Cererea de servicii VPN a atins un nivel record în Rusia, după ce guvernul a decis să blocheze platformele de social media și alte site-uri web. Printre platformele blocate se numără Facebook și Twitter, pe lângă câteva posturi de știri în limba rusă, scriu cei de la SafetyDetectives.
Acest proces de cenzură online a început de fapt când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. În încercarea guvernului rus de a controla informațiile disponibile pentru rezidenții țării, primii pași făcuți au fost încetinirea Facebook și Twitter și împiedicarea vizionarii anumitor imagini și videoclipuri. Blocarea completă a acestor platforme este însă o escaladare majoră a procesului.
Cererea cetățenilor din Rusia pentru servicii VPN a crescut de la invazie, dar experții au detectat o creștere majoră imediat după anunțul Rusiei că aceste platforme majore nu vor mai fi accesibile.
VPN-urile pot permite unui utilizator să ocolească restricțiile guvernamentale legate de internet, precum și să ofere confidențialitate și anonimat prin ascunderea adresei IP și a locației utilizatorului.
Defalcarea datelor pe zi arată că cererea de servicii VPN a crescut semnificativ în Rusia după 26 februarie, când guvernul a acuzat 10 instituții de știri în limba rusă că răspândesc informații false. Rusia a blocat apoi aceste institutii la 1 martie.
Pe 4 martie Rusia a anunțat că va bloca accesul la Facebook. Cererea VPN s-a înmulțit cu 2 în momentul anunțului, atingând un vârf 2 ore mai târziu, la un număr de 3 până la 4 ori mai mare decât orele și zilele dinaintea anunțului. Interesant este că creșterea a început cu puțin timp înainte de anunț, indicând faptul că zvonurile despre blocaj au circulat dinainte.
Echipa de cercetare SafetyDetectives a descoperit că din 24 februarie, cererea de VPN-uri în Rusia a crescut cu 462%, atât în ceea ce privește serviciile gratuite sau cele plătite.