Din cauza pandemiei de coronavirus care afectează țările din întreaga lume, dezinformarea este în creștere pe internet iar WhatsApp a anuntat ca va limita redirectionarea mesajelor de catre utilizatori.
Deși este mai ușor să urmărești originea postărilor de pe rețelele de socializare, cum ar fi Facebook și Twitter, este greu să faci același lucru pe platformele ce cripteaza mesajele end-to-end, cum ar fi WhatsApp.
Pentru a limita daunele, aplicația WhatsApp introduce o nouă limită legata de redirectionarea mesajelor: acum puteți face asta doar la cu o singa persoana. Această limită se declanșează odată ce mesajul a fost transmis mai mult de cinci ori în total.
Da pentru a explica acest lucru un pic mai departe, WhatsApp precizeaza ca nu poate citi conținutul mesajelor utilizatorilor, dar prin intermediul metadatelor, aplicatia poate număra de câte ori a fost transmis un anumit mesaj.
Într-o postare de pe blog, WhatsApp a spus că numărul de redirectionari în ultimele două zile a crescut exponential și asta poate duce la răspândirea dezinformării:
Vrem să spunem că toate mesajele redirecționate reprezintă o problemă? Nu, în niciun caz. Știm că mulți utilizatori redirecționează informații utile, precum și clipuri video amuzante, meme și gânduri sau rugăciuni pe care le consideră importante. În ultimele săptămâni, utilizatorii au folosit WhatsApp și ca să organizeze momente publice prin care să-și arate sprijinul față de personalul medical din linia întâi. Cu toate acestea, am observat o creștere semnificativă a volumului de redirecționări, ceea ce poate contribui la răspândirea informațiilor false și, conform utilizatorilor noștri, poate fi copleșitor pentru destinatari. Considerăm că este important să încetinim răspândirea acestui tip de mesaje, pentru ca WhatsApp să rămână un mediu dedicat conversațiilor personale.
WhatsApp
În 2018, WhatsApp a început să eticheteze mesajele redirectionate și să introducă o limită a numărului de persoane la care puteți trimite mesajul respectiv. Aplicatia de mesagerie a aplicat limite de acest fel in India, tot din cauza dezinformarii, extinzand apoi decizia in întreaga lume. Compania a declarat că această schimbare a scăzut numar de mesaje redirectionate cu 25% în acel moment.
Serviciul deținut Facebook, cu peste 2 miliarde de utilizatori, testează, de asemenea, căutarea inversă a imaginilor și posibilitatea de a cauta texte pentru a reduce stirile false de pe platforma sa.
În plus, compania lucrează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și cu 20 de guverne din întreaga lume pentru a oferi informații precise despre COVID-19 oamenilor.