Cercetătorii de la MIT au creat un chatbot bazat pe inteligență artificială cu care poți vorbi cu „viitorul tău”, reducând anxietatea și lipsa de motivație.
Ai visat vreodată să vorbești cu versiunea ta din viitor, la vârsta de 60 de ani?
O echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA te poate ajuta să trăiești această experiență cât mai aproape de realitate.
Pentru a face acest lucru, ei folosesc inteligența artificială (IA) pentru a imita o conversație naturală.
Ei au utilizat modelul popular GPT-3.5 dezvoltat de compania OpenAI și au întrebat participanții la studiu o serie de întrebări despre viața lor, experiențele trecute și aspirațiile lor.
Sistemul a creat apoi „un fundal al utilizatorului”, pe care autorii studiului l-au numit și „o memorie sintetică”.
De exemplu, un utilizator ar putea aspira să devină profesor de biologie la liceu.
Chatbot-ul IA din viitor poate povesti „un moment memorabil” în care a dus elevii „într-o excursie la o rezervație naturală locală”.
‘Continuitatea sinelui viitor’
Cercetătorii de la MIT au explorat conceptul de „continuitate a sinelui viitor”, un concept din știința comportamentală care afirmă că indivizii care simt o legătură puternică între sinele lor prezent și cel viitor sunt mai înclinați să ia decizii care favorizează bunăstarea lor pe termen lung, fie că este vorba despre aspecte financiare, educaționale sau legate de sănătate.
„Oamenii întâmpină adesea dificultăți în a-și imagina clar viitorul. Această limitare poate duce la un prejudiciu cognitiv, cunoscut sub numele de ‘discounting temporal’, care îi face pe oameni să prioritizeze recompensele imediate în detrimentul beneficiilor pe termen lung,” a declarat Ivo Vlaev, profesor de științe comportamentale la Universitatea Warwick din Marea Britanie, pentru Euronews Next într-un e-mail.
Chatbot-ul creat de cercetătorii de la MIT, care include și o imagine de profil modificată pentru a prezenta participantului o versiune a sa la 60 de ani, poate reduce discounting-ul temporal.
„Când oamenii interacționează cu o versiune digital-îmbătrânită a lor, viitorul poate părea mai tangibil și imediat, reducând astfel distanța psihologică între sinele prezent și cel viitor,” a adăugat Vlaev.
Pentru profesor, chatbot-ul întruchipează ideea unui nudge sau a unei intervenții subtile menite să ghideze comportamentul în moduri benefice, ceea ce ar putea duce utilizatorii să ia decizii mai bune prin a face sinele viitor mai relevant pentru prezent.
Bunăstare îmbunătățită
Într-un articol pre-print care nu a fost încă evaluat de colegi, echipa MIT și-a testat aplicația pe 344 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani.
Ei au observat că „utilizatorii au raportat o scădere a anxietății” după ce au avut o conversație cu sinele lor digital mai în vârstă, precum și o scădere a „emoțiilor negative” sau a lipsei de motivație.
Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine rezultatele, Vlaev a spus că eficacitatea va depinde probabil de capacitatea chatbot-ului de a suna autentic.
„Utilizarea unei imagini digital-îmbătrânite este o mișcare inteligentă, deoarece vizualizarea sinelui în viitor poate amplifica și mai mult sentimentul de continuitate și realism,” a spus el.
„Cu toate acestea, nu este clar dacă oamenii au făcut ceva diferit, și-au schimbat comportamentul, ca urmare a interacțiunii cu sinele lor viitor,” a observat Vlaev.
Cercetătorii au subliniat în secțiunea de considerații etice ale studiului să fie atenți la conținutul generat de IA care ar putea promova comportamente negative sau dăunătoare.