Mai multe companii de transport și depozitare a petrolului din Europa se confruntă cu atacuri cibernetice. Sistemele IT au fost perturbate la Oiltanking în Germania, SEA-Invest în Belgia și Evos în Țările de Jos ce au afectat mai multe instalații petroliere, conform unui raport al BBC.
În total, zeci de terminale de stocare și transport de petrol în întreaga lume au fost afectate, firmele raportând că atacurile au avut loc în weekend și au afectat o serie de instalații petroliere.
Experții nu știu sigur dacă acesta este un atac coordonat. S-ar părea că sistemele IT ale celor trei companii s-au defectat sau au fost grav perturbate. Procurorii belgieni spun că investighează atacul cibernetic care a afectat terminalele SEA-Invest, inclusiv cel mai mare al companiei din Anvers, numit SEA-Tank.
O purtătoare de cuvânt a companiei a declarat că aceste terminale au fost afectate de atac duminică, fiecare port pe care îl administrează în Europa și Africa fiind afectat. Compania lucrează pentru a obține un sistem IT de rezervă online, dar spune că majoritatea transporturilor lichide sunt operaționale.
Purtătorul de cuvânt a spus că SEA-Invest este la curent cu atacurile cibernetice împotriva altor companii, dar investigațiile nu au stabilit dacă există o legătură.
Un purtător de cuvânt al Evos din Olanda a declarat pentru BBC că serviciile IT de la terminalele din Terneuzen, Gent și Malta „au cauzat unele întârzieri în execuție”.
Luni, Oiltanking Deutschland GmbH & Co. KG, care stochează și transportă petrol, combustibili pentru vehicule și alte produse petroliere, a declarat că a fost și ea atacată de hackeri. Compania a fost forțată să opereze la o „capacitate limitată” și investiga incidentul, se arată în comunicat.
Unele rapoarte sugerează că atacul asupra Oiltanking este un ransomware, în care hackerii blochează datele și fac sistemele informatice inoperabile până când sunt plătiți cu o răscumpărare. În mai anul trecut, un atac de tip ransomware asupra furnizorului american de petrol Colonial Pipeline a dus la probleme grave cu privire la livrările din SUA și în mai multe state care declarau starea de urgență.
Perturbarea vine pe măsură ce tensiunile rămân mari între Ucraina și Rusia și pe măsură ce crește îngrijorarea față de creșterea prețurilor la energie. Dar experții în securitate cibernetică avertizează că oamenii nu ar trebui să ajungă la concluzia că multiplele incidente sunt rezultatul unui efort coordonat de a perturba sectorul energetic european.