Noul smartphone de ultimă generație al Huawei Technologies conține mai multe componente de cip fabricate din China decât modelele anterioare, un semn al progreselor Beijingului în sfera semiconductoarelor, potrivit companiei de cercetare TechInsights, care a dezmembrat dispozitivul.
„Se pare că mai mult de jumătate, poate două treimi din siliciu este o capacitate cultivată la nivel intern, spre deosebire de telefoanele pe care le vedeam acum 2-3 ani, unde doar o treime era domestică. Acesta este un alt progres foarte mare pe care l-au făcut”, a spus Dan Hutcheson, un analist la TechInsights, pentru Reuters.
Firma cu sediul în Ottawa a examinat încă de weekendul trecut părți ale Huawei Mate 60 Pro și a declarat mai devreme că telefonul este alimentat de un nou cip avansat pe care producătorul de cipuri de top din China, SMIC, l-a fabricat folosind o tehnologie avansată de 7 nanometri (nm), o descoperire pentru cei companiile afectate de sancțiunile SUA.
„Acest lucru arată că China a fost capabilă să rămână cu 2-2,5 noduri în spatele celor mai bune companii (cipuri) din lume. Oamenii au crezut că vor fi opriți la 14 nanometri”, a spus Hutcheson.
Analiștii au speculat cât de costisitor a fost pentru Huawei să obțină această descoperire, dezvăluită săptămâna trecută în timpul vizitei în China a secretarului american pentru Comerț Gina Raimondo și care ar putea fi randamentul de producție al cipului, care se referă la numărul de cipuri utilizabile și afectează costurile de producție.
Unele firme de cercetare estimează că procesul de 7 nm al SMIC are o rată de randament sub 50%, față de norma industriei de 90% sau mai mult, iar randamentul scăzut ar limita livrările la aproximativ 2-4 milioane de cipuri, ceea ce nu este suficient pentru ca Huawei să-și recapete fosta dominație pe piața de smartphone.
Hutcheson a spus pentru Reuters că „peste 50%” este rezonabil din punctul său de vedere, spunând că cipul a fost realizat într-un mod mult mai curat și a fost mult mai competent decât o iterație anterioară a unui cip de 7 nm, tot de la SMIC, pe care TechInsights a examinat-o anul trecut.
„Îți poți da seama după cât de bine este făcut”, a spus el. „China a cumpărat unelte ca o nebună, așa că probabil că au capacitatea de a face acest lucru și de a da rezultate.”
Afacerea smartphone-urilor Huawei a fost decimată după ce SUA au început să restrângă exporturile de tehnologie către companie în 2019, iar analiştii spun că telefonul ar putea marca un prim pas în eforturile companiei de a reveni în competiția cu rivalul Apple.