Autoritatea de reglementare a informațiilor din Marea Britanie a anunțat că va analiza o plângere oficială în care acuză YouTube, serviciul deținut de Alphabet Inc că a colectat ilegal date de la milioane de copii.
Plângerea depusă de tatăl celor trei copii Duncan McCann, care conduce campania și susținut de angajatorul său, grupul de advocacy 5Rights, a spus că platforma de streaming video a încălcat legea nou implementată prin adunarea „locației, obiceiurilor de vizionare și preferințelor” a unui număr de până la 5 milioane de copii.
Țările s-au străduit să găsească echilibrul potrivit cu legislația care protejează utilizatorii rețelelor sociale, în special copiii, de conținutul dăunător, fără a dăuna libertății de exprimare.
McCann a spus într-o declarație că YouTube ar trebui să-și schimbe designul platformei și să ștergă datele pe care le-a adunat despre copii.
„Este un experiment social masiv, fără licență, asupra copiilor noștri, cu consecințe incerte”, a spus McCann.
Un purtător de cuvânt al YouTube a declarat că a luat măsuri pentru a consolida confidențialitatea copiilor cu setări implicite mai protectoare și a făcut investiții pentru a proteja copiii și familiile prin lansarea unei aplicații dedicate copiilor și prin introducerea de noi practici privind datele.
„Rămânem angajați să ne continuăm angajamentul cu ICO în această activitate prioritară și cu alte părți interesate cheie, inclusiv copii, părinți și experți în protecția copilului”, a spus purtătorul de cuvânt YouTube într-o declarație.
Biroul Comisarului pentru Informații (ICO) din Marea Britanie a declarat că va analiza cu atenție plângerea.
„Codul pentru copii arată clar că copiii nu sunt ca adulții online, iar datele lor au nevoie de protecții semnificative”, a declarat Stephen Bonner, comisar adjunct al ICO.
Codul britanic pentru copii cere furnizorilor să respecte 15 standarde de design și confidențialitate pentru a proteja copiii, inclusiv limitarea colectării locației lor și a altor date personale.
În 2019, YouTube a fost amendat cu 170 de milioane de dolari de către Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA pentru a soluționa acuzațiile că ar încălca legea federală prin colectarea de informații personale despre copii.