Următoarea generație de cipuri Apple Silicon a sosit odată cu anunțul noului M1 Ultra SoC (sistem pe cip) al companiei, cea mai recentă intrare în gama de chipset-uri M1 a a companiei, care este chiar mai puternică decât cipurile M1, M1 Pro și M1 Max.
Cheia pentru noul procesor este arhitectura UltraFusion a Apple – efectiv, Apple fuzionează două cipuri M1 Max separate într-un singur SoC masiv, datorită conexiunii inter-procesor de 2,5 TB/s pe care M1 Max o oferă.
Acest design îi permite Apple să dubleze practic toate specificațiile de la cipul său M1 Max pe M1 Ultra: 20 de nuclee CPU (16 de performanță și patru de eficiență), 64 de nuclee GPU, un Neural Engine cu 32 de nuclee pentru procesarea AI și până la 128 GB de RAM . În total, Apple spune că M1 Ultra oferă performanțe de opt ori mai mari decât M1 obișnuit.
Apple a ridicat în slăvi performanța pentru noul său cip M1 Ultra: gigantul spune că oferă o performanță mai bună a procesorului decât un „desktop PC cu 16 nuclee”, în timp ce folosește o putere mai mică de 100 W, împreună cu performanțe GPU comparabile față de „cel mai performant GPU discret” în timp ce utilizați cu 200 W mai puțină putere. (Apple nu spune cu ce concurenți a testat procesorul).
M1 Ultra își va face primul său debut într-un nou desktop Mac Studio pe care Apple l-a anunțat alături de noul cip la evenimentul său de lansare.