Apple Inc. a popularizat inițial podcasturile în 2005, când Steve Jobs a anunțat că Apple va susține acest nou format audio în iTunes, platforma sa revoluționară de muzică și media. Această mișcare a permis oamenilor să urmeze emisiunile preferate, să descopere altele noi și să asculte regulat.
Aproape 20 de ani mai târziu, peisajul podcasturilor s-a schimbat semnificativ. Platforma iTunes a fost închisă, iar emisiunile au acum o casă în aplicația Apple Podcasts. Podcasterii au devenit vedete, încheind contracte de milioane de dolari, atrăgând astfel concurența.
În ciuda avansului Apple, Spotify Technology SA și YouTube, deținut de Alphabet Inc., au devenit acum destinațiile principale pentru ascultătorii de podcasturi. Un studiu publicat luna trecută de Cumulus Media și Signal Hill Insights a relevat că YouTube, în mod tradițional o platformă vizuală, este cea mai populară platformă de ascultare a podcasturilor în SUA, 31% dintre respondenți folosind-o. Spotify urmează cu 21%, iar Apple este pe locul trei cu 12%.
Cota Apple a fost în scădere de ceva timp, conform datelor istorice. În iulie 2019, 29% dintre ascultătorii săptămânali de podcasturi foloseau cel mai mult aplicația Apple Podcasts. Paul Riismandel, președintele Signal Hill Insights, a remarcat că „YouTube este poarta de acces către podcasting, în timp ce, dacă ne întoarcem cu 10 ani în urmă, Apple Podcasts era probabil modalitatea principală prin care cineva devenea ascultător și consumator de podcasturi.”

Deci, ce s-a întâmplat? Mai mulți factori au contribuit la declinul Apple Podcasts. În primul rând, Apple Podcasts nu a generat venituri pentru cea mai mare parte a existenței sale. Apple nu vinde reclame pentru podcasturi și abia în 2021 compania a introdus abonamentele pentru podcasturi, care necesită ca emisiunile să împartă veniturile cu Apple.
Fără a contribui la venituri, este greu de imaginat că cea mai mare companie din lume ar investi mult în promovarea produsului său de podcasturi, în afară de a-l folosi pentru a vinde mai multe dispozitive hardware. (Alte funcții noi, cum ar fi transcrierile — care sunt apreciate cu adevărat — sunt puțin probabil să atragă un val de noi ascultători către serviciu.)
În plus, Android-ul de la Google rămâne cel mai popular sistem de operare mobil din lume. Până recent, dacă foloseai un dispozitiv Android sau Microsoft Windows, nu aveai acces la Apple Podcasts. Acest lucru s-a schimbat săptămâna trecută, odată cu lansarea unei aplicații web Apple Podcasts, accesibilă indiferent dacă utilizatorii folosesc sau nu un Mac.
Apple pare să păstreze un avans într-un singur domeniu: când podcasterii contorizează „descărcările” în loc de „ascultători”. Totuși, chiar și acest avantaj pare să scadă. Începând din aprilie, Spotify a depășit Apple Podcasts în descărcările lunare pentru podcasterii care folosesc serviciul de găzduire Buzzsprout. Triton Digital, un alt serviciu de găzduire, a constatat anul trecut că Apple încă primește cele mai multe descărcări, dar majoritatea ascultătorilor au spus că ascultă podcasturi pe YouTube, urmat de Spotify și apoi Apple.
„Având în vedere că Apple este cea mai veche și mai mare platformă de podcasturi, este logic ca ei să aibă o cotă mai mare din acei utilizatori care ascultă mai multe podcasturi în general”, a spus Sharon Taylor, vicepreședinte senior de strategie și operațiuni de produs pentru podcasturi la Triton.
Acum aproape un an, Apple a ajustat modul în care descărcările ajung la ascultătorii de pe Apple Podcasts. Înainte de lansarea iOS 17, ascultătorii care reveneau la un episod după o perioadă de absență găseau automat descărcat tot catalogul de episoade neascultate. Cu alte cuvinte, multe descărcări probabil nu au fost ascultate niciodată. După iOS 17, aceste descărcări nu mai au loc, ceea ce a dus la scăderea descărcărilor pentru multe podcasturi vechi, pe măsură ce utilizatorii și-au actualizat sistemele de operare.
Un raport Podscribe din această lună a constatat că, dintre primele 500 de podcasturi, descărcările au scăzut cu aproximativ 50% comparativ cu anul trecut.
Cu toate acestea, poate cel mai mare motiv recent pentru declinul Apple Podcasts este lipsa sa de concentrare pe video — ironic, cel mai fierbinte format de podcasturi în acest moment. YouTube, Instagram și TikTok promovează toate clipuri de podcasturi prin algoritmii lor, atrăgând publicul să verifice emisiunile. Noii ascultători ar putea asocia acum podcasturile mai mult cu video decât o făceau în trecut.
„Video-ul pare să fie locul unde există o creștere clară, iar ei nici măcar nu încearcă asta”, a spus Pierre Bouvard, director de informații la Cumulus Media, un conglomerat radio și companie de podcasturi, referindu-se la Apple. (Apple Podcasts suportă video distribuit prin feeduri RSS, deși aplicația nu le pune în evidență în niciun fel.)
Apple a refuzat să comenteze.
Aplicația Podcasts încă există în mod implicit pe produsele Apple, ceea ce înseamnă că ar putea deveni din nou un jucător puternic. Cu toate acestea, Apple probabil trebuie să insiste pe video, să ofere o mai bună monetizare pentru podcasteri și să recruteze activ noi ascultători mai tineri pentru a-și recâștiga coroana.