Inchiderea scolilior si obligarea elevilor sa ramana acasa a obligat oamenii din lumea intreaga sa gaseasca solutii pentru ca cei mici sa nu piarda contactul cu profesorii si materia de studiu.
Marea majoritate dintre noi nu ne-am gandit la functiile de chat video in grup ca o metoda moderna de studiu. Desigur, pentru multi dintre noi toate aceste lucruri sunt sau au fost o necunoscuta. Criza actuala reprezentata de pandemia de coronavirus a scos insa la iveala ca exista extrem de multe resurse tehnologice la care se poate apela, iar multe dintre ele sunt gratuite.
Zilele acestea cele mai descarcate si instalate aplicatii de pe magazinele Google Play si iTunes Store au fost aplicatiile de videconferinte.
Am vizitat sectiunea dedicata din Google Play pentru a vedea topul celor mai populare aplicatii dar si magazinul celor de Apple.
Top aplicatii de videoconferinte pentru Android

Diferentele nu sunt foarte mari nici in ceea ce priveste aplicatiile pentru iOS. In fapt lucrurile par sa fie similare.
Top aplicatii de videoconferinte pentru iOS

ZOOM Cloud Meetings
Aplicatia Zoom aduce conferințe video, întâlniri online și mesaje de grup într-o singură aplicație ușor de utilizat. Aceasta este utilizata de peste 500.000 de organizații ale clienților și este extrem de apreciata.
Cum functioneaza aplicatia ZOOM ?
Este foarte simplu: instalați aplicația gratuită Zoom, faceți clic pe „găzduieste o întâlnire“ și invita până la 100 de persoane să se alăture! Aplicatia ofera posibilitatea partajarii de video, sunet, mesaje si fisiere de pe telefon sau servicii cloud.
Se poate descarca de aici.
Google Classroom
Google Classroom este un serviciu web gratuit, dezvoltat de Google pentru școli, care își propune să simplifice crearea, distribuirea și clasificarea sarcinilor într-un mod care să nu implice hârtia. Scopul principal al clasei Google este de a eficientiza procesul de partajare a fișierelor între profesori și elevi.
Classroom vine cu multe beneficii pentru utilizatori:
• Este ușor de configurat – Profesorii pot să adauge studenți direct sau să le trimită un cod de înscriere. Configurarea durează doar câteva minute.
• Economisește timp – Datorită fluxului simplu de teme, care nu implică folosirea hârtiei, profesorii pot să creeze, să verifice și să noteze temele repede și centralizat.
• Îmbunătățește organizarea – Studenții își pot vedea toate temele pe pagina dedicată, iar toate materialele cursului (de exemplu, documente, fotografii și videoclipuri) sunt organizate automat în dosare în Google Drive.
• Stimulează comunicarea – Classroom le dă profesorilor posibilitatea să trimită anunțuri și să înceapă imediat discuțiile la curs. Studenții pot să-și trimită reciproc resurse sau să răspundă la întrebările din flux.
• Convenabil și sigur – Ca și celelalte servicii G Suite for Education, Classroom nu conține anunțuri, nu folosește niciodată conținutul dvs. sau datele studenților în scopuri publicitare și este gratuit.
Mai multe resurse se gasesc aici !
Microsoft Teams
Microsoft Teams este hubul dumneavoastră pentru munca în echipă în Office 365. Toate conversațiile, fișierele, întâlnirile și aplicațiile se află într-un singur spațiu de lucru comun pe ca îl puteți lua cu dumneavoastră pe dispozitivul mobil favorit. Fie că vă apropiați cu pași repezi de un termen limită, fie că doriți să vă împărtășiți următoarea idee măreață, Teams vă ajută să obțineți și mai mult.
Versiunea grartuita a Microsoft Teams ofera chat nelimitat, apelare video, partajare de fișiere, spațiu de stocare și altele, dupa cum e explicat mai josȘ
- Chat nelimitat și căutare – Comunicați cu echipa și fiți mereu la curent folosind capacitățile gratuite de chat și căutare ale aplicației.
- Apelarea video – Coordonați întreaga echipă folosind apelarea audio sau video de grup sau individuală, gratuită și încorporată.
- Stocarea fișierelor personale și ale echipei – Bucurați-vă de cei 10 GB de spațiu de stocare a fișierelor echipei și de cei 2 GB de spațiu de stocare a fișierelor pentru fiecare utilizator.
- Colaborare în timp real cu Office – Colaborați folosind aplicațiile Office preferate pentru web, inclusiv Word, Excel, PowerPoint și OneNote.
O lista de tutoriale video despre cum se foloseste Microsoft Teams gasiti aici. Versiunea gratuita si detalii despre ea gasiti pe pagina dedicata.
Asa cum reiese din acest top pentru aplicatii de videoconferinte gratuite, foarte populare in aceasta perioada sunt si aplicatiile clasice ce permit efectuarea de apeluri video in grup, despre care am scris aici.