Virusul care cauzează infectarea cu coronavirus (COVID-19) poate rămâne activ pe suprafețe netede, cum ar fi ecranul de telefon, suprafețe metalice și bancnote pentru mai mult timp decât virusul gripal, potrivit cercetătorilor de la agenția științifică națională din Australia.
Cercetătorii au descoperit că virusul coronavirus poate rămâne activ până la 28 de zile, deși într-un mediu foarte controlat. În aceleași condiții, virusul gripal rămâne infecțios doar 17 zile, potrivit studiului.
Echipa a declarat că cercetarea dovedește că coronavirusul este „extrem de robust” în comparație cu alți viruși. Aceste constatări demonstrează că SARS-CoV-2 poate rămâne infecțios pentru perioade de timp semnificativ mai lungi decât se consideră posibil în general, concluzionează studiul. (Pânza și alte suprafețe poroase pot transporta virusuri infecțioase doar pentru jumătate din timp sau aproximativ 14 zile.)
Deși arată importanța curățării și dezinfectării telefoanelor, în special a ecranului de telefon, și a altor suprafețe, studiul vine cu câteva avertismente mari referitoare la infectarea cu coronavirus. Studiul a fost efectuat la o temperatură constantă de 20 grade Celsiul în condiții de întuneric pentru a nega efectele luminii UV, departe de condițiile lumii reale. De asemenea, experimentul nu a folosit mucoase proaspete – prezente în mod normal în virușii de pe suprafețe – care conțin celule albe și anticorpi.
„În opinia mea, virușii infecțioși vor persista doar ore în mucus pe suprafețe, mai degrabă decât zile„, a declarat pentru BBC, profesorul universitar Cardiff, Ron Eccles.
Recent, experții au minimizat riscul transmiterii coronavirusului de pe suprafețe. Potrivit centrului pentru controlul bolilor (CDC), „răspândirea de pe suprafețele care se ating nu se crede că este un mod obișnuit de răspândire a COVID-19”. Mai degrabă, cei mai comuni vectori sunt picăturile respiratorii produse prin tuse sau strănut.
Noile linii directoare sugerează, de asemenea, că acesta poate fi transmis și prin transmisie aeriană în „spații slab ventilate și închise care implicau deseori activități care au cauzat respirație mai grea, cum ar fi cântatul sau exercițiul”.