CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg a anunțat joi că își va rebrandui compania cu numele Meta pentru a reflecta concentrarea companiei pe construirea metaversului, o lume virtuală în care oamenii lucrează, se joacă, învață și se conectează cu prietenii și familia. Rețelele de socializarizare, inclusiv Facebook, vor continua să existe sub același nume ca și până acum.
Meta va fi o nouă companie-mamă care va prezida Facebook și serviciile sale, inclusiv aplicația foto Instagram, aplicația de mesagerie WhatsApp și eforturile sale de realitate virtuală și augmentată. Facebook spune că va începe tranzacționarea la burse sub noul simbol MVRS pe 1 decembrie.
„În ADN-ul nostru, suntem o companie care construiește tehnologie pentru a conecta oamenii, iar metaversul este următoarea frontieră, la fel cum erau rețelele sociale când am început”, a declarat CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, în timpul Facebook Connect, conferința anuală a companiei VR și AR. . Zuckerberg a spus că cuvântul meta provine din cuvântul grecesc care înseamnă dincolo și „simbolizează că întotdeauna este mai mult de construit”.
Într-o previzualizare a metaversului, avatarurile joacă șah, stau împreună la un concert virtual, învață și lucrează de la distanță. În următorii cinci până la 10 ani, Zuckerberg consideră că aceste experiențe virtuale vor deveni mainstream. În următorul deceniu, el speră că vor exista un miliard de utilizatori în metavers.
Rebrandingul zvonit pe scară largă subliniază modul în care Facebook, fondată în 2004, a crescut dincolo de rețelele sociale. Facebook deține producătorul de căști de realitate virtuală Oculus, a construit dispozitive de chat video Portal și a făcut echipă cu Ray-Ban pentru a lansa prima sa pereche de ochelari inteligenți anul acesta. Este, de asemenea, cel mai cunoscut rebranding al unei companii de tehnologie din 2015, când Google și-a înființat compania-mamă Alphabet.
Formarea unei noi companii-mamă, totuși, nu rezolvă lista aparent nesfârșită de probleme a Facebook. De ani de zile, compania s-a confruntat cu criticile conform cărora nu face suficient pentru a proteja confidențialitatea, a combate discursul instigator la ură și a opri răspândirea dezinformării. Acum, rețeaua de socializare se confruntă cu mai multe acuzații conform cărora pune profiturile peste siguranța utilizatorilor, după ce fostul manager de produs Facebook, devenit denunțător, Frances Haugen a divulgat cercetări interne către Congres și Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA. Wall Street Journal și apoi un consorțiu de instituții de știri din SUA și internaționale au publicat articole bazate pe unele dintre aceste documente.
Facebook a spus că cercetarea sa internă este caracterizată greșit pentru a reprezenta o „imagine falsă” a companiei. Rețeaua de socializare spune că peste 40.000 de oameni lucrează pentru siguranță și securitate, iar compania este pe cale să cheltuiască peste 5 miliarde de dolari pentru aceste probleme în acest an.
„Unii dintre voi s-ar putea să se întrebe de ce facem asta chiar acum. Răspunsul este că cred că suntem puși pe acest pământ pentru a creea. Cred că tehnologia ne poate face viața mai bună”, a spus Zuckerberg.
De asemenea, noul val de controverse al Facebook nu a împiedicat compania să promoveze metaversul, pe care compania îl vede drept succesorul internetului mobil.
Compania a declarat luni că va include Facebook Reality Labs, care găzduiește produsele sale AR și VR, în propriul său segment de raportare în al patrulea trimestru. Celălalt segment ar include aplicațiile Facebook, cum ar fi serviciul foto Instagram și WhatsApp. Facebook se așteaptă să cheltuiască 10 miliarde de dolari pentru eforturile sale metavers în acest an.
Gigantul tehnologic a introdus mai multe instrumente VR și AR în timpul Facebook Connect, inclusiv un spațiu social virtual pentru casa ta, apeluri de mesagerie în VR, o piață pentru bunuri digitale și o nouă aplicație numită Polar pentru a crea cu ușurință AR și filtre fără a fi nevoie să știi cum să faci acese lucruri prin intermediului codării. Facebook a mai spus că lucrează la un set de căști de ultimă generație cunoscut sub numele de Cambria și ochelari de realitate augmentată.
Puteți urmări discursul lui Zuckerberg despre Meta și dezvoltarea metaversului aici.
Rezolvarea problemelor legate de moderarea conținutului și de confidențialitatea datelor va deveni probabil mai dificilă, pe măsură ce rețeaua socială se dublează în medii captivante care depășesc textul, fotografiile și videoclipurile. Facebook a spus că caută modalități de a împiedica oamenii să folosească avatarurile unei alte persoane, legându-l la un cont autentificat sau verificând identitatea într-un alt mod.
„Cu toate tehnologiile noi care sunt dezvoltate, toți cei care construiesc metaversul ar trebui să se concentreze pe construirea în mod responsabil încă de la început”, a spus Zuckerberg.