Poco X3 NFC e al doilea telefon al companiei pe care am avut ocazia sa il testez si sa îi fac un review, după prima intalnire cu modelul anterior despre care am scris aici. Cu Poco X3 NFC, Xiaomi aduce pe piață un smartphone care se poate lăuda cu specificații puternice, dar costă totuși doar 1000 de lei ca preț recomandat de vânzare cu amănuntul.
Pentru acest pret, cumpărătorii vor primi un smartphone modern din punct de vedere vizual, care este și primul model care vine cu procesorul Snapdragon 732G. În plus, există 6 GB RAM și 64 GB stocare internă (versiunea pe care am avut-o in teste), care pot fi chiar extinse prin intermediul cardului microSD. Cei care au nevoie de mai mult spațiu de stocare pot alege versiunea de 128 GB care costa putin peste 1000 de lei.
Pentru un produs midrange cu un asemenea pret, specificatiile camerei foto care se concentrează în jurul unui senzor de 64 MP este, de asemenea, foarte atractiv. Și afișajul oferă, de asemenea, o rată de reîmprospătare de 120 Hz.
Review Poco X3 NFC – Design
Poco X3 NFC este disponibil în culoarea albastră și gri. Cadrul din aluminiu vopsit oferă o impresie vizuală de înaltă calitate, iar ecranul este protejat de sticla Corning Gorilla Glass 5. Chiar dacă partea din spate este din plastic, totuși arată de înaltă calitate. Ca si alte telefoane testate anul acesta, si acesta are un design adoptat pentru camerele din spate, care, personal nu ma atrage. Ansamblul de senzori ies in evidenta din carcasa, cu vreo 2,4 milimetri, facand practic ca telefonul sa nu poata fi folosit pe suprafete plane.
Estetic vorbind, marginile carcasei sunt strânse și uniforme. Cadrul din plastic din jurul ecranului nu este prea larg, marginile fiind rotunjite, cel putin pe partea din spate. Avem o folie de protecție este aplicată pe ecran înca din fabrica.
Panoul IPS de 6,67 in (16,94 cm) al Poco X3 oferă o rezoluție de 2400 x 1080 pixeli și o densitate ridicată a pixelilor de 395 ppi. Raportul de aspect al ecranului este de 20:9. Nu numai că Poco acceptă reproducerea conținutului protejat prin DRM, dar și HDR10 este acceptat nominal. Cu toate acestea, contrastul și luminozitatea sunt puțin prea mici pentru a obține un efect HDR reprezentabil.
Daca tot am vorbit de cateva dimensiuni, sa spun ca Poco X3 NFC are o Înălțime de 165,3 mm, Lățime de 76,8 mm, grosime: 9,4 mm și o greutate: 215g
Datorită luminozității sale ridicate, Poco X3 stăpânește destul de bine majoritatea condițiilor de iluminare în aer liber. În funcție de cantitatea de lumină directă, numai reflexele de suprafață ale sticlei de display pot deveni o piedică.
În timp ce smartphone-ul Xiaomi este protejat împotriva stropilor de apă, conform certificării IP53, nu este rezistent complet la apă, deci nu încercați cine știe ce acrobații. Bateria este încorporată și nu poate fi înlocuită de utilizator.
Ecranul tactil capacitiv al Poco X3 oferă o rată a senzorului tactil de 240 Hz, transferând și implementând intrări tactile deosebit de rapide și precise. Rata de reîmprospătare de 120 Hz este, de asemenea, foarte mare, asigurând afișarea lină a conținutului.
Portul USB-2.0 al telefonului Xiaomi este de tip Type-C și acceptă OTG, permițându-vă să conectați un suportul de stocare extern sau dispozitivele periferice la smartphone. Situat in partea de jos, el este acompaniat, de un difuzor si de portul pentru casti audio si de microfon.
In locasul pentru carduri SIM, aflat in partea lateral stanga, puteti, de asemenea, introduce un card microSD, ce poate folosi ca stocare sistemul de fișiere exFAT. Asta inseamna ca acestea nu pot fi formatate ca stocare internă. Deci, nu puteti instala direct aplicatii pe un cardSD extern ci veti puteți muta datele aplicației acolo după instalare.
Butoanele de volum sunt situate in partea din dreapta, iar imediat langa ele butonul de alimentare care are si rol de senzor se amprenta.
Pe lângă Bluetooth 5.1, există și un cip NFC integrat pentru comunicarea Near Field (puteti face plati wireless sau transfer de date de pe alte dispozitive). La fel, smartphone-ul include și un blaster IR pentru a controla dispozitivele media, aparatele de aer condiționat și așa mai departe, precum și un radio FM analogic.
LED-ul de notificare este ascuns în spatele difuzorului din partea de sus. Nu poate fi configurat, dar singura opțiune este să îl porniți sau să îl dezactivați.
Review Poco X3 NFC – Software
Poco X3 este livrat împreună cu MIUI 12 de la Xiaomi, care se bazează pe Android 11. Pe durata testarii am primit update de software la versiunea 12.5.2.
Pe lângă aplicațiile proprii ale producătorului, Xiaomi a instalat mai multe aplicații terțe. Acestea includ aplicații precum Facebook, eBay, Netflix și wps Office, care totuși pot fi dezinstalate.
În plus, sistemul afișează și unele reclame în anumite locuri, cum sunt aplicatiile utilitare, dar aceste lucruri nu ne mai surprind deja, despre care am tot scris si in recenziile pentru produsele precedente ale companiei.
Nu as avea foarte multe de spus despre sistemul de operare intrucat despre MiUI 12 am tot scris si nu am sesizat noutati notabile fata de recenzia precedenta.
Review Poco X3 NFC – Camere foto
Cum spuneam mai devreme, sistemul principal de camere foto este iesit in evidenta printr-un ansamblu situat in partea din spate.
Configuratia camerelor de pe spate acestora este urmatoarea:
- 64 MP, f/1.9, (wide), 1/1.73″, 0.8µm, PDAF
- 13 MP, f/2.2, 119˚ (ultrawide), 1.0µm
- 2 MP, f/2.4, (macro)
- 2 MP, f/2.4, (adancime)
Inima sistemului quad-camera de pe spate este un senzor Sony IMX682, care are, de asemenea, o rezoluție de până la 64 MP. Camera utilizează combinarea pixelilor pentru a îmbunătăți rezultatele în condiții de lumină slabă, printre altele. Cu toate acestea, acest lucru nu reușește întotdeauna și, în condiții de lumină slabă, înregistrările nu sunt atat de bune.
Pe partea de video telefonul este capabil de inregistrări 4K@30fps, 1080p@30/120fps, 720p@960fps.
Videoclipurile sunt înregistrate la rezoluție Ultra-HD în cel mai bun caz și stabilizate electronic. Acesta din urmă funcționează destul de bine pentru panoramare, dar cei care încearcă să mențină camera fixa nu vor găsi un ajutor real în acest sens. Puteți utiliza zoom de până la 2x. O obiecție totuși, dacă începeți filmarea cu obiectivul ultrawide, nu vă puteți face trecerea la alte obiective precum cel wide angle, ci folosiți în schimb zoom digital de 6x. Sunetul este înregistrat curat, dar este însoțit de un zgomot sesizabil.
Revenind la fotografie, Poco X3 reușește să facă fotografii bune la lumina zilei, dar în diferite alte condiții de lumină, ceilalti senzori ai sistemului camerei au tendința de a supraexpune zonele luminoase și nu pot compensa cu o funcție HDR automată. În conditii foarte luminoase, obiectivul suplimentar cu unghi larg arată aberații cromatice vizibile în jurul marginilor, precum și în zonele de imagine care se află mai mult în centrul imaginii.
Obiectivul macro și senzorul de adâncime completează întregul pachet, dar acesta din urmă nu se observă cu adevărat, iar rezoluția obiectivului macro (2 MP) oferă cu greu un scenariu de utilizare sensibil.
De asemenea as putea sa spun ca zoom-ul de pe camera nu este atat de performant pe cate m-as astepta. Sa ramanem insa cu picioarele pe pamant si sa ne aducem aminte de zona de pret in care se incadreaza acest telefon.
Sa nu uit sa va spun si de camera de selfie, care are un senzor de 20 MP, care nu folosește pixel binning și, prin urmare, obține doar rezultate mediocre într-un mediu mai întunecat. La lumina zilei, înregistrările sunt în regulă, dar nu te dau pe spare, Videoclipurile pot fi înregistrate la 720 / 1080p (30 FPS).
Poco incearca sa suplineasca lipsurile senzorilor foto cu ceva functii pe partea de software a aplicatiei de camera foto. Avem un sistem as zice reusit, de detectare AI a scenei pe care incercati sa o capturati. Umbland prin nenumaratele optiuni pentru camerele principale se regasesc urmatoarele functii:
AI SkyScaping 3.0, Filtre foto noi precum: cyberpunk, gold vibes, black ice. Exista de asemenea si 6 moduri de expunere: Functia AI photo clones, Pro mode, Night mode , Document mode 2, AI scene detection ( pe care il recomand), Google Lens , AI Beautify , AI portrait mode, Movie frame , AI dynamic studio.
Iar pentru camera de selfie se pot gasi urmatoarele:
AI camera, Portrait mode, Panorama selfie, Full screen camera frame, Palm shutter, Front camera HDR, Front camera flash (via display), Selfie timer, AI Beautify, AI scene detection , AI studio lighting
Review Poco X3 NFC – Performanțe hardware
Poco X3 este printre primele smartphone-uri care folosește Snapdragon 732G. Cu toate acestea, comparativ cu modelul 730G, schimbările se dovedesc a fi destul de mici și există, în principal, 100 MHz suplimentare pentru cele două nuclee de performanță. Cu toate acestea, Adreno 618 a fost, de asemenea, actualizat și acum rulează până la 950 MHz, în loc de 825 MHz în 730G sau 600 MHz în SD730.
În special, performanța suplimentară a GPU devine vizibilă la nivelurile de referință și poate face diferența între un joc care rulează fără probleme și blocări ocazionale în jocurile cu grafică mai avansată.
Datorită procesorului rapid si functiei de improspatare a ecranului la 120 Hz, navigarea pe web funcționează fără probleme, iar Poco X3 lasă, de asemenea, o impresie pozitivă.
în versiunea mea de 64 GB a Poco X3 NFC, erau disponibili 43,54 GB pentru utilizator. Xiaomi etichetează stocarea încorporată ca UFS 2.1, viteza de acces fiind decenta.
In materie de securitate putem vorbi de autentificare biometrică, puteți utiliza senzorul de amprentă integrat în butonul de alimentare. A funcționat destul de repede în testr, recunoscând în mod fiabil amprenta stocată. Opțional, puteți utiliza și recunoașterea feței 2D, dar aceasta este mai puțin sigură.
Există, de asemenea, o opțiune pentru a porni ecranul ridicând smartphone-ul sau atingând de două ori pe partea din față a ecranului. Mai întâi trebuie să activați modul cu o singură mână, care oferă diverse opțiuni de afișare, în setări.
În plus, puteți crea un al doilea profil în MIUI, iar aplicațiile compatibile pot fi afișate ca ferestre plutitoare.
Pe partea de gaming am incercat acelasi PUBG pe telefon, ca si pe alte modele testate. Poco X3 face o treabă foarte bună și oferă un ecran tactil foarte fiabil, senzori de lucru curat, precum și două difuzoare, ce ofera o experienta audio buna. Cu toate astea sa nu va asteptati sa folositi fara probleme setarile maxime de rezolutie ale jocului. De exemplu, nu puteți alege setarea curentă Ultra-HD în „PUBG Mobile” și chiar și în modul HD, 30 fps sunt limita, dar cel puțin acestea au fost realizate în mod consecvent.
Un instrument mai relevant de testare a capacitatilor pe partea de performante poate fi instalat pe telefon. Cu un procesor Snapdragon 732G, smartphone-ul deține capacitati puternice care, deși nu oferă la fel de multă putere ca telefoanele din gama high-end actuale, oferă totuși o cantitate suficientă de resurse pentru a rula toate jocurile fără probleme.
Rezultate teste Geekbench atasate:
Am pomenit ceva mai devreme de calitatea sunetului, si trebuie sa revin putin si sa spun ca Poco X3 NFC are două difuzoare, dintre care unul este în partea de jos și al doilea în zona căștii cu o deschidere de ieșire suplimentară la marginea superioară. În timp ce sunetul se aude destul de tare, calitatea lui este doar medie și marcată de un bas mic. Cu toate acestea, acest lucru este mai mult decât adecvat având în vedere clasa de preț.
Portul audio de 3,5 mm al Poco X3 NFC este inca o aditie binevenita daca tinem cont ca unii producatori au inceput sa cam renunte la el. Cei care doresc să utilizeze Bluetooth pentru ieșirea de sunet fără fir pot alege dintre codecurile audio SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX Adaptive, LDAC și LHDC si sa mai spun ca sunetul de iesire prin portul audio vine la niveluri bune.
Sa mai spun si faptul ca telefonul are un acumulator de 5160 de mAh ceea ce ofera o durata de viata a bateriei destul de buna. M-as fi asteptat ca telefonul sa fie greu din cauza asta dar nu este cazul.
Consumul de energie al lui Poco X3 se dovedește destul de moderat, care poate fi totuși influențat în principal pe afișajul de 120 Hz. Dacă vreți să economisiți din consumul de energie puteți renunța la cei 120 HZ
Deși smartphone-ul Xiaomi nu acceptă încărcarea fără fir, există o încărcare rapidă cu până la 33 de wați. Producătorul a fost atât de amabil să includă încărcătorul corespunzător în cutie. Folosind aceast încărcător, bateria se reîncarcă complet după 66 de minute, în ciuda dimensiunii sale.
Pentru ca producatorul a simțit nevoia să îi treacă în denumire termenul NFC, să spun pe partea de conectivitate că Poco X3 are conectivitate 4G FDD si TDD, ofera suport dual SIM si chiar dual VOLTE, si pe langa NFC are si bluetooth 5.1 si WiFi 2×2 MIMO. Functia NFC ofera suport pentru Google Pay, ceea ce inseamna ca puteti sa efectuati plati cu telefonul la orice comerciant dotat cu POS contactless.
CONCLUZIE REVIEW POCO x3 NFC
Poco X3 NFC oferă echipamente excelente, mai ales atunci când se ia în considerare prețul mic, deoarece smartphone-ul este de obicei disponibil începând cu 1000 de lei.
În ciuda prețului său scăzut, smartphone-ul Xiaomi se prezintă foarte complet și oferă chiar și caracteristici moderne ale echipamentelor, cum ar fi un afișaj de 120 Hz și un chipset nou. Echipamentul camerei este, de asemenea, exemplar în această clasă de preț, dar primește partea sa de nemulțumiri… nu poate însă să fie perfect. În timp ce sistemul cu patru camere oferă specificații bune pe hârtie, cele două obiective suplimentare de 2 MP nu oferă nicio valoare suplimentară specială.
Anunțurile din sistem sunt cu siguranță enervante și probabil nu fără probleme pentru cei preocupați de confidențialitatea datelor. În prezent, probabil nu există un smartphone mai bine echipat în această clasă de preț decât Poco X3 NFC.
Deci, de ce ar trebui să alegeți un alt telefon ? Poate pentru o calitate mai bună a camerei, un spatiu de stocare mai generos, suportul pentru actualizari ale sistemului si instrumente software avansate. Cu toate acestea, în ceea ce privește cantitatea de funcționalități, Poco X3 este destul de atractiv.