In ultimele luni am fost intrebat de mai multe ori daca un telefon Huawei este bun pentru o achizitie noua. Raspunsul meu a fost depinde ce vrei sa faci cu el si daca vrei sa folosesti aplicatii Google pe un telefon de la Huawei.
Apoi a trebuit sa dau explicatii legate de razboiul comercial dintre SUA si China si de ce a ajuns Huawei sa nu mai aiba acces la serviciile sau la aplicatii Google.
Se pare ca intrebarea asta a fost pusa de foarte multi posesori de telefoane noi de la Huawei iar cei de la Google s-au vazut nevoiti sa posteze un raspuns detaliat pe aceasta tema.
Încă din primăvara trecută, interdicția de pe lista entităților guvernamentale împotriva Huawei (și ZTE) a împiedicat în mare parte companiile americane să lucreze cu acestea. În ciuda negocierilor legale și a negocierilor comerciale dintre cele două țări, interdicția este încă în vigoare, iar în cazul Google, înseamnă că, deși există încă actualizări și servicii disponibile pe dispozitive mai vechi, orice telefoane noi Huawei (cum ar fi Mate 30 Pro) nu au acces la servicii sau aplicatii Google.
Acest lucru înseamnă că Google are interdictia de a lucra cu Huawei pe modele noi de dispozitive sau să furnizeze aplicații Google, inclusiv Gmail, Hărți, YouTube, Play Store și altele fie preinstalate sau descărcare pe aceste dispozitive.
Focusul nostru a fost protejarea securității utilizatorilor Google de pe milioanele de dispozitive Huawei existente în întreaga lume. Am continuat să colaborăm cu Huawei, în conformitate cu reglementările guvernamentale, pentru a furniza actualizări de securitate și actualizări pentru aplicațiile și serviciile Google de pe dispozitivele existente și vom continua să facem acest lucru atât timp cât este permis. Pentru a fi clar: în prezent, legea americană permite Google să lucreze cu Huawei doar la modelele de dispozitive disponibile publicului înainte de 16 mai 2019.
Am continuat să primim o serie de întrebări cu privire la noile dispozitive Huawei (de exemplu, noi modele care se lansează acum sau modele anterioare lansate după 16 mai 2019, dar acum devin disponibile în noi regiuni ale lumii) și dacă aplicațiile și serviciile Google pot fi utilizate pe aceste dispozitive. Am vrut să oferim îndrumări clare celor care pun aceste întrebări importante.
suport Google
Pentru utilizatorii finali, în special cei din afara SUA și China, s-ar putea să nu fie clar imediat de ce suita obișnuită de aplicații și servicii Google nu se află pe telefoanele noi Huawei dar acum există cel puțin o explicație oficială de referință.
De asemenea, acest raspuns publicat de cei de la Google ar putea avea scopul de a avertiza pe oricine intenționează să pună la dispoziție o soluție de rezolvare, cum ar fi LZ Play, care a fost blocată anul trecut.
Pentru a proteja confidențialitatea, securitatea și protecția datelor utilizatorilor, protejarea experienței generale, Google Play Store, Google Play Protect și aplicațiile de bază ale Google (inclusiv Gmail, YouTube, Maps și altele) sunt disponibile numai pe dispozitivele certificate Play Protect.
Dispozitivele certificate Play Protect trec printr-un proces riguros de verificare a securității și testare a compatibilității, realizat de Google, pentru a se asigura că datele utilizatorului și informațiile despre aplicații sunt păstrate în siguranță. De asemenea, provin din fabrică cu software-ul Google Play Protect, care oferă protecție împotriva dispozitivului compromis.
Din cauza restricțiilor guvernamentale descrise mai sus, noile modele de dispozitive Huawei puse la dispoziția publicului după 16 mai 2019 nu au reușit să treacă prin acest proces de securitate și nici nu vor avea presintalate serviciile Play Protect. Drept urmare, ele sunt considerate „necertificate” și nu vor putea utiliza aplicațiile și serviciile Google.
În plus, aplicațiile Google instalate pe aceste dispozitive nu vor funcționa în mod fiabil, deoarece Google nu permite ca aceste servicii să ruleze pe dispozitive necertificate în care securitatea poate fi compromisă. Instalarea din surse neoficiale ale aplicațiilor Google prezinta un risc ridicat de folosire a unei aplicații care a fost modificată în moduri care pot compromite securitatea utilizatorului.
În timp ce Huawei a înțeles să înlocuiască Android cu propriul sistem de operare, acesta continuă să utilizeze Android și a înlocuit serviciile Google cu cele ale altor companii precum TomTom, pentru hărți și navigare. Exista insa si diverse trucuri prin care posesorii de telefoane noi Huawei erau sfatuiti si invatati cum sa isi instaleze serviciile Google din surse neoficiale.