Funcția de afișare a paginilor web „căutate în cache” de către Google Search este eliminată, conform unor rapoarte. Această caracteristică permite utilizatorilor să vadă o versiune salvată a unei pagini web, chiar dacă aceasta a fost modificată sau ștearsă de pe serverul original.
Deși nu a existat încă o declarație oficială de la Google cu privire la această modificare, utilizatorii au observat că opțiunea „căutare în cache” nu mai este disponibilă în rezultatele căutărilor.
Cunoscută cel mai bine prin butonul „Căutare în cache”, aceastea reprezintă o captură a unei pagini web de la ultima indexare efectuată de Google. Cu toate acestea, conform Google, ele nu mai sunt considerate necesare.
„Funcția a fost creată pentru a ajuta oamenii să acceseze pagini atunci când, acum mulți ani, nu puteai să te bazezi întotdeauna pe încărcarea unei pagini”, a scris Danny Sullivan de la Google în postare. „În prezent, lucrurile s-au îmbunătățit semnificativ. Prin urmare, s-a decis să o retragem.”
Eliminarea acestei funcționalități ar putea să afecteze cercetătorii, jurnaliștii și utilizatorii care doresc să acceseze conținutul unei pagini web care nu mai este disponibil online în forma sa originală.
În prezent, însă, această funcție este utilizată pentru mai mult decât o simplă copie de rezervă a paginii web. Mulți oameni depind de ea pentru a verifica validitatea unui site, iar managerii SEO pot utiliza funcția pentru a verifica paginile în căutare de erori. Mulți utilizatori, în special profesioniștii din domeniul știrilor, folosesc cache-ul pentru a vedea dacă un site a fost actualizat recent, cu informații adăugate sau eliminate. Și uneori, un cache vă poate permite să verificați un site care este blocat geografic în regiunea dvs.
Anterior, făcând clic pe meniul cu trei puncte lângă un rezultat, se deschidea un dialog „Despre acest rezultat” cu butonul Cached în partea de jos, în dreapta. Acum, însă, se deschide un meniu mult mai mare care arată o pagină „Despre” a site-ului, o descriere Wikipedia, setările de confidențialitate și altele. Butonul de cache nu mai este vizibil.
Niciunul dintre comentariile din răspunsurile lui Sullivan nu a fost pozitiv, un utilizator SEO afirmând: „Haideți, de ce ștergeți funcția? Este cu adevărat utilă pentru toți cei din SEO.” Sullivan a afirmat că Google ar putea adăuga într-o zi linkuri către Internet Archive acolo unde se afla butonul de link către cache, în secțiunea „Despre acest rezultat”.
Cu toate acestea, sună ca și cum aceasta nu ar fi o soluție definitivă, și ar transfera o cantitate masivă de trafic către Internet Archive. „Fără promisiuni. Va trebui să vorbim cu ei, să vedem cum ar putea merge totul – implică oameni mult peste mine. Dar cred că ar fi bine pentru toată lumea”, a scris el.
Utilizatorii nu vor mai putea vedea cum arăta o pagină web în momentul în care a fost „căutată în cache” de către motorul de căutare Google. Este de așteptat ca Google să ofere alternative sau soluții pentru accesarea paginilor web salvate în cache în viitor.