AI generativă (Gen AI) este așteptată să joace un rol esențial în creșterea productivității forței de muncă din domeniul software, asistând în peste 25% din activitățile de proiectare, dezvoltare și testare software în următorii doi ani.
Potrivit celui mai recent raport al Institutului de Cercetare Capgemini, „Turbocharging software with generative AI: How organizations can realize the full potential of generative AI for software engineering”, o mare majoritate (80%) dintre profesioniștii din domeniul software cred că, prin automatizarea sarcinilor repetitive simple, instrumentele și soluțiile Gen AI vor transforma semnificativ funcția lor, eliberând timp pentru a se concentra pe sarcini cu valoare adăugată mai mare.
Peste trei sferturi dintre profesioniștii din software sunt încrezători că AI generativă are potențialul de a îmbunătăți colaborarea cu echipele de afaceri non-tehnice.
Deși adoptarea AI generative în ingineria software este încă în faze incipiente, cu 9 din 10 organizații încă în proces de scalare, raportul arată că organizațiile cu inițiative Gen AI active deja beneficiază de multiple avantaje – în primul rând încurajarea inovației (61% dintre organizațiile chestionate), urmată de îmbunătățirea calității software-ului (49%). Aceste organizații au raportat și o creștere medie a productivității funcțiilor de inginerie software între 7 și 18%. Pentru anumite sarcini specializate, economia de timp a fost de până la 35%.
Organizațiile chestionate au subliniat că intenționează să utilizeze timpul suplimentar eliberat de AI generativă pentru activități inovatoare, cum ar fi dezvoltarea de noi funcționalități software (50%) și perfecționarea personalului (47%), reducerea numărului de angajați fiind cea mai puțin adoptată cale (doar 4% dintre organizațiile respondente).
Emerg și noi roluri, cum ar fi dezvoltator AI generativ, scriitor de solicitări sau arhitect AI generativ.
Colaborare îmbunătățită între echipele tehnice și cele de afaceri
De la o comunicare mai bună la explicarea codului în limbaj natural, AI generativă face conexiunea între inginerii software și alte echipe de afaceri mai eficientă. 78% dintre profesioniștii din software sunt optimiști în privința potențialului AI generative de a îmbunătăți colaborarea.
Forța de muncă software augmentată și satisfacția angajaților
Conform sondajului, instrumentele AI generative sunt utilizate în prezent de 46% dintre inginerii software pentru a-i asista în sarcini. Aproape trei sferturi sunt de acord că potențialul AI generative depășește scrierea codului. Deși asistența la codare este cazul principal de utilizare, AI generativă are aplicații și în alte activități din ciclul de viață al dezvoltării software, cum ar fi modernizarea codului sau designul experienței utilizatorului (UX).
Atât profesioniștii seniori, cât și cei juniori raportează niveluri mai ridicate de satisfacție în utilizarea AI generative (respectiv 69% și 55%). Aceștia văd AI generativă ca un puternic factor de facilitare și motivare.
Cu toate acestea, raportul arată că 63% dintre profesioniștii din software declară că folosesc instrumente AI generative neautorizate pentru a-i asista în sarcini. Această adopție rapidă, fără o guvernanță și supraveghere adecvată, expune organizațiile la riscuri funcționale, de securitate și juridice, precum cod generat greșit, scurgeri de cod și probleme de proprietate intelectuală.
Pierre-Yves Glever, Head of Global Cloud & Custom Applications la Capgemini, a declarat: „AI generativă a apărut ca o tehnologie puternică pentru a asista inginerii software, câștigând rapid adopție. Impactul său asupra eficienței și calității codului este măsurabil și dovedit, dar promite și pentru alte activități software. Totuși, trebuie să ne amintim că adevărata valoare va apărea dintr-o abordare holistică a ingineriei software, dincolo de implementarea unui singur „nou” instrument. Aceasta implică abordarea nevoilor de afaceri cu un design robust și relevant, stabilirea unor spații de lucru și asistenți cuprinzători pentru dezvoltatori, implementarea unor porți de calitate și securitate și configurarea unor echipe software eficiente. Focusul ar trebui să fie pe ceea ce generează cu adevărat valoare. Timpuri interesante ne așteaptă!”
Metodologie:
Institutul de Cercetare Capgemini a sondat 1.098 de executivi seniori (director și deasupra) și 1.092 de profesioniști din software (arhitecți, dezvoltatori, testeri și manageri de proiect, printre alții). Au fost realizate 20 de interviuri aprofundate cu lideri din industrie, parteneri și startup-uri, precum și cu mai mulți profesioniști din software.