YouTube își îmbrățișează poziția de cea mai utilizată platformă de podcasturi (neintenționată) prin lansarea unei pagini dedicate de podcast.
Pe măsură ce liniile dintre podcasting și YouTube se estompează, orice pas pe care compania îl face pentru consolidarea ascultării ar putea reprezenta o provocare pentru concurenții Spotify și Apple Podcasts.
Pagina a debutat la sfârșitul lunii iulie și este încă în proces de lansare, potrivit 9to5Google. Poate fi accesat numai în SUA din browser sau prin pagina Explorare (în aplicație sau browser), unde există o nouă filă de podcast.
Noua pagină prezintă emisiuni și canale în tendințe care au deja milioane de abonați, cum ar fi Podcastul H3 sau podcastul lui Logan Paul, dar altfel nu prezintă o mulțime de selecții.
Pagina nu este nici pe departe la fel de sofisticată ca platformele de podcast rivale, dar asta poate să nu conteze atât de mult. Un studiu realizat de Cumulus din mai a constatat că YouTube depășește deja podcasturile Apple și Spotify, datorită creșterii podcasturilor video și ușurinței de utilizare, așa că poate că este mai inteligent să rămânem la formatul pe care publicul îl cunoaște deja.
Prezența YouTube în spațiul de podcasting s-a produs mai mult prin osmoză decât ca o strategie deliberată. Apple a fost primul gigant tehnologic care a intrat în acest spațiu, lansând podcasturi în 2005. Spotify a început să urmărească în mod agresiv podcasting-ul în 2019, cu achiziții de studiouri și tehnologie și oferte de succes cu vedete precum Joe Rogan și Alex Cooper. Între timp, podcasturile de pe YouTube s-au cam întâmplat pentru că totul ajunge pe YouTube într-un fel sau altul.
Podcasting-ul este încă un mic segment de conținut pentru YouTube. Serviciul de streaming a adus 28,8 miliarde de dolari pentru compania sa mamă, Google, în 2021. Între timp, întreaga industrie a podcast-ului tocmai a depășit 1 miliard de dolari anul trecut, potrivit unui studiu al Biroului de Publicitate Interactivă.
YouTube nu are nevoie să dețină servicii sau o versiune independentă pentru podcasturi, dar pagina disponibilă acum doar în SUA este un indiciu că compania poate pune oricum mai multe resurse în ea.