Încercarea TikTok de a împiedica UE să o desemneze drept „gatekeeper” – companii cu platforme suficient de puternice încât să respecte normele antitrust stricte ale Legii privind piețele digitale (DMA) – a fost respinsă de o instanță.
Bloomberg relatează că Tribunalul UE a respins cererea proprietarului ByteDance de a obține o măsură provizorie care ar da efectiv mai mult timp TikTok pentru a pune în aplicare reglementările, considerând că firma „nu a reușit să demonstreze urgența” necesară.
Deși TikTok a făcut apel la desemnarea de către UE a unui „gatekeeper”, blocul comunitar nu a ajuns încă la o decizie finală cu privire la acest apel. ByteDance a solicitat o măsură provizorie în decembrie, pentru a nu fi nevoită să se conformeze reglementărilor înainte ca UE să decidă asupra rezultatului apelului. Decizia de acum reprezintă o respingere a acestei cereri, ceea ce înseamnă că TikTok va trebui să respecte cel puțin temporar normele DMA care intră în vigoare în martie, chiar dacă UE decide ulterior să aprobe apelul.
„ByteDance nu a demonstrat că există un risc real de divulgare a informațiilor confidențiale sau că un astfel de risc ar da naștere la un prejudiciu grav și ireparabil”, au declarat judecătorii.
Statutul de „gatekeeper” al TikTok înseamnă că platforma se va alătura altor mari companii de tehnologie, precum Apple, Meta, Amazon și Google, care vor face o serie de schimbări pentru utilizatorii din UE, inclusiv permițând accesul întreprinderilor terțe la serviciile lor și solicitând consimțământul pentru publicitatea personalizată. De asemenea, înseamnă amenzi de milioane de euro pentru TikTok și pentru toate celelalte companii gatekeeper, dacă vor încălca vreodată regulile DMA. (Pentru o relatare completă a bătăliei actuale dintre Big Tech și UE cu privire la DMA, consultați StoryStream).
„Deși suntem dezamăgiți de decizie, așteptăm cu nerăbdare ca fondul cauzei noastre să fie audiat cu celeritate”, a declarat pentru Bloomberg un purtător de cuvânt al TikTok.
TikTok a primit vineri și alte vești proaste din Europa, sub forma unei anchete separate a UE privind regulile sale de moderare a conținutului pentru minori, relatează, de asemenea, Bloomberg. Investigația, care va fi efectuată în temeiul noii legi a UE privind serviciile digitale (DSA), a apărut din cauza îngrijorărilor că modificările pe care TikTok le-a făcut pentru a se conforma DSA nu sunt suficiente pentru a proteja utilizatorii minori, a declarat o sursă familiarizată cu investigația pentru agenția de știri.
Anul trecut, TikTok a făcut o serie de modificări pentru utilizatorii săi din UE ca răspuns direct la DSA, inclusiv să nu mai servească minorilor reclame personalizate bazate pe activitățile acestora pe platformă.