Un tribunal din Moscova a amendat Google cu aproape 100 de milioane de dolari și, de asemenea, compania-mamă a Facebook, Meta, cu 27 de milioane de dolari pentru eșecul de a șterge conținutul interzis de legislația locală, deoarece Rusia încearcă să intensifice presiunea asupra giganților tehnologiei.
Tribunalul districtual Tagansky a decis că Google a neglijat în mod repetat să elimine conținutul interzis și a ordonat companiei să plătească o amendă administrativă de aproximativ 7,2 miliarde de ruble (aproximativ 98,4 milioane de dolari). Google a spus că va studia documentele instanței înainte de a decide cu privire la următorii pași.
Instanța a mai aplicat companiei Meta, ce deține Facebook, o amendă de aproape 2 miliarde de ruble (27,2 milioane de dolari) pentru că nu a eliminat conținutul interzis.
Instanțele ruse au impus anterior amenzi mai mici pentru Google, Facebook și Twitter în acest an, iar hotărârile de vineri au marcat pentru prima dată când mărimea amenzii a fost calculată pe baza veniturilor.
Roskomnadzor, organul de control al comunicațiilor de stat rus, a declarat că Google și Meta au fost acuzate în mod special de încălcarea interdicției de a distribui conținut care promovează ideologia extremistă, insulte cu privire la convingerile religioase și încurajează comportamentul periculos al minorilor, printre altele.
Agenția a spus că Facebook și Instagram nu au reușit să elimine 2.000 de articole în ciuda cererilor instanțelor de a face acest lucru, în timp ce Google nu a reușit să ștergă 2.600 de astfel de articole.
Organismul rus de control a avertizat că giganți precum Google și Facebook se pot confrunta cu mai multe amenzi bazate pe venituri pentru ne ștergerea conținutului interzis în Rusia.
Autoritățile ruse au intensificat în mod constant presiunea asupra platformelor de socializare, acuzându-le că nu au reușit să curețe conținutul legat de abuzul de droguri, arme și explozibili dar și opinii extremiste.
La începutul acestui an, autoritățile au criticat companiile de tehnologie pentru că nu au șters anunțurile despre proteste nesancționate în sprijinul criticului Alexei Navalny, aflat în închisoare la Kremlin.
Autoritățile ruse au cerut, de asemenea, ca giganții tehnologici străini să stocheze datele personale ale cetățenilor ruși pe servere din Rusia, amenințându-i cu amenzi sau posibile interdicții dacă nu se conformează.
Alexander Khinshtein, șeful comisiei pentru politicile informaționale din camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că amenda masivă ar trebui să transmită un mesaj clar tuturor giganților IT. El a adăugat că legea rusă prevede și alte forme de pedeapsă pentru nerespectarea ordinelor judecătorești, inclusiv încetinirea traficului și blocarea completă.