Cel mai vibrant mediu nou inventat în ultimii cinci ani nu este Facebook Oculus Rift sau animoji de la Apple. Este functia Stories: o procesiune cronologică de fotografii, video și text care se șterg după 24 de ore.
Inventata de Snapchat și împrumutata, in mod infam, de Instagram și acum Facebook, Stories este cea mai nouă formă de social media în era smartphone-ului. Începând cu anul trecut, 250 milioane de persoane au folosit funcția pe Instagram în fiecare zi.
Acum, Instagram împrumuta o altă trăsătură de la rivalul Snapchat. Într-un test care începe în această săptămână, compania vă va avertiza uneori atunci când cineva va face o captură de ecran a povestirii dvs. de pe Instagram. Schimbarea, raportată inițial de TechCrunch în acest weekend, a fost de asemenea văzută de utilizatorii de Twitter:
Are sens, într-un fel. Povestirile sunt confesionale și de unică folosință prin design. Ca și podcast-urile, acestea beneficiază de faptul ca sunt separate de restul ecosistemului web: pe Instagram, nu puteți să vă conectați la o pagină web din povestea dvs. (cu excepția cazului în care sunteți o celebritate); trebuie doar să stați linstit și să urmăriți povestea.
Dar nu există nici un impediment pentru ca cineva să faca o captură de ecran a acestui formular privat și să o trimită prietenilor sau să o posteze online. Deci, fără o modalitate ușoară de a bloca oamenii sa utilizeze funcția de screenshot – care este controlată de sistemul de operare al unui telefon – Instagram împrumută o functie de la Snapchat și face cel mai bun lucru.
Ceea ce face clar două lucruri.
În primul rând, se arată că Instagram s-a împărțit, în sfârșit, in două rețele sociale care funcționează din aceeași aplicație. Primul este un fel de versiune primitivă a Facebook: este o rețea socială în care poți posta cele mai bune fotografii sau cele mai amuzante meme-uri intr-un un feed nonchronologic, controlat de algoritmi, pentru o audiență publică de 500 de utilizatori. Al doilea este o clonă a lui Snapchat: Este o platformă efemeră de mesagerie în care postați povestiri despre ziua dvs. în ordine cronologică pentru pana la 500 de auditori privați. Cele doua sunt unite doar printr-o schemă de partajare a numelui de utilizator și o funcție de mesagerie.
În al doilea rând, arata că dezvăluirea este ultima garanție a curtoaziei – cel puțin într-o rețea socială. Instagram nu are nici o modalitate de a pune în aplicare limite obligatorii privind ceea ce pot face utilizatorii săi cu povestea altcuiva; directorii săi au refuzat să elaboreze standarde culturale bine documentate și ușor de înțeles pentru a utiliza rețeaua. In schimb, ei ne împărtășesc un pic din modul cum sunt supravegheati utilizatorii.