Facebook, YouTube și alte rețele de socializare se luptă pentru a elimina un documentar ce a devenit viral si care include diverse teorii ale conspirației despre pandemia de coronavirus, evidențiind provocările care vin odata cu moderarea conținutului periculos online.
Un documentar de aproape 26 de minute denumit Plandemic, ce face parte dintr-o serie de clipuri lansate pe tema coronavirus, s-a raspandit rapid in ultimele zile. Acest este descris de producători ca fiind cel ce „va demasca elita științifică și politică care înșeala lumea, sistemul nostru global de sănătate fiind o adevarata inselatorie”. Documentarul include insa si afirmatii care au fost demontate dar si alte acuzații fără dovezi.
Facebook, Twitter și YouTube au luat măsuri pentru a elimina videoclipul sau pentru a reduce răspândirea acestuia, au spus companiile. Dar, în ciuda acestor eforturi, clipuri video cu documentarul Plandemic continuă să se raspandeasca. Unii utilizatori Facebook au distribuit videoclipul în grupuri publice, dar au inserat link-uri către alte site-uri care nu sunt atât de cunoscute ca YouTube sau chiar site-ul documentarului.
Două căutări simple pe YouTube facute la finalul saptamanii au relevat ca acest documentar despre coronavirus adunase 295.000 de vizualizări combinate. Chiar daca aceste clipuri au fost sterse, pe platforma au ramas clipuri cu reactii la acest documentar ce contin teorii ale conspiratiei. Aceste clipuri reiau continutul din documentar adaugand de asemenea comentarii pe marginea subiectului. Situatia releva dificultatile cu care se confrunta gigantii online in lupta cu aceste teorii ale conspiratiei si stoparea raspandirii acestora.
In videoclipul original apare Judy Mikovits, un controversat fost cercetător medical care repetă teorii ale conspirației despre pandemia de coronavirus, inclusiv ideea ca a purta o mască te-ar putea îmbolnăvi, deoarece te-ai putea expune propriilor „virusi reactivati”. Comentariile lui Mikovits intră în conflict cu sfaturile din partea centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor, care spun că toată lumea ar trebui să poarte o masca pentru a-i proteja pe ceilalți în cazul în care sunteți infectat cu virusul care provoacă COVID-19.
„Sugerarea că purtarea unei măști te poate îmbolnăvi poate duce la vătămare iminentă, așa că eliminăm videoclipul”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook într-o declarație.
Mikovits a sugerat, de asemenea, că virusul a fost conceput, spunând că nu este un „eveniment natural”. Oamenii de știință cred că virusul a sărit de la animale la ființe umane, iar unele autoritati chiar au iesit public si au spus că virusul nu a fost „creat manual sau modificat genetic”.
Videoclipul include afirmațiile conform cărora decesele legate de coronavirus sunt mai multe decât ar trebui, deoarece medicii sunt încurajați să spună că pacienții lor au murit în urma virusului pentru a obține bani de la un program național de asigurări de sănătate. Nu există dovezi că numarul de victime ce au decedat din cauza coronavirus ar fi insa false sau umflate.
Un purtător de cuvânt al YouTube a spus că platforma va elimina videoclipuri care includ „sfaturi de diagnosticare nedovedite medical pentru COVID-19”.
Videoclipurile legate de teoriile conspiratiei mentionate in acest documentar au acumulat luni și marți 4,7 milioane de vizualizări pe YouTube, potrivit BuzzSumo, un instrument de monitorizare a retelelor de socializare.
Twitter a spus că blochează hashtag-urile #PlagueOfCorruption și #Plandemicmovie din secțiunea sa de tendințe. Mikovits a postat un videoclip separat în care l-a îndemnat pe președintele Donald Trump să pună capăt carantinei și să înceteze să solicite oamenilor să poarte măști, numindu-le „periculoase”.
Twitter a spus că tweet-ul lui Mikovits nu a încălcat regulile împotriva dezinformării legate de coronavirus, dar a spus că linkul către videoclipul ei a fost marcat ca fiind nesigur, ceea ce limitează răspândirea acestuia.
Menținerea videoclipului în afara rețelelor de socializare s-a dovedit a fi un joc de moderare a conținutului pentru firmele de tehnologie. Rețelele sociale au încercat să combată dezinformarea, direcționând utilizatorii către surse mai de încredere, inclusiv CDC și Organizația Mondială a Sănătății.
Mikki Willis, cineastul din spatele acestui documentar, a declarat într-un e-mail că nu intenționează să facă apel la retragerea videoclipurilor, dar a adăugat că „lucrează la o strategie de ocolire a restrictiilor”. Producătorii videoclipului au încurajat spectatorii să descarce o copie a videoclipului și să o încarce pe platformele de socializare.