Aproape jumatate dintre femeile care lucreaza in industria tech considera ca efectele pandemiei COVID-19 au intarziat progresul lor in cariera, in ciuda faptului ca un procent similar considerand ca egalitatea de gen, atat de necesara, este mai probabil sa se realizeze prin implementarea sistemelor de lucru la distanta.
In timp ce viata in timpul pandemiei a fost evidentiata ca un posibil accelerator pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati, in ceea ce priveste functiile din domeniul IT, prejudecatile persistente au impiedicat aceasta potentiala perioada de descoperire.
In general, se prevedea ca restrictiile impuse de pandemie vor duce la o schimbare pozitiva a industriei IT in lupta pentru egalitatea de gen. Prin eliminarea diferentelor din perspectiva sociala si de planificare familiala, s-ar fi putut elimina si stereotipurile traditionale legate de disponibilitate si longevitate, atunci cand vine vorba despre cariera femeilor. Impactul pandemiei COVID-19 a accelerat deciziile companiilor sau chiar le-a fortat sa adopte peste noapte aceasta noua regula si, intr-o anumita masura, aceasta predictie a accelerat lucrurile in mod pozitiv, in ceea ce priveste mentalitatea generala a industriei.
Noul raport „Women in Tech” realizat de Kaspersky, intitulat „Where are we now? Understanding the evolution of women in technology”, a constatat ca aproape o treime dintre femeile care lucreaza in industria tech prefera, intr-adevar, sa lucreze de acasa decat de la birou. Un procent similar declara ca functioneaza mult mai eficient atunci cand lucreaza de acasa si pana la 33% au dezvaluit ca au mai multa autonomie atunci cand nu lucreaza intr-un birou.
Cu toate acestea, mai multe informatii din acest raport evidentiaza faptul ca posibilitatea alegerii sistemului de munca la distanta pentru femeile din industria tech nu este chiar egal cu progresul social in aceasta dinamica de „lucru de acasa”. Aproape jumatate dintre femeile care lucreaza in IT s-au straduit sa gestioneze munca si viata de familie din martie 2020 – o variabila care e foarte insemnata in America de Nord, dar care este o tendinta consecventa la nivel mondial.
Daca aprofundam putin, motivele acestui dezechilibru devin mai clare. Cand respondentele au fost intrebate despre sarcinile de zi cu zi care afecteaza productivitatea sau progresul muncii, 60% au spus ca au facut majoritatea activitatilor ce tin de curatenia in casa, comparativ cu 47% dintre barbati, 63% au fost responsabile de scoala la domiciliu, comparativ cu 52% dintre barbati si 54% dintre femei au fost nevoite sa-si modifice programul de lucru mai mult decat partenerul de sex masculin, pentru a avea grija de familie. Ca urmare, 50% dintre femei considera ca efectele COVID-19 le-au ingreunat, mai degraba, progresul general al carierei.
Impactul pandemiei a fost diferit, in mare masura, pentru femei, fata de impactul avut asupra barbatilor. Unii au apreciat nivelul mai mare de flexibilitate si lipsa navetei intre locul de munca si casa, in timp ce altii au spus ca sunt pe cale de a ajunge la epuizare. Este extrem de important ca organizatiile sa se asigure ca managerii lor cunosc strategia implementata la nivelul companiei de a sprijini angajatii cu responsabilitati de ingrijire.
Cealalta tendinta semnificativa pe care a accelerat-o pandemia este coexistenta angajatilor care lucreaza la distanta cu cei care lucreaza in regim hybrid, in cadrul aceleiasi organizatii. Aceasta poate fi o provocare pentru femeile care lucreaza de la distanta, deoarece acestea pot interactiona mai putin cu membrii conducerii, care lucreaza de la birouri. Acest lucru le poate reduce sansele de a fi luate in considerare pentru tipul de sarcini complexe care stau la baza promovarilor in cadrul companiei. Angajatorii trebuie sa fie constienti de aceste dezavantaje si sa planifice activitatea companiei in consecinta, pentru a le minimiza,
comenteaza dr. Patricia Gestoso, Head of Scientific Customer Support la BIOVIA, castigatoarea editiei Women in Software Changemakers din 2020 si membru proeminent al retelei profesionale de femei, Ada’s List.
Desi aceste exemple de inegalitati sociale nu sunt specifice domeniului tehnologiei, ele indica o bariera care impiedica femeile sa valorifice trecerea de anul trecut la munca la distanta. Pana la 41% dintre femeile din industria tech (comparativ cu 34% dintre barbati) considera ca un mediu de lucru egal ar fi cel mai bun pentru progresul in cariera, iar 46% considera ca munca la distanta este o modalitate optima de a atinge aceasta egalitate. Sectorul tehnologic trebuie, acum, sa isi valorifice experienta acumulata in pandemie, in speranta ca stereotipurile sociale permit ca aceasta directie sa continue in lunile si anii urmatori.
Companiile trebuie sa semnaleze, atat prin cultura, cat si prin politici, ca vor oferi parintilor care lucreaza, atat femei, cat si barbati, flexibilitatea de care au nevoie in timpul pandemiei COVID-19 (si nu numai). Companiile trebuie sa inteleaga ca modul in care sunt reprezentate conteaza si ca a avea femei la conducere, echipe in care majoritatea este reprezentata de femei, dar si interviuri publice oferite de femei, demonstreaza ca exista loc pentru sexul feminin in compania lor. In cele din urma, vedem o multime de companii de succes partenere cu organizatii externe de femei care va pot provoca, va pot impinge inainte si, de asemenea, pot oferi inspiratie externa angajatilor dumneavoastra.
a adăugat Merici Vinton, cofondator si CEO la Ada’s List
„Daca sectorul tehnologic ia initiativa si asigura un mediu mai flexibil si mai echilibrat pentru femei, atunci aceasta va deveni mai repede o normalitate, si poate va declansa o schimbare a dinamicii sociale. Ca intotdeauna, acest lucru nu se va intampla peste noapte, dar sunt semne ca femeile se incumeta mai mult sa solicite pe buna dreptate acest mod de lucru. In perspectiva, ca industrie, trebuie sa ne bazam pe acest progres, sa extragem lucrurile pozitive din schimbarile anului trecut catre o munca flexibila si, ca rezultat, sa fim un catalizator pentru o schimbare sociala mai ampla”,
concluzioneaza Evgeniya Naumova, Vice President of Global Sales Network la Kaspersky.
Mai multe detalii sunt disponibile in raportul complet „Where are we now? Understanding the evolution of women in technology” care poate fi descarcat de pe site-ul Kaspersky.