Smartphone-urile vandute in Uniunea Europeana ar putea primi actualizări de securitate pentru câțiva ani de acum încolo, cel puțin dacă Germania va aproba o lege in acest sens.
Guvernul federal german cere Uniunii Europeane să solicite șapte ani de actualizări de securitate și piese de schimb pentru smartphone-uri ca parte a negocierilor cu Comisia Europeană. Acest lucru este cu doi ani mai mult decât o propunere recentă a Comisiei și ar oferi în mod eficient telefoanelor un ciclu de asistență mai asemănător unui computer.
Ambele propuneri se confruntă în mod surprinzător cu refuzul din partea producătorilor. Grupul de advocacy din industrie, DigitalEurope (care consideră Apple, Google și Samsung drept unii dintre membrii săi) dorește o astfel de obligatie pentru producatori de doar trei ani de actualizări de securitate și dorește să limiteze piesele de schimb la ecrane și baterii, mai degrabă decât la camere, difuzoare și alte componente.
DigitalEurope pledează efectiv pentru statu quo, cu alte cuvinte. În timp ce Apple oferă de obicei cinci ani de actualizări periodice de caracteristici și securitate, mulți furnizori de telefoane cu Android se opresc la trei sau mai puțin. Samsung s-a angajat la doar patru ani de actualizari de securitate în 2021. Unele dintre acestea au fost dictate de politica de actualizare a Qualcomm, dar este clar că mărcile în sine sunt uneori reticente să se schimbe.
Acest sprijin extins ar putea deveni crucial. Propunerea UE, care ar putea intra in vigoare până în 2023, si este menită să ajute mediul, permițându-vă să păstrați telefoanele mai mult timp. Acestea ar rămâne protejate și funcționale aproximativ de două ori mai mult, peste 2,5 până la 3,5 ani, cum ar fi in prezent.
Totuși, acest lucru ar putea fi vital și pentru consolidarea securității mobile în ansamblu. Puțin peste 40% dintre utilizatorii de Android rulează versiunea 9.0 Pie sau mai veche, conform datelor StatCounter din august 2021 privind utilizarea partajării – o mare parte din utilizatorii de dispozitive mobile au fie dispozitive care fie nu mai primesc actualizări de securitate, fie sunt aproape de a le pierde. Perioadele de asistență mai lungi ar putea împiedica atacatorii să vizeze telefoane vechi care, în prezent, au fost lăsate permanent vulnerabile la exploatările ce au fost reparate în software-ul mai nou.