Te lupți cu ping ridicat și spike-uri de latență în loc să te concentrezi pe inamici în jocurile online? Acest ghid explică cum un VPN pentru jocuri poate fi un adevărat schimbător de jocuri pentru tine.
Ce este un VPN pentru jocuri?
Un VPN pentru jocuri funcționează la fel ca un VPN tradițional. Criptează conexiunea ta și o redirecționează prin serverele sale. Diferența principală constă în optimizare. Un VPN pentru jocuri are de obicei servere de mare viteză cu algoritmi de rutare pentru a reduce lag-ul și pierderile de pachete.
Serverele sunt, de asemenea, situate strategic aproape de serverele principale de joc pentru a minimiza distanța de călătorie. Acest lucru oferă, de obicei, un ping mai scăzut, comparativ cu furnizorul tău de internet, care se concentrează pe crearea unei conexiuni stabile cu cât mai puține congestii, chiar dacă asta duce la o latență mai mare, din cauza multiplelor salturi de server.
De asemenea, oferă funcții suplimentare legate de jocuri, cum ar fi protecția DDoS, comutarea manuală a serverelor, monitorizarea ping-ului, controlul preferințelor de trafic și comutarea automată la serverul cu cel mai mic ping.
Avantajele utilizării unui VPN pentru jocuri
Să analizăm mai în detaliu cum un VPN pentru jocuri îți poate îmbunătăți sesiunile de joc online.
Ping Redus și Conexiune Stabilă
Din motive precum eficiența costurilor sau acordurile de peering limitate, furnizorii de internet (ISP) pot să nu folosească o rută directă către serverul de jocuri. Aceștia pot sări conexiunea între mai multe servere, iar unele dintre ele pot fi congestionate. Când folosești un VPN pentru jocuri, acesta încearcă să primească traficul tău folosind ruta cea mai directă posibilă, apoi îl redirecționează direct către serverul de jocuri, care de obicei este aproape de serverul VPN-ului. Acest lucru scade latența generală. În plus, serverele sunt foarte optimizate pentru a procesa traficul de jocuri și a minimiza pierderea de pachete pentru a evita spike-urile de lag.
Protecție Împotriva Atacurilor DDoS
Deși nu este o preocupare majoră pentru majoritatea jucătorilor, protecția DDoS este una dintre caracteristicile de bază ale VPN-urilor pentru jocuri. Poți deveni victima unui atac DDoS care îți poate întrerupe sesiunea de joc și contribui la pierderea unui meci. VPN-urile pentru jocuri filtrează traficul malițios și împart încărcătura între mai multe servere pentru a evita congestia.
Previne Limitarea Rețelei
Multe tipuri de limitare a rețelei de către ISP și serverele de jocuri pot afecta jocul tău. ISP-ul tău poate limita viteza în orele de vârf sau poate prioritiza alte tipuri de trafic în detrimentul traficului de jocuri. Similar, serverele de jocuri pot diminua prioritatea traficului din anumite locații în timpul evenimentelor de activitate intensă, cum ar fi zilele de patch.
Deoarece VPN-ul îți ascunde traficul prin criptare și îți schimbă locația, majoritatea practicilor de limitare a rețelei nu mai funcționează.
Matchmaking Mai Bun în Joc
Pentru jocurile care folosesc locația ca factor de matchmaking (cum ar fi Brawl Stars), un VPN poate ajuta să găsești partide mai bune prin afișarea locației tale într-o zonă mai competitivă. Deoarece un VPN pentru jocuri poate, de asemenea, optimiza conexiunea, poți beneficia de un matchmaking mai bun și de un ping puțin mai ridicat.
Acces la Conținut cu Restricții Geografice
Multe lansări de jocuri sau conținut sunt limitate la anumite regiuni. Cu un VPN pentru jocuri, poți accesa aceste tipuri de jocuri folosind un server dintr-o regiune suportată. De asemenea, poți accesa oferte specifice regiunilor sau evita interdicțiile IP, dar acest lucru este de obicei împotriva termenilor de utilizare ai jocului și poate duce la penalizări suplimentare.
Alegerea VPN-ului potrivit pentru jocuri
Vrei să încerci un VPN pentru jocuri? Alegerea unui VPN pentru jocuri este puțin diferită de un VPN obișnuit pentru securitate. VPN-urile pentru jocuri au setări optime dedicate pentru fiecare joc, deci nu suportă toate jocurile.
În primul rând, asigură-te că jocurile tale sunt suportate de furnizorul de VPN. Verifică site-ul VPN-ului pentru a vedea lista de jocuri suportate. Există două tipuri de VPN-uri pentru jocuri: un VPN obișnuit cu funcții pentru jocuri și un VPN dedicat pentru jocuri care funcționează doar pentru jocuri.
Dacă scăderea ping-ului este prioritatea ta, recomand cu tărie utilizarea unui VPN dedicat, cum ar fi Exitlag sau WTFast, deoarece serverele lor gestionează specific traficul de jocuri. Totuși, dacă ai nevoie și de un VPN obișnuit pentru securitatea online, atunci ExpressVPN sau NordVPN ar fi mai bune.
Iată o listă de lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare când alegi un VPN pentru jocuri:
- Caută un trial gratuit pentru a vedea cât de multă îmbunătățire va aduce. Îmi place Exitlag în acest sens, deoarece oferă un trial gratuit de trei zile fără card de credit.
- Verifică suportul platformei. Ar trebui să poți folosi contul tău pe PC, mobil și, de preferat, și pe consolă.
- Asigură-te că poate găsi automat serverul optim pentru joc și ideal să schimbe în timp real. Nu vrei să pierzi timp experimentând și alegând manual serverele.
- Consideră funcțiile suplimentare. Multe VPN-uri pentru jocuri au funcții de optimizare suplimentare care pot îmbunătăți semnificativ experiența generală de joc, cum ar fi boost de FPS, overlay-uri, tracker de ping, shaper de trafic, etc.
- Nu alege un VPN gratuit pentru jocuri. Cu toate celelalte probleme ale VPN-urilor gratuite, nu există nicio șansă ca un VPN gratuit să ofere servere optimizate pentru a gestiona jocurile.