După câteva întârzieri, cea mai recentă actualizare majoră a Windows 10, actualizarea din aprilie 2018, a fost lansata oficial la inceputul saptamanii. Este disponibilă pentru descărcare chiar acum iar distribuirea va începe prin intermediul Windows Update pe data de 8 mai.
Chiar și cu perioada extinsă de dezvoltare – un ecran albastru de eroare a fost descoperit la sfârșitul procesului de dezvoltare, forțând Microsoft să amâne lansarea cu câteva săptămâni. Noua versiune este foarte asemănătoare cu cea lansata in toamna.
În timp ce ultimele două actualizări au încercat să împingă noi direcții – realitatea virtuală, grafica 3D, noua actualizare nu abordeaza o temă deosebit de importantă. În schimb, aduce o grămadă de îmbunătățiri pentru diferite părți ale Windows, împreună cu o caracteristică deosebit de notabilă.
Această caracteristică nouă este una pe care multi au asteptat-o în Update Fall Creators, mai exact Timeline. Cronologia adaugă o nouă dimensiune comutatorului de sarcini Windows (cel afișat când apăsați Win + Tab sau daca faceți clic pe butonul „View Tasks” din bara de activități). Vizualizarea implicită la prima intrare în comutator este aceeași ca și pana acum, afișând toate ferestrele pe care le-ați deschis astfel încât să puteți alege instantaneu între ele. Dar acum exista o bară de derulare. Derulați ecranul în jos și veți vedea istoricul documentelor, file deschise in browser și aplicații folosite.
Dacă cronologia ar fi arătat doar lucrurile pe care le-ați deschis pe PC, ar fi un instrument util. Dar aceastan merge mai departe: dacă utilizați Edge pe telefonul dvs. Android sau iOS, filele deschise în browserul mobil sunt, de asemenea, vizibile pe linia temporală a desktopului. Acest lucru este foarte util – find o modalitate convenabilă de a continua ceea ce faceti pe mobil pe PC-ul vostru.
Cea mai mare schimbare invizibilă este probabil suportul pentru Aplicațiile Web Progresive (PWA), cea mai recentă tendință în dezvoltarea de aplicații web, care închide multe dintre lacunele care există între site-urile bogate și aplicațiile „reale”. PWA-urile pot face lucruri cum ar fi trimiterea de notificări chiar și atunci când nu sunt deschise într-o filă.
Caracteristica „Ore liniștite” din versiunile anterioare a fost actualizată și redenumită in „Asistență pentru focalizare”. Ideea este în continuare aceeași – noaptea, nu va doriți zgomotul notificărilor, astfel încât funcția vă permite să le dezactivați în anumite momente ale zilei – dar acum este mult mai flexibilă. De exemplu, laptopul dvs. poate fi acum setat pentru a ascunde notificările de fiecare dată când sunteți acasă, iar jocurile DirectX pe ecran complet pot, de asemenea, să suprime automat notificările.
Dincolo de aceste caracteristici, Windows 10 continuă să se simtă foarte tranzițional. Microsoft adoptă designul său fluent într-un mod incremental, fragmentar. Aplicația Setări a fost actualizată pentru a include efectele de translucență și efectele de urmarire ale mouse-ului, pe care Fluent le aduce, de exemplu. La fel și meniul Start. Dar designul nu este încă folosit peste tot și alte elemente care includ Fluent, cum ar fi utilizarea mai mare a animațiilor, sunt încă rare.
Acelasi lucru se intampla si cu sectiunea Setari. Cu fiecare actualizare Windows, Microsoft adaugă mai multe și mai multe setări aplicației Settings, eliminând necesitatea vechiului Control Panel. Fonturile, de exemplu, se află acum în aplicația Setări, iar Fonturile pot fi chiar instalate din Magazinul Microsoft.
Amestecate cu acestea sunt caracteristici noi. Setările de sunet se regăsesc acum în aplicația Setări (cel puțin parțial), și, prin urmare, există o nouă abilitate de a direcționa diferite aplicații către diferite dispozitive de sunet. Acest lucru este de neprețuit pentru aplicațiile care nu oferă acest tip de control.
Microsoft a mutat de asemenea anumite funcții Cortana în Centrul de activități: în loc să pună chestii Cortana în panoul Cortana, asistentul virtual va trimite în mod proactiv notificări (vă poate anunta de exemplu despre anumite comenzi pe care le urmăriti sau când să plecați pentru a ajunge la următoarea întâlnire), cu scopul de a transforma panoul Cortana într-o interfață de conversație, similară cu aceea a asistentului Google. Dar asta înseamnă că vechiul panou din Cortana, care ți-ar oferi o privire rapidă asupra zilei, a dispărut.