Huawei a deschis Centrul său de Transparență în domeniul Securității Cibernetice în Bruxelles, peste 200 de reprezentanți ai autorităților de reglementare, operatorilor telecom, companiilor și mass-mediei fiind prezenți la eveniment. Reprezentanți ai Uniunii Europene, GSMA și Forumului Economic Mondial au vorbit în cadrul ceremoniei de inaugurare.
În domeniul securității cibernetice, încrederea este o provocare majoră a lumii în era digitală. Ken Hu, vicepreședintele Huawei, a declarat: „Încrederea trebuie să se bazeze pe fapte, faptele trebuie să fie verificabile, iar verificarea trebuie să se bazeze pe standarde comune. Considerăm că acest model este eficient în construirea încrederii în era digitală.”
Inovațiile în domeniile All Cloud, serviciilor de informații și sistemelor software-defined aduc provocări noi securității cibernetice a infrastructurii ICT. Aceste provocări sunt exacerbate și de lipsa de consens asupra securității cibernetice, standardelor tehnice, sistemelor de verificare și suportului legislativ. Asigurarea securității cibernetice este considerată a fi responsabilitatea tuturor jucătorilor de pe piață și a societății în ansamblul său. Riscurile de securitate sunt în creștere și amenință viitorul societății digitale.
Pentru a răspunde acestor provocări, Huawei a inaugurat un Centru de Transparență în domeniul Securității Cibernetice în Bruxelles, propunându-și să ofere agențiilor guvernamentale, experților tehnici, asociațiilor din industrie și organizațiilor de standarde o platformă prin care să poată comunica și colabora, pentru a găsi echilibrul dintre dezvoltare și securitate în era digitală.
Construit în Europa, Centrul de Transparență în domeniul Securității Cibernetice are trei funcții majore.
În primul rând, Centrul va expune practicile Huawei de securitate cibernetică end-to-end, de la strategii și lanțul de aprovizionare la cercetare și dezvoltare, produse și soluții. Acest lucru va permite vizitatorilor să experimenteze securitatea cibernetică în cadrul produselor și soluțiilor Huawei din domenii precum 5G, IoT și cloud.
În al doilea rând, Centrul va facilita comunicarea între Huawei și părțile interesate de strategii de securitate cibernetică, precum și de practici de protecție a datelor personale și de securitate cibernetică end-to-end. Huawei va colabora cu parteneri din industrie pentru a explora și promova dezvoltarea de standarde de securitate și mecanisme de verificare care să sprijine inovațiile tehnologice în domeniul securității cibernetice din toată industria de profil.
În al treilea rând, Centrul va oferi o platformă de testare și verificare a securității produselor, precum și servicii conexe pentru clienții Huawei.
Inaugurarea Centrului de Transparență în domeniul Securității Cibernetice din Bruxelles demonstrează angajamentul puternic al companiei Huawei față de guvernele, clienții și alți parteneri din Europa, și va oferi un suport mai bun pentru colaborare.
Standarde și verificare: un model eficient de construire a încrederii
Susținerea securității cibernetice este considerat a fi un obiectiv comun al tuturor părților interesate, inclusiv furnizorii de echipamente, operatorii telecom și autoritățile de reglementare. Huawei a pus pe primul loc securitatea cibernetică și protecția datelor personale ale utilizatorilor. Abordarea Huawei în privința securității cibernetice este „securitate sau nimic”. Centrele Huawei de transparență în domeniul securității cibernetice sunt deschise clienților și terțelor organizații independente de testări. Acestea sunt invitate să facă teste și verificări de securitate corecte, obiective și independente, conform standardelor și bunelor practici de securitate cibernetică recunoscute de industria de profil. Aceste centre sunt echipate cu medii de testare dedicate, Huawei oferindu-le clienților și părților terțe produse, software, documentație tehnică, unelte de testare și suportul tehnic necesar.
In cadrul evenimentului, Ken Hu, director Huawei, a declarat: „Înțelegem pe deplin îngrijorările în privința securității cibernetice pe care mapamondul le are în această lume digitală. Consider că soluțiile bune la această problemă pornesc dintr-o înțelegere reciprocă, acesta fiind scopul pentru care am inaugurat azi și aici acest centru de transparență. Le urăm bun venit tuturor autorităților de reglementare, organizațiilor de standarde și clienților, pe care îi invităm să folosească din plin această platformă pentru a colabora îndeaproape în domeniul standardelor de securitate, mecanismelor de verificare și inovațiilor în tehnologia de securitate. Împreună, putem îmbunătăți securitatea de-a lungul întregului lanț de valori și putem construi încrederea prin verificări.”
Acesta a continuat: „O Europă Digitală prosperă necesită un mediu de securitate cibernetică deschis și orientat către viitor. Europa a implementat Regulamentul General pentru Protecția Datelor Personale (GDPR), care este un standard de protecție a informațiilor și datelor personale deschis, transparent și deschizător de drumuri la nivel mondial. Considerăm că reglementatorii europeni sunt pe cale de a conduce comunitatea internațională în domeniul standardelor și mecanismelor de reglementare a securității cibernetice. Ne angajăm să colaborăm și mai strâns cu toate părțile interesate din Europa, inclusiv cu autoritățile de reglementare, operatorii și organizațiile de standarde, pentru a construi un sistem de încredere bazat pe fapte și verificare.”
Peter Kouroumbashev, Membru al Parlamentului European, a declarat: „Prin noul său mandat, ENISA va căpăta noi capabilități tehnice. Aceasta este o excelentă oportunitate de a lucra la o schemă de certificare în domeniul securității cibernetice pentru 5G, care ar putea fi aplicabilă la nivel mondial. În plus, pentru a evita fragmentarea în cadrul Uniunii, avem nevoie de securitate a datelor personale prin design, nu în funcție de țară, pentru produsele și serviciile ICT din toată Europa.”