Microsoft a lansat luni o nouă categorie de computere personale cu funcții de inteligență artificială, pe măsură ce se grăbește să integreze tehnologia emergentă în produsele sale din întreaga afacere și să concureze cu Alphabet și Apple .
În cadrul unui eveniment desfășurat la campusul său din Redmond, Washington, directorul executiv Satya Nadella a prezentat ceea ce Microsoft numește PC-uri „Copilot+”, menționând că acestea vor fi vândute de către companie și de o gamă de producători, inclusiv Acer și Asustek Computer.
Microsoft a lansat laptopurile în contextul în care acțiunile sale se tranzacționează aproape de un nivel record, în urma unei creșteri pe Wall Street determinată de așteptările că inteligența artificială va alimenta o creștere puternică a profitului pentru companie și pentru rivalii săi din Big Tech.
Capabile să gestioneze mai multe sarcini de inteligență artificială fără a apela la centrele de date cloud, noile computere vor începe de la 1.000 de dolari și vor fi livrate începând cu 18 iunie.
Capacitatea de a prelucra date de inteligență artificială direct pe computer permite Copilot+ să includă o funcție numită „Recall”. „Recall” urmărește tot ceea ce se face pe computer, de la navigarea pe internet la chat-urile vocale, creând un istoric stocat pe computer pe care utilizatorul îl poate căuta atunci când trebuie să-și amintească ceva ce a făcut, chiar și după luni de zile.
De asemenea, compania a făcut o demonstrație cu asistentul său vocal Copilot, care acționează ca un antrenor virtual în timp real pentru un utilizator care joacă jocul video „Minecraft”.
Yusuf Mehdi, care se ocupă de marketingul de consum pentru Microsoft, a declarat că gigantul se așteaptă ca 50 de milioane de PC-uri cu inteligență artificială să fie achiziționate în cursul anului viitor. La evenimentul de presă, el a spus că asistenții AI mai rapizi care rulează direct pe un PC vor fi „cel mai convingător motiv pentru a vă moderniza PC-ul de mult timp”.
Livrările globale de PC-uri au scăzut anul trecut cu aproximativ 15%, ajungând la 242 de milioane, potrivit firmei de cercetare Gartner, care sugerează că Microsoft se așteaptă ca noua categorie de calculatoare să reprezinte aproximativ o cincime din totalul PC-urilor vândute.
„Oamenii trebuie doar să fie convinși că doar experiența dispozitivului justifică această categorie complet nouă de mașini Copilot+”, a declarat analistul Ben Bajarin de la Creative Strategies.
Noua categorie de comercializare a computerelor „Copilot+” de la Microsoft, care pune în evidență caracteristicile AI, amintește de categoria „Ultrabook” de laptopuri Windows cu formă subțire pe care Intel a promovat-o împreună cu producătorii de PC-uri în 2011 pentru a concura cu MacBook Air de la Apple.
Directorii Microsoft au declarat, de asemenea, că GPT-4, cea mai recentă tehnologie de la creatorul ChatGPT, OpenAI, va fi „în curând” disponibilă ca parte a Copilot.
Microsoft a prezentat și o nouă generație a propriei tablete Surface Pro și a laptopului Surface, care includ cipuri Qualcomm bazate pe arhitectura Arm Holdings. De asemenea, a introdus o tehnologie numită Prism, care va ajuta software-ul scris pentru cipurile Intel și AMD să ruleze pe cipuri fabricate cu tehnologia Arm.
Microsoft a demonstrat noile sale dispozitive în acțiune comparativ cu un dispozitiv Apple, arătând că software-ul de editare foto de la Adobe rulează mai rapid pe dispozitivul Microsoft. Apple a prezentat la începutul acestei luni un nou cip axat pe inteligența artificială, despre care analiștii se așteaptă să fie utilizat în viitoarele laptopuri.
După ce procesoarele Intel au dominat piața PC-urilor timp de decenii, Qualcomm și alți producători de componente Arm cu consum redus de energie au încercat să concureze pe piața PC-urilor cu Windows.
Cipurile Qualcomm Snapdragon X Elite includ o așa-numită unitate de procesare neurală destinată să accelereze aplicațiile axate pe inteligența artificială, cum ar fi software-ul Copilot de la Microsoft.
Microsoft a organizat evenimentul de lansare a produselor cu o zi înainte de conferința anuală a dezvoltatorilor. Microsoft dorește să își extindă avantajul timpuriu în cursa pentru a produce instrumente AI pentru care consumatorii sunt dispuși să plătească. Parteneriatul său cu OpenAI i-a permis să depășească Alphabet în cursa de a domina acest domeniu.
Săptămâna trecută, OpenAI și Google de la Alphabet au prezentat tehnologii AI concurente care pot răspunde vocal în timp real și pot fi întrerupte, ambele fiind caracteristici ale conversațiilor vocale realiste pe care asistenții vocali AI le-au considerat provocatoare. Google a anunțat, de asemenea, că va lansa mai multe funcții de AI generativă pentru motorul său de căutare profitabil.
Producătorii de PC-uri cu Windows sunt supuși unei presiuni tot mai mari din partea Apple de când compania a lansat propriile cipuri personalizate bazate pe designuri Arm și a renunțat la procesoarele Intel. Procesoarele proiectate de Apple au oferit computerelor Mac o durată de viață a bateriei superioară și o performanță mai rapidă decât cipurile rivalilor.
Microsoft a ales Qualcomm pentru a conduce efortul de a muta sistemul de operare Windows pe designurile de cipuri Arm în 2016. Qualcomm are exclusivitate pe dispozitivele Microsoft Windows, care expiră anul acesta. Alți proiectanți de cipuri, precum Nvidia, au inițiative în curs de desfășurare pentru a-și crea propriile cipuri PC bazate pe Arm.