Xiaomi 11 Lite 5G NE (adica New Edition) a fost lansat oficial la finalul lunii trecute pe piața din Asia și a debutat la nivel global la începutul acestei luni, alături de Xiaomi 11T și Xiaomi 11T Pro. Din această săptămână telefonul este disponibil oficial și pe piața din România.
Xiaomi 11 Lite 5G NE este o variantă a lui Mi 11 Lite care este deja disponibilă pe piața de la noi, și pe care l-am văzut expus chiar în showroom-ul celor de la Orange, de exemplu.
Xiaomi 11 Lite 5G NE are un ecran OLED de 10 biți din polimer și o configurare triplă a camerei din spate. Este alimentat de SoC Qualcomm Snapdragon 778G și acceptă încărcare rapidă de 33W.
Pe partea de specificații, Xiaomi 11 Lite 5G NE acceptă sloturi dual-SIM (Nano) și rulează pe MIUI 12.5 bazat pe Android 11. Dispune de un afișaj plat de 10 biți full-HD + (1.080×2.400 pixeli), polimer OLED, ce oferă culori vibrante cu o rată de reîmprospătare de 90Hz, o rată de eșantionare tactilă de 240Hz, HDR 10+ și suport Dolby Vision. Este alimentat de SoC Qualcomm Snapdragon 778G si asociat cu până la 8 GB RAM și 256 GB stocare internă.
Am avut ocazia sa testez pentru câteva zile noul Xiaomi 11 Lite 5G NE (adica New Edition), iar versiunea primita beneficia de 6 GB memorie RAM și 128 de GB spațiu de stocare.
Pentru fotografii și videoclipuri, Xiaomi 11 Lite 5G NE vine cu o configurare triplă a camerei din spate, care include un senzor primar de 64 de megapixeli, împreună cu un shooter ultra-larg de 8 megapixeli și un macro shooter tele de 5 megapixeli. Caracteristicile camerei includ 50 de moduri dedicate regizorilor. De spus si ca Xiaomi 11 Lite 5G NE vine cu un senzor pentru cameră selfie de 20 megapixeli în față.
Xiaomi 11 Lite 5G NE are o baterie de 4.250 mAh care acceptă încărcare rapidă de 33 W (încărcătorul si cablul de alimentare sunt inclus în cutie). Pentru ca telefonul a venit cu baterie zero, am putut din start sa descopar ca in 15 minute telefonul s-a incarcat pana la 30 la suta iar in aproape o ora a ajuns la 100%.
Opțiunile de conectivitate includ 5G (suport 12 benzi), 4G LTE, Wi-Fi 6, Bluetooth v5.2, GPS / A-GPS, NFC, IR blaster și un port USB Type-C. Telefonul vine cu un senzor de amprentă montat lateral și include difuzoare duale.
Ceea ce am remarcat in mod special la telefon este ca acesta măsoară 160,53×75,73×6,81mm și cântărește 158 grame. Telefonul a părut foarte ușor ținut în mână. Construcția telefonului este și ea distinctă, sesizând pe margini o suprafață de cauciuc care ar trebui să atenueze in șocul căderii accidentale.
În ceea ce privește opțiunile de culoare, smartphone-ul Xiaomi 11 Lite NE 5G vine în negru vinil, albastru jazz, Diamond Dazzle, Toscana Coral.
De ce se numește New Edition, este legat probabil de schimbările de caracteristici. În momentul scrierii recenziei a trebuit să fac puțină muncă de cercetare, comparând modelul nou cu fratele mai mare.
Diferențele sunt, se pare, câteva la număr:
- Noul model are 158 de grame în timp ce versiunea inițială are 159 de gr.
- Sistemul de operare este MI UI 12.5, dar pare greu de crezut că și versiunea originală nu va fi actualizată.
- Mi 11 Lite 5G are un procesor Qualcomm SM7350-AB Snapdragon 780G (5 nm) în timp ce Xiaomi 11 Lite 5G NE are un procesor Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G (6 nm)
- CPU pe modelul inițial este Octa-core (1×2.4 GHz Kryo 670 & 3×2.2 GHz Kryo 670 & 4×1.90 GHz Kryo 670) în timp ce versiunea NE are Octa-core (4×2.4 GHz Kryo 670 & 4×1.8 GHz Kryo 670)
- Procesorul grafic pe Mi 11 Lite 5G este Adreno 642 iar pe Xiaomi 11 Lite 5G este Adreno 642L
- Ecranul de pe modelul New Edition vine cu suport Dolby Vision in timp ce versiunea inițiala nu are astfel de suport.
- Ca sistem de protectie al ecranului avem Corning Gorilla Glass 6 pe Mi 11 Lite 5G si Corning Gorilla Glass 5 pe New Edition.
- Exista diferențe si la sistemul de camere foto. Senzorul 5 MP, f/2.4, (macro), AF de pe Mi 11 Lite 5G este înlocuit pe versiunea NE de 5 MP, f/2.4, 50mm (telephoto macro), 1/5.0″, 1.12µm, AF
- Pe partea video Xiaomi 11 Lite 5G NE are posibilitatea de inregistrare la 720p@960fps
- Pe partea de încărcare a bateriei, de pe noul model lipsesc funcțiile Quick Charge 4+ și Power Delivery 3.0
- În testele de anduranță durata de viață a bateriei este de 122 de ore pe Xiaomi 11 Lite 5G NE în timp ce versiunea inițială oferă un rating de 106 ore
Xiaomi 11 Lite 5G NE are un slot pentru cartelă SIM dual, un blaster IR și un senzor de amprentă, care este integrat în butonul de alimentare. Miracast, care permite afișarea fără probleme a conținutului multimedia prin Wi-Fi, funcționează fără probleme. Mi 11 Lite 5G are un port USB-C, care funcționează la viteze USB 2.0. Portul este folosit si pentru a conecta o pereche de căști, pentru asta producătorul vă oferă în cutie adaptorul necesar. Funcționalitatea always on display este, de asemenea, acceptată. Cu toate acestea, pentru moment, conținutul ecranului poate fi afișat doar câteva secunde la rând, mai exact 10.
Smartphone-ul primit in teste are 128 GB de memorie UFS. Doar vreo 100 de GB sunt disponibili pentru utilizator. Spațiul de stocare poate fi mărit cu până la 512 GB cu ajutorul unui card microSD.
Ca si fratele său, lansat doar câteva luni în urmă, Xiaomi 11 Lite 5G NE ruleaza cu sistemul de operare Android 11 și interfața personalizată cunoscută sub numele de MiUI (versiunea la momentul recenziei: 12.5.3). MiUI oferă mult mai multe personalizări și duce lispă de aplicații proprietare. Producătorul se bazează pe Google Play de unde utilizatorii își pot instala aplicațiile de care au nevoie.
Reclamele nu lipsesc nici din acest sistem de operare, inclusiv in folderele create pentru a grupa jocurile instalate. Bloatware-ul, adica aplicațiile de care nu ai nevoie este prezent sub forma aplicațiilor Amazon, AliExpress, Facebook sau WPS.
Smartphone-ul Xiaomi are funcționalitate Dual SIM, un modul Bluetooth (5.2) și un cip NFC pentru plăți contactless. Mi 11 Lite 5G acceptă Wi-Fi 6 și MU-MIMO. Pe conexiunea 5G a routerului meu am reusit sa obtin viteze de download de 407 Mbps, in conditiile in care abonamentul avut este de 500.
In mare parte, configuratia camerelor foto este identica cu cea de pe Mi 11 Lite 5G, cu unele ajustari aduse senzorului de 5MP de pe partea din spate.
Chiar dacă camera frontală are un senzor de 20 MP, exista uneori probleme cu efectul și claritatea Bokeh. Totuși produce selfie-uri decente în condiții bune de iluminare. Atât reproducerea culorilor, cât și expunerea sunt destul de bune pentru un smartphone de gamă medie.
Dispozitivul principal de fotografiere, care se află într-un modul de cameră pătrat de pe spate, are un senzor de imagine de 64 MP. În condiții bune de iluminare, produce imagini clare cu culori ușor suprasaturate. Camera principală produce fotografii corecte în condiții de iluminare controlate. Activarea optimizării imaginii AI îmbunătățește semnificativ balansul de alb iar rezultatele sunt de multe ori interesante.
Fotografiile facute exclusiv cu senzorul de 64 MP cu diafragmă f / 1,79 produc imagini putin mișcate. Cu toate acestea, cu mâinile stabile, puteți face fotografii clare chiar și fără stabilizarea optică a imaginii. În condiții de iluminare slabe, Mi 11 Lite 5G nu produce imagini bune. Deoarece smartphone-ul Xiaomi nu are teleobiectiv, trebuie să se bazeze pe zoom digital, motiv pentru care produce fotografii foarte slabe atunci când se utilizează zoom-ul. Rezultatele pentru încercările de a obține imagini facute cu zoom-ul nu sunt deloc atractive.
Obiectivul ultra grandangular de 8 MP are un câmp vizual foarte larg de 119 °. Fotografiile făcute cu această cameră arată foarte bine. Cu toate acestea, imaginile sunt afectate de procesarea artefactelor și de estompare excesivă, în special în colțuri. În condiții de lumină slabă, camera cu unghi ultra larg face fotografii foarte slabe.
Galerie foto poze făcute cu Xiaomi 11 Lite 5G NE
Performanța camerei este destul de decentă și identică si este, de asemenea, ceea ce vă așteptați de la un smartphone mid-premium. Fie că alegi să vezi rezultatele ca fiind pozitive, fie considerati ca rezultatele sunt negative depinde de fiecare in parte.
Senzorul principal captează fotografii bune în prim-plan și pe laturi, cu detalii și claritate ample. Culorile sunt în mare măsură adevărate și arată vibrante pe ecran. Nuanțele pielii nu sunt totuși grozave! Ele tind să fie mai calde decât teeai aștepta sau foarte deschise…
Poze făcute cu camera selfie
Videoclipurile înregistrate cu Mi 11 Lite 5G NE nu te dau pe spate dar stabilizarea video poate fi descrisă ca decentă. Cu toate acestea, calitatea video generală este ok. Camera principală poate înregistra videoclipuri 4K la 30 FPS. Totuși, dispozitivul de fotografiere orientat spre față și obiectivul ultra-wide angle pot filma doar videoclipuri de 1080p. Utilizatorii nu pot comuta între camere în timpul înregistrării.
Galerie video Xiaomi 11 LITE 5G NE
Modul filmare VLOG
Mod filmare cu Efecte
Cum functionează zoom-ul pe camera
Filmare Xiaomi 11 Lite 5G NE
Elementul de atractivitate la telefon si la capabilitatile sale este legat de modurile de filmare sau fotografiere ce se regasesc in modulul Mai mult al aplicatiei de camera foto. Functiile Clona, Expunere indelungata si cele 5 efecte de film te pot atrage sa iti pui la munca creativitatea. Rezultatele nu sunt intotdeauna ideale si s-ar putea sa ai cateva batai de cap. Functia VLOG din camera foto poate fi ideala pentru cei au adoptat rapid TikTok sau Instagram Reels pentru clipuri extrem de scurte. O parte din presetari sunt preinstalate in timp ce altele trebuiesc descarcate, adica aveti nevoie de o conexiune la internet.
Pe partea de performanță impresia generală a fost că telefonul se mișcă destul de bine, dar pentru ca opinia mea poate fi subiectivă am să mă rezum în a vă spune că am reușit să instalez utilitarul Antutu Benchmark si sa efectuez niste teste.
Din numarul impresionant de modele testate, Xiaomi 11 Lite 5G s-a situat peste 29% din restul de telefoane din clasamentul lor. In termeni practici insa telefonul Xiaomi 11 Lite 5G a obtinut un punctaj cu mult sub editia originala MI 11 Lite. Daca telefonul testat de mine a obtinut un punctaj de 445379 puncte, Mi 11 Lite a obtinut 524133 puncte.
Telefonul obtine un ranking bun pentru procesorul Snapdragon 778G 5G dar se pare ca a fost tras in jos de procesorul video Adreno 642L. Capabilitatile de stocare LPDDR4X + UFS2, sunt decente iar sistemul de operare Android 11 este de ajutor.
Ca si fratele mai mare, Xiaomi 11 Lite 5G este un smartphone bun pentru jocuri. Pe lângă un panou de 90 Hz și difuzoare stereo, smartphone-ul Xiaomi oferă, de asemenea, suficientă putere pentru titluri mai pretentioase. De altfel telefonul a venit preinstalat cu jocul PUBG Mobile ce poate atinge 60 FPS pe fiecare presetare – cu excepția presetării UHD. Aici, jocul a funcționat la 40 FPS stabil.
Asphalt 9 a funcționat, de asemenea, fără probleme, datorită procesorului grafic Adreno 642L. Xiaomi 11 Lite 5G a reușit să atingă 60 FPS în joc. De fapt jocurile sunt accelerate automat si optimizate prin intermediul optiunii Turbo.
Luate prin comparatie,rezultatele in testestele benchmark ale lui Xiaomi Mi 11 Lite 5G l-au situat in imediata apropiere cu Oppo Reno6 5G (ce a fost testat avand 8GB RAM si 128 GB spatiu de stocare). De fapt Xiaomi a fost declarat castigator la capitolele CPU, UX (sistem de operare). Am tinut sa mentionez aceasta comparatie pentru ca vorbim tot de un telefon lansat recent pe piata de la noi care costa 2700 de lei.
În ciuda dimensiunilor sale compacte, Xiaomi 11 Lite 5G NE are o baterie de 4250 mAh, care poate fi alimentată cu încărcătorul de 33 W inclus. Mi 11 Lite 5G NE consumă puțin mai puțină energie decât smartphone-urile cu Snapdragon 765G. Cu toate acestea, consumul de energie crește considerabil dacă este folosit intens. Autonomia este decentă și vă poate oferi o durată de utilizare de mai bine de 12 ore (luminozitate normală si o rată de refresh de 90 de hz). Pe partea de încărcare, așa cum am zis, datorită acumulatorului de 33W acest lucru oferă capabilități rapide de încărcare.
CONCLUZIE REVIEW XIAOMI 11 LITE 5G NE
Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE este un smartphone de gamă medie foarte subțire și ușor. Dacă asta este sau nu un lucru bun, este discutabil. Mi 11 Lite are hardware foarte puternic și este foarte subțire – mulți cumpărători potențiali vor găsi mixul de putere și designul subțire pe care îl oferă foarte convingător. Greutatea sa dar și grosimea vin în detrimentul duratei de viață a bateriei, dar diferențiază și smartphone-ul Xiaomi de restul competiției.
Una peste alta, Xiaomi 11 Lite 5G NE oferă o experiență de utilizare puțin mai bună. În utilizarea de zi cu zi, majoritatea utilizatorilor nu vor putea observa că are un SoC puțin mai rapid sau un ecran ceva mai bun. Telefonul este destul de puternic și poate îndeplini marea majoritate a sarcinilor aproape la fel de rapid ca Mi 11. În plus, ecranul OLED de 90 Hz îl face să se simtă foarte receptiv, iar ecranul său este la fel de luminos ca cel al Mi 11.
Diferențele față de versiunea originală a lui New Edition nu sunt foarte evidente, dar testele de benchmark ne arată că de fapt New Edition nu este chiar un upgrade necesar sau binevenit.
Prețul telefonului pentru versiunea testata (6GB RAM + 128 de GB spatiu de stocare) este de 1799 de lei iar versiunea de 8GB RAM + 256 de GB ajunge la 1999 de lei, și la fel ca și versiunea originală, Xiaomi11 Lite 5G NE nu este un smartphone midrange perfect. Îi lipsesc multe funcții – cum ar fi încărcarea fără fir, funcționalitatea always on ar trebui îmbunătățită, un grad ridicat de protectie IP, stabilizarea optică a imaginii – pe care le oferă alte smartphone-uri din gama medie. Chiar daca a făcut modificări la senzorii foto, Xiaomi a dorit sa ofere funcții telephoto macro pe senzorul de 5 MP. Un alt aspect ce acum mi s-a parut frustrant, este cel legat de reclame si bloatware… de data asta chiar m-au deranjat acele reclame si recomandari de aplicatii, pe care, chiar dacă le-am sters, au tinut sa reapara, exact in acelasi loc.