Microsoft a anunțat oficial Windows 11, noul său sistem de operare care va înlocui versiunea actuală în următorii câțiva ani. Printre toate caracteristicile noi se numără două lucruri aparent mici, dar înrudite, care nu au fost însă prezentate. În primul rând – Microsoft Teams, aplicația de apeluri video care a cunoscut un boom în timpul pandemiei din 2020, va fi integrată în mod implicit în Windows 11. Și al doilea – Skype nu va fi integrat cu sistemul de operare Windows 11, pentru prima dată după foarte mulți ani.
Asta pare să sugereze că Teams este noul copil preferat și mulți experți cred că Windows 11 este începutul sfârșitului pentru Skype, cândva regele apelurilor de aplicații.
„Se pare că Microsoft distruge Skype”, a scris editorul de tehnologie Irish & Sunday Independent, Adrian Weckler. „Bye bye Skype”, a adăugat Jeremy Kaplan, directorul de conținut al Future Publishing. „RIP Skype” a fost reacția imediată a lui Tom Warren, de la The Verge.
Cu toate acestea, realitatea este că Skype și-a pierdut relevanța de mult timp și a eșuat de multe ori să revină în centrul atenției, chiar și cu pandemia de coronavirus care a adus un succes răsunător pentru alte aplicații precum Zoom și un succes temporar pentru aplicația Microsoft. Skype a înregistrat o creștere în timpul pandemiei – se pare că un salt de 70% la aproximativ 40 de milioane de oameni pe zi. Dar aceasta nu este încă o creștere la fel de mare ca și concurenții săi. Într-un moment în care întreaga lume avea nevoie de o aplicație de apelare video si audio, oamenii au ales alte opțiuni.
Microsoft a cumpărat Skype acum 10 ani pentru 8,5 miliarde de dolari. La acea vreme, a fost cea mai mare achiziție a gigantului tehnologic din toate timpurile și s-au pus întrebări dacă a fost supra-plătită. Dar Microsoft cumpăra o aplicație care fusese descărcată de un miliard de ori și avea sute de milioane de utilizatori.
„Împreună vom crea viitorul comunicațiilor în timp real”, a spunea la vremea respectivă șeful Microsoft, Steve Balmer. Părea să funcționeze – aplicația a venit la pachet cu fiecare computer nou, iar numărul de utilizatori era puternic. Dar la mijlocul deceniului, forumurile de pe internet erau pline de postări care întrebau „de ce este atât de prost Skype?” și de asemenea au curs plângerile legate de actualizări. Mulți au indicat performanțe slabe și alegeri discutabile ale echipei de dezvoltate.
În același timp, aplicațiile de mesagerie mobilă – precum WhatsApp sau Facebook Messenger – explodau în popularitate și au început să introducă apeluri video, una dintre principalele atracții ale Skype.
Prima versiune a Skype a fost lansată în 2003 și, în ciuda actualizărilor frecvente, serviciul începe să-și arate vârsta. Între timp, Microsoft a pregătit aplicația de chat de afaceri, Teams, bazată pe o tehnologie mai modernă, lansată în 2017.
„Microsoft a mers dincolo de Skype de câțiva ani, Teams fiind tehnologia sa de voce și video strategică pentru noua eră”, a explicat Angela Ashenden, analist la CCS Insight. Aplicatia Teams va evolua probabil pentru a simplifica lucrurile pentru utilizatorii personali, în special pe dispozitivele mobile.
Dar Skype nu este eliminat în totalitate – va continua să fie oferit ca descărcare în Microsoft Store pentru cei care îl doresc în Windows 11. De fapt nu va fi singura aplicatie ce nu va veni cu sistemul de operare Windows 11.
Alături de anunțul retrogradării Skype în magazin, Microsoft a anunțat, de asemenea, că alte aplicații mult huilie au fost minimizate sau eliminate. Asistentul său virtual Cortana, nu va mai fi fixat în bara de activități; Internet Explorer este dezactivat în mod implicit în favoarea browserului Edge mai modern; și instrumente precum OneNote, Paint 3D și aplicația de vizualizare 3D Windows primesc tratamentul Skype și devin descărcări opționale din magazinul ce va fi si el reproiectat in Windows 11.