Google a primit peste 2,4 milioane de cereri de eliminare a URL-urilor de pe motorul său de căutare în conformitate cu legea „dreptul de uitat” din Europa, introdusa în mai 2014. Noile date provin ca urmare a deciziei Google de a transparetiza rapoartele. Incepând de astăzi compania a adăugat noi date care datează din ianuarie 2016 (când recenzorii Google au început să adnoteze manual trimiterile de adrese URL).
În plus, noile date vor arăta, de asemenea, o defalcare a persoanelor fizice și a persoanelor private, cum ar fi funcționari guvernamentali sau companii care fac cereri; conținutul cererii; conținutul site-ului; și rata delistării conținutului.
Din motivele aflate in spatele solicitărilor, Google a enumerat cateva:
– „informații profesionale”, aproape un sfert din cereri (24%),
– „propria credinta” – 10%,
– infracțiunile și greșelile profesionale, 8% și, respectiv, 7%.
Google prezintă, de asemenea, exemple de solicitări primite, contextul în care a fost făcută cererea și rezultatul rezultat.
Aproximativ o treime din solicitările de eliminare au fost legate de serviciile de socializare și de servicii de directoare, în timp ce în jur de 21% erau adrese URL cu site-uri de știri și site-uri web guvernamentale care acopereau cea mai mare parte istoria legală a cuiva. Google a lansat un proiect de document de cercetare pe acest subiect, numit „Trei ani de drept pentru a fi uitat”, care a fost, de asemenea, supus evaluării inter pares.
Curtea Europeană de Justiție a stabilit legile privind „dreptul de a fi uitat” în mai 2014, ceea ce permite europenilor să solicite motoarelor de căutare ca Google să elimine rezultatele obținute. Motorul de căutare va trebui apoi să verifice dacă aceste informații sunt „inexacte, inadecvate, irelevante sau excesive” și dacă interesul public în aceastea se justifica.