Guvernul SUA tocmai a închis ușa pentru mulți agenți de vânzări de programe spyware, datorită unui nou ordin executiv al Casei Albe care interzice agențiilor federale să folosească spyware comercial care amenință fie securitatea națională, fie drepturile omului.
Administrația Biden a anunțat ordinul luni, numind-o un imperativ defensiv și o parte cheie a încercărilor sale de a apăra valorile democratice.
„Guvernele și persoanele străine au implementat spyware comercial împotriva instituțiilor guvernamentale, personalului, informațiilor și sistemelor de informații ale Statelor Unite”, se arată în ordin. Telefoanele a peste 50 de angajați guvernamentali staționați în străinătate au fost vizate de aceste instrumente de hacking, a declarat un oficial al administrației pentru The Washington Post.
Ordinul notează în continuare modul în care regimurile nedemocratice își urmăresc proprii cetățeni cu aceste instrumente pentru a „ținti și intimida oponenții percepuți; stoparea disidenței; limitează libertățile de exprimare, de întrunire pașnică sau de asociere”, printre alte abuzuri.
În consecință, ordinul spune că departamentele și agențiile executive „nu vor utiliza în mod operațional programele spion comerciale” dacă fie „pune riscuri semnificative de contrainformații sau de securitate pentru guvernul Statelor Unite”, fie „prezintă riscuri semnificative de utilizare necorespunzătoare de către un guvern străin sau persoană străină.”
Expresia „NSO Group” nu apare nicăieri în text, dar acel furnizor israelian de spyware este ținta evidentă a acestei strategii de evitare. Vânzările de către NSO a instrumentului său de piratare a smartphone-urilor Pegasus către clienți autoritari precum guvernele Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite – regimuri care se pare că l-au folosit pentru a viza activiștii și jurnaliştii pentru drepturile omului, precum și unii aliați ai SUA – l-au făcut unul dintre cei mai detestați dezvoltatori de software din lume.
În noiembrie 2021, guvernul SUA a interzis exporturile de tehnologie către NSO și o altă firmă israeliană de spyware, Candiru, precum și Positive Technologies din Rusia și Computer Security Initiative Consultancy din Singapore. În aceeași lună, Apple a dat în judecată NSO la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Nord al Californiei, descriind acea firmă în plângerea sa drept „mercenari amorali ai secolului 21” și solicitând interzicerea utilizării oricăror produse NSO pe produsele Apple.
În septembrie 2019, Vice a raportat că Drug Enforcement Agency a transmis că a renunțat la o propunere de vânzare a NSA pentru Pegasus, deoarece ar costa prea mult. În noiembrie, New York Times a raportat că FBI a luat în considerare utilizarea Pegasus chiar în prima jumătate a anului 2021 înainte de a opta împotriva acesteia.
Ordinul îi cere directorului de Informații Naționale să realizeze o evaluare clasificată în termen de 90 de zile a potențialului de amenințare al programelor spion comerciale, apoi să o actualizeze de două ori pe an.