Autoritățile de reglementare irlandeze au dat o amendă celor de la Instagram de 405 de milioane de euro pentru încălcarea vieții private a copiilor.
O anchetă de lungă durată a vizat datele copiilor – în special numerele de telefon și adresele de e-mail ale acestora.
Unii au făcut upgrade la conturi de afaceri pentru a accesa instrumente de analiză, cum ar fi vizitele la profil, fără să-și dea seama că acest lucru a făcut publice mai multe dintre datele lor. Proprietarul Instagram, Meta, a declarat că plănuiește să facă apel împotriva deciziei. Este a treia amendă dată companiei de către autoritatea de reglementare.
„Am adoptat decizia noastră finală vinerea trecută și conține o amendă de 405 de milioane de euro”,
a declarat comisarul pentru protecția datelor (DPC) din Irlanda.
Un oficial Meta a declarat pentru BBC News:
„Această anchetă s-a concentrat pe setările vechi pe care le-am actualizat în urmă cu peste un an și de atunci am lansat multe funcții noi pentru a ajuta adolescenții să fie în siguranță și informațiile lor să fie private. Oricine cu vârsta sub 18 ani are contul setat automat la privat atunci când se înscrie pe Instagram, astfel încât numai persoanele pe care le cunosc pot vedea ce postează, iar adulții nu pot trimite mesaje adolescenților care nu îi urmăresc. Deși ne-am implicat pe deplin cu DPC pe parcursul anchetei lor, nu suntem de acord cu modul în care a fost calculată această amendă și intenționăm să facem recurs. Continuăm să revizuim cu atenție restul deciziei”.
DPC reglementează marile companii de tehnologie cu sediul central european în Republica Irlanda. Niciodată nu a dat o amendă atât de mare pentru o încălcare a Regulamentului general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR). Dar anul trecut, a amendat WhatsApp cu 225 de milioane de euro, în timp ce autoritatea de date din Luxemburg a amendat Amazon cu o amendă record de 746 de milioane de euro.
Șeful Politicii online de siguranță a copiilor, Andy Burrows, al Societății Naționale pentru Prevenirea Crudității față de Copii (NSPCC), a declarat despre acestă amendă aplicată Instagram:
„Aceasta a fost o încălcare majoră care a avut implicații semnificative de protecție și potențialul de a provoca un rău real copiilor care folosesc Instagram. Decizia demonstrează cât de eficientă este aplicarea legii și cum poate proteja copiii pe rețelele de socializare și subliniază modul în care reglementarea îi face deja pe copii mai siguri online. Acum este de treaba noului prim-ministru să își țină promisiunea de a oferi copiilor cele mai puternice protecții posibile prin transmiterea integrală și fără întârziere a Legii privind siguranța online”.
Amenda vine în momentul în care Instagram s-a confruntat cu un control intens asupra gestionării problemelor legate de siguranța copiilor. Compania a oprit lucrul la o aplicație Instagram Kids anul trecut, după afirmațiile unui anunț că Meta și-a ignorat propria cercetare, indicând că aplicația poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a unor adolescenți. De atunci, aplicația a adăugat mai multe funcții de siguranță, inclusiv schimbarea setărilor implicite pentru conturile pentru adolescenți în private.