Un nou parteneriat între firma de telefoane prin satelit Iridium și gigantul de cipuri Qualcomm va aduce conectivitate prin satelit la smartphone-urile Android premium mai târziu în cursul acestui an.
Această opțiune înseamnă că în locurile în care nu există acoperire mobilă, telefoanele se pot conecta cu sateliții care trec deasupra acelei zone geografice pentru a trimite și primi mesaje.
Cipurile Qualcomm se găsesc în multe smartphone-uri cu Android, iar acest lucru ar însemna că parteneriatul dintre producătorii de telefoane Android și producătorul de cipuri va aduce suport pentru conexiuni prin satelit pe viitoarele modele de telefoane.
Apple a anunțat o funcție satelit pentru iPhone 14 în septembrie 2022. În prezent, serviciul este disponibil doar pentru trimiterea și primirea de mesaje text de bază în caz de urgență.
Producătorul britanic de smartphone-uri Bullitt a fost primul care a lansat propriul serviciu prin satelit, învingându-i pe cei de la Apple. Este, de asemenea, un serviciu pentru utilizare în caz de urgență și va fi disponibil în zone selectate atunci când va fi lansat pentru prima dată.
Noul parteneriat va face același serviciu accesibil pentru alte milioane de utilizatori de smartphone-uri, fără a-i lega de o anumită marcă – dar va depinde de producător să-l activeze.
Iridium este sistemul original de telefonie prin satelit, trimițând primul său satelit pe orbită în 1997. A finalizat o reîmprospătare a rețelei sale de 75 de sateliți în 2019.
Sateliții acoperă întregul glob și zboară pe orbită joasă, la aproximativ 780 km deasupra Pământului, iar grupuri dintre ei pot comunica între ei, trimițând date între ei.
Qualcomm a spus că la început noua caracteristică, numită Snapdragon Satellite, va fi încorporată doar în cipurile sale premium, așa că este puțin probabil să apară în dispozitivele bugetare.
Dar, în cele din urmă, suportul va fi lansat pe tablete, laptopuri și chiar vehicule și va deveni, de asemenea, un serviciu care nu se limitează la comunicarea de urgență – deși este probabil să existe o taxă pentru acest lucru.
Conectivitatea prin satelit este în general considerată a fi următoarea frontieră pentru telefoanele mobile, deoarece abordează problema „not-spots” – zone în care nu există o acoperire existentă. Acestea tind să fie mai frecvente în locurile rurale sau îndepărtate.
Acesta a fost deja implementat cu succes pentru a oferi acoperire în bandă largă prin servicii precum Starlink de la Elon Musk.
Banda largă prin satelit este rapidă și în general fiabilă, dar mai scumpă decât conexiunile prin cablu sau fibră.
Utilizarea funcției va fi supusă reglementărilor guvernamentale locale, deoarece țări precum India și China interzic utilizarea telefoanelor prin satelit.