Telefoanele pliabile, prezentate cu mare fast ca o revoluție de cei de la Samsung, nu au cucerit piața dar au totuși fani. Din păcate ele nu sunt destinate oricui și pare greu de crezut ca cineva să dea o avere pe un telefon care rezistă mai puțin de un an. Într-un articol publicat pe site-ul BBC, jurnalista Zoe Kleinman, povestește cum telefonul ei pliabil Samsung Galaxy Z Fold 3 nu a trecut de testul de rezistență din viața reală.
„Anul trecut pe vremea asta tocmai devenisem noul proprietar mândru al unui telefon pliabil – Samsung Galaxy Flip3. Pentru cei neinițiați, acesta este un telefon de dimensiunea unui smartphone obișnuit, care se pliază în jumătate. Le-am spus tuturor că este telefonul pe care îl așteptam de la Motorola Razr din 2004 și că voi avea în sfârșit un dispozitiv care să încapă din nou în buzunar.
Treisprezece luni mai târziu, visul s-a încheiat. Cu câteva zile în urmă, linia de „pliere” a devenit brusc mai mare și s-a transformat în argintiu, jumătatea inferioară a ecranului a devenit verde, jumătatea superioară a devenit fără răspuns și apoi un nor negru de rău augur a început să se răspândească în jurul ecranului.
Acum este ceea ce ai putea numi un fost telefon.” , își începe Zoe povestea.
Într-o postare pe Twitter jurnalista spune că se pare că modelul ei a atins maximul de 200.000 de plieri pe care le suportă. Pentru a identifica sursa, jurnalista spune că a făcut o serie de cercetări și a aflat că nu este singura care a trecut prin asta. Un colaborator recent de pe Reddit a scris că dispozitivul lui nou-nouț s-a spart în cinci ore.
Telefoanele pliabile au fost dezvăluite cu mare fast în 2019. Au existat multe speculații în industrie că acesta ar fi dispozitivul care ar revitaliza o industrie de smartphone-uri care stagnează de ceva vreme, ar crea un nou zumzet în jurul telefoanelor din nou și va convinge oamenii să facă upgrade, deoarece cifrele sugerau că utilizatorii țin la telefoanele lor pentru mai mult timp,.
Huawei și Samsung au condus piața de telefoane pliabile și rămân lideri de piață. Alți rivali sunt în principal pe piața chineză – mărci de buget precum Oppo, Xiaomi și Vivo. Apple rămâne în mod semnificativ absent de pe scena acestor modele de telefoane… probabil știe ceva.
La început, ambele firme au întârziat lansarea noilor lor gadgeturi, Samsung în ultimul moment, când primii recenzori au raportat spargerea ecranelor. Dar testele de durabilitate de atunci au arătat o îmbunătățire. La începutul acestei luni, Samsung a dezvăluit următoarea generație de pliabile – Fold4 – și a promis ecrane mai dure și rezistență îmbunătățită la apă.
Potrivit celor de la Samsung, generația actuală ar trebui să supraviețuiască la 200.000 de plieri. Zoe Kleinman spune că nu poate să demonstreze asta, și, chiar dacă a folosit telefonul ei Galaxy Z Fold 3 destul de des, nu este convinsă că l-a deschis pe al ei de multe ori în cele 13 luni în care l-a avut.
În ceea ce privește „revoluția pliabilă” – ei bine, Samsung spune că a vândut aproape 10 milioane de telefoane pliabile în 2021 și că există cu siguranță o bază de fani pentru dispozitive. Cu toate acestea, în același an, Apple a vândut peste 49 de milioane de iPhone-uri în doar trei luni, potrivit companiei de date pentru consumatori Statista. Deci, telefoanele pliabile sunt încă o bucată foarte mică din industria smartphone-urilor de mai multe miliarde de dolari.
Telefonul, care se pliază orizontal într-un dispozitiv mai compact, pătrat, este cu siguranță mai simpatic pentru a fi purtat în buzunare mai mici care sunt adesea o caracteristică nedorită a hainelor pentru femei.
Nu am avut probleme cu telefonul meu pliabil în timp ce funcționa și a fost adesea un început de conversație pentru că era atât de neobișnuit. Am întâlnit doar un alt coleg proprietar de Flip3, un bărbat într-un tren care m-a întrebat de unde am luat husa pentru al meu, pentru că l-a tot scăpat pe jos (exteriorul strălucitor este foarte alunecos – al meu a suferit și câteva lovituri).
I-am văzut doar pe cei de la televiziune cu un astfel de telefon, a spus o doamnă care m-a oprit într-o cafenea să arunce o privire. Am întrebat-o dacă vrea unul și a râs.
povestește Zoe
Desigur, le puteți repara – la un cost. Prețul unei reparații a ecranului interior este de 309 de lire sterline în Marea Britanie (adica vreo 1800 de lei), conform site-ului web Samsung – cu 90 de lire sterline mai mult decât costul unui nou ecran pe dispozitivul său standard, S21. Un nou telefon Flip3 este în prezent promovat la 899 GBP (vreo 5100 de lei) dacă este cumpărat imediat. Samsung oferă, de asemenea, un pachet de asigurare care reduce costurile de reparație.
Dar având în vedere impactul asupra mediului al fabricării de smartphone-uri – există aproximativ 60 de elemente într-un telefon – ca să nu mai vorbim de creșterea costurilor vieții, longevitatea este mai crucială ca niciodată. Software-ul Android și Apple au fost ajustate pentru a menține dispozitivele mai vechi să funcționeze mai mult timp – în mod controversat, Apple a încetinit chiar și iPhone-urile mai vechi pentru a prelungi durata de viață a bateriei.
În vremurile actuale, un telefon pliabil se poate simți ca o abordare riscantă a unui dispozitiv pe care milioane de oameni se bazează în fiecare zi.
In final, Zoe spune că, întrucât telefonul ei Galaxy Z Fold 3 nu a trecut de fapt de testul rezistenței în viața reală, s-a întors la un Android de buget în timp ce se va gândi care va fi următoarea mișcare – dar că nu este sigură că a închis complet ușa pentru pliabile.