Uniunea Europeană a adoptat o directivă privind dreptul la reparații, care va permite consumatorilor să își repare mai ușor dispozitivele. Noile norme extind garanția unui produs în cazul în care acesta se strică în timpul garanției, obligând totodată producătorii să repare dispozitivele care nu mai sunt acoperite. Legea mai trebuie să fie aprobată de țările membre.
Dispozitivele vândute în Europa oferă deja garanții minime de doi ani, dar noile norme impun cerințe suplimentare. În cazul în care un dispozitiv este reparat în cadrul garanției, clientul trebuie să aibă posibilitatea de a alege între înlocuire sau reparație. În cazul în care o alege pe cea din urmă, garanția trebuie prelungită cu un an.
Odată ce aceasta expiră, companiile sunt în continuare obligate să repare „produsele de uz casnic obișnuite” care pot fi reparate în temeiul legislației UE, cum ar fi smartphone-urile, televizoarele și anumite aparate (lista dispozitivelor poate fi extinsă în timp). De asemenea, consumatorii pot împrumuta un dispozitiv pe durata reparației sau, dacă acesta nu poate fi reparat, pot opta pentru o unitate recondiționată ca alternativă.
UE precizează că reparațiile trebuie să fie oferite la un preț „rezonabil”, astfel încât „consumatorii să nu fie descurajați în mod intenționat” de la acestea. Producătorii trebuie să furnizeze piese de schimb și unelte și să nu încerce să se sustragă de la reparații prin utilizarea de „clauze contractuale, tehnici hardware sau software”. Aceasta din urmă, deși nu a fost precizată, ar putea îngreuna sarcina companiilor de a scoate din uz dispozitivele din uz prin oprirea actualizărilor viitoare.
În plus, producătorii nu pot împiedica utilizarea de către reparatorii independenți a pieselor de schimb de ocazie, originale, compatibile sau tipărite 3D, atât timp cât acestea sunt conforme cu legislația UE. Aceștia trebuie să pună la dispoziție un site internet care să afișeze prețurile pentru reparații, nu pot refuza să repare un dispozitiv reparat anterior de altcineva și nu pot refuza o reparație din motive economice.
Deși salută extinderea normelor, grupul european „Dreptul la reparații” a declarat că au fost ratate anumite oportunități. Acesta ar fi dorit să fie incluse mai multe categorii de produse, să se acorde prioritate reparațiilor în fața înlocuirii, să se acorde dreptul reparatorilor independenți de a avea acces la toate piesele de schimb și la toate informațiile privind reparațiile și multe altele.
„Coaliția noastră va continua să facă presiuni pentru cerințe ambițioase în materie de reparabilitate… precum și să lucreze cu membrii axați pe punerea în aplicare a directivei în fiecare stat membru.”
Pe lângă faptul că îi ajută pe consumatori să economisească bani, normele privind dreptul la reparare contribuie la reducerea deșeurilor electronice, a poluării cu CO2 și nu numai. Acest domeniu este în prezent un câmp de luptă și în SUA, legislația fiind în dezbatere în aproximativ jumătate din state. Legea californiană privind dreptul la reparații – care va intra în vigoare la 1 iulie – obligă producătorii să stocheze timp de șapte ani piese de schimb, unelte și manuale de reparații pentru smartphone-uri și alte dispozitive care costă peste 100 de dolari.