformei generoase de înaltă tensiune CATL de 101 kWh și 800V, care oferă o autonomie de 220 km în doar 5 minute de încărcare, sau 390 km în 10 minute, sau 510 km în 15 minute. Modelul de bază, totuși, acceptă doar încărcarea la 400V pentru bateria sa mai mică de 73,6 kWh, având o autonomie de până la 668 km sau 415 mile.

Xiaomi a angajat talente din industria auto pentru a realiza acest proiect. Mai ales, CEO-ul Lei Jun a declarat că Tianyuan Li, fost membru al seriei iX și conceptelor iVision de la BMW, s-a alăturat echipei de design auto a Xiaomi. Li a fost însoțit de James Qiu, care anterior a lucrat la designul Vision EQXX de la Mercedes-Benz. Mai târziu, l-au recrutat și pe Chris Bangle, un veteran de la BMW, pentru a fi consultantul lor de design.
SU7 are aproximativ aceeași dimensiune ca seria 5 de la BMW, având o înălțime de 1.440 mm, lățimea de 1.963 mm și lungimea de 4.997 mm. Aveți trei opțiuni de culoare: „aqua blue”, gri sau verde măsliniu. În cadrul evenimentului, Lei a evidențiat spațiul aparent generos pentru picioare și spațiile pentru portbagaj — 517L în spate și 105L în față.
La evenimentul de lansare, Lei a evidențiat detalii precum farurile în formă de „picătură de apă”, fiecare dintre acestea asemănându-se caracterului chinezesc pentru „orez” (care este „mi” în „Xiaomi”), precum și stopul spate sub formă de halou, compus din 360 de LED-uri. Executivul a subliniat, de asemenea, că echipa sa a optat pentru mânerele de ușă semi-ascunse, deoarece mânerele mai puțin proeminente sunt, aparent, mai dificil de utilizat în condiții reci.

SU7 oferă un sistem de divertisment în mașină HyperOS, alimentat de procesorul Qualcomm Snapdragon 8295 și care pornește în doar 1,49 secunde. Puteți accesa media, regla scaunele sau chiar controla electrocasnicele Xiaomi prin intermediul ecranului central de 3K de 16,1 inch, precum și a tabletelor opționale Xiaomi Pad care pot fi montate pe porturi magnetice (cu o ieșire de până la 22,5W) în spatele celor două suporturi pentru cap din față.
Interfața utilizatorului de pe ecranul central permite până la trei ferestre divizate pentru multitasking, puteți reda ecranul telefonului Xiaomi pe acesta pentru o experiență fără întreruperi. În ceea ce privește divertismentul muzical și video, acesta va fi completat de cele 23 de difuzoare Dolby Atmos interne.

Lei a menționat, de asemenea, deschiderea ecosistemului Xiaomi CarIOT către terți, cu un exemplu fiind un scaun auto inteligent care vă poate aminti să vă puneți centura de siguranță. Executivul a adăugat că chiar și utilizatorii de iPhone pot beneficia de unele dintre funcțiile mașinii Xiaomi, cu suport pentru conectivitate wireless CarPlay și AirPlay, precum și suport pentru montarea unui iPad pentru pasagerii din spate.
Asemenea Volkswagen, Xiaomi știe deja că posesorii de mașini preferă să aibă și câteva butoane fizice, așa că a păstrat câteva pentru controlul climatizării, precum și două butoane suplimentare – unul pentru comutarea spoilerului (Lei a spus că acesta este în mare parte pentru a te da mare), și unul pentru reglarea înălțimii caroseriei (pentru a evita zgârierea din partea de jos, dacă este necesar). Puteți obține, de asemenea, un rând opțional de butoane montate sub ecranul central.

SU7 va avea, de asemenea, capacități de conducere autonomă, datorită platformei Xiaomi Pilot alimentate de până la două procesoare NVIDIA Drive Orin (modelul de bază are doar unul) și o serie de senzori. Aceștia includ un Lidar montat în partea de sus, cu o rază vizuală de până la 200m și o precizie a pixelilor de până la 0,1m – aceasta din urmă însemnând o detectare mai bună pentru obstacole mai subțiri și mai mici.

Într-o serie de demo-uri video, Xiaomi a arătat cum SU7 poate naviga printr-o stradă aglomerată cu obstacole mixte, precum și să efectueze parcare cu asistență singură, și chiar să se parcheze într-un parc auto robotic cu spații strâmte. Fiind o companie cu sediul în Beijing, Xiaomi susține că senzorii SU7 pot face față și condițiilor meteorologice cu zăpadă și ploaie.
Lei a adăugat că firma sa își propune să finalizeze teste de conducere autonomă în 100 de orașe din China până la sfârșitul anului 2024, deși nu este clar cât de curând autoritățile locale vor permite conducerea autonomă la nivel național.

Pe lângă actualizările software viitoare, Xiaomi a făcut și aluzii la viitorul său HyperEngine V8s cu o viteză record de 27.200rpm, toate integrate într-un corp din oțel siliconat mai rezistent pentru a ține motorul sub control. Se pare că acesta este deja pregătit pentru producție în masă, cu planuri de a echipa mașinile cu acesta până în 2025. Compania a făcut apoi și aluzii la o tehnologie viitoare a motorului electric bazată pe fibră de carbon, care aparent va putea să atingă impresionanta viteză de 35.000rpm, dar acest lucru nu va fi gata prea curând, se pare.

Xiaomi nu a dezvăluit încă prețurile pentru seria SU7, deși Lei a sugerat deja că vor fi ridicate – ceea ce este subiectiv, desigur. Vom afla în câteva luni, și sperăm că până atunci vom ști și despre disponibilitatea în afara Chinei.