Rețeaua chineză TikTok nu a răspuns până vineri după-amiază la solicitările de informații din partea Comisiei Europene în legătură cu modul în care gestionează riscurile de manipulare a informațiilor în contextul alegerilor prezidențiale din România. Termenul limită pentru furnizarea acestor informații este 13 decembrie la miezul nopții.
TikTok riscă amenzi severe
Dacă TikTok nu va furniza răspunsurile solicitate, Comisia Europeană poate emite o a doua cerere oficială. Ignorarea acesteia ar putea atrage o amendă de 1% din veniturile globale ale companiei, conform legislației privind serviciile digitale (Digital Services Act – DSA).
La 29 noiembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale și în urma unei ședințe CSAT, Comisia Europeană a cerut TikTok informații detaliate despre:
- Modul de analiză și atenuare a riscurilor legate de manipularea informațiilor prin metode neautentice sau automatizate.
- Sistemele de recomandare și riscurile asociate acestora.
- Accesul părților terțe la date publice pentru identificarea riscurilor sistemice privind procesele electorale.
Contextul campaniei virale pro-Georgescu
Solicitarea Comisiei Europene vine pe fondul controversei generate de campania electorală a candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok. Deși acesta a declarat zero venituri și cheltuieli, el a beneficiat de o promovare masivă pe TikTok prin influenceri finanțați prin platforma FameUp.
Documentele desecretizate de SRI au arătat că influenceri români au fost plătiți sume considerabile pentru a distribui conținut pro-Georgescu. De exemplu, utilizatorul Bogdan Peșchir a donat peste 1 milion de euro pentru campania online, incluzând plăți de 381.000 de dolari în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024.
Reacțiile influencerilor implicați
După ce Călin Georgescu a intrat în turul doi al alegerilor, mai mulți influenceri au recunoscut că nu știau despre:
- Orientarea pro-rusă și legionară a candidatului.
- Planurile de retragere a României din NATO și UE.
Influencerul Alex Stremițeanu a explicat într-un videoclip că a fost indus în eroare: „Am fost folosiți ca niște câini… Nu ni s-a spus că susținem un candidat politic”.
O altă utilizatoare TikTok a confirmat că plățile pentru promovare au fost de cel puțin 2600 de lei per videoclip, încerând să clarifice faptul că nu a fost vorba despre sume mici.
Riscuri de manipulare și dezinformare
Comisia Europeană este preocupată de posibila manipulare electorală prin rețele sociale și cere TikTok să asigure transparență și responsabilitate. Acest caz reflectă un tipar identificat și în alte campanii de dezinformare asociate cu influența rusă în regiune.
TikTok trebuie să păstreze toate documentele interne privind:
- Sistemele de recomandare.
- Mecanismele de monetizare utilizate pentru promovarea conținutului politic.
- Orice încălcare a condițiilor de serviciu.
Aceste cerințe se aplică pentru alegerile naționale din UE în perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
Concluzie
Comisia Europeană monitorizează atent rețelele sociale pentru a preveni manipularea informațiilor în timpul proceselor electorale. TikTok, sub amenințarea unor amenzi considerabile, este obligat să demonstreze că ia măsuri eficiente pentru a combate dezinformarea și influența neautentică.
Rămâne de văzut dacă platforma va respecta cerințele europene și cum va evolua situația în contextul alegerilor din 2025.