Aplicația de dating Tinder, deținută de Match Group a acceptat joi să informeze mai bine utilizatorii despre prețurile reduse pentru serviciile sale premium, în urma controlului efectuat de organismele naționale de supraveghere a consumatorilor din Uniunea Europeană cu privire la practicile sale de stabilire a prețurilor.
Îngrijorările autorităților s-au axat pe modul în care Tinder dezvăluie informații despre reducerile sale personalizate.
Cea mai populară aplicație de întâlniri din lume folosește mijloace automate pentru a identifica utilizatorii care s-au arătat puțin sau deloc interesați de serviciile sale premium cu preț standard, pentru a le oferi reduceri personalizate.
Organismele de supraveghere au declarat că Tinder a aplicat aceste prețuri personalizate fără să informeze utilizatorii, încălcând astfel legislația privind protecția consumatorilor din blocul comunitar.
În urma unei discuții de aproape doi ani cu Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor (CPC), cu Agenția suedeză pentru protecția consumatorilor și cu Autoritatea olandeză pentru consumatori și piețe, Tinder va oferi acum mai multă claritate utilizatorilor, a declarat Comisia Europeană.
Aceasta a precizat că Tinder a fost de acord să informeze utilizatorii că reducerile pe care compania le propune pentru serviciile premium sunt personalizate prin mijloace automate și, de asemenea, de ce li se oferă reduceri personalizate.
„Tehnicile de personalizare anulează posibilitatea de a compara prețurile, ceea ce îi lipsește efectiv de putere pe consumatori în deciziile lor de cumpărare”, a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, într-un comunicat.
„Acesta este motivul pentru care legislația UE în materie de protecție a consumatorilor impune acum comercianților să dezvăluie dacă prețul lor este personalizat prin mijloace automatizate”, a adăugat el.
Tinder a declarat că ia în considerare o serie de factori pentru reducerile personalizate.
„Ofertele de reduceri personalizate sunt aplicate clienților în mod egal și sunt oferite pe baza unei varietăți de factori, inclusiv, de exemplu, clienților care, într-adevăr, au cumpărat deja sau au indicat în alt mod un interes pentru ofertele premium”, a declarat un purtător de cuvânt al Tinder.
Organismele de protecție a consumatorilor vor monitoriza respectarea de către Tinder, fiind posibile amenzi în caz de nerespectare.