Deși au eliminat denumirea Xiaomi din titulatura telefoanelor lansate, Xiaomi produce în continuare modelele Poco, un brand care s-a declarat independent la finalul anului trecut. Telefonul Poco M3 despre care vă voi vorbi în acest review este în fapt primul model al companiei în aventura sa independentă. Să vă menționez însă că între timp cei de la Poco au și un model 5G. Revenind la telefonul Poco M3 pe care l-am primit în teste, acesta se remarcă din start cu un preț imbatabil pentru configurațiile de 64 GB sau 128 GB stocare internă.
Poco M3 este disponibil oficial la un preț recomandat începând de la 649 de lei sau 699 de lei pentru versiunea cu mai mult spațiu de stocare. Pentru această sumă, veți obține un smartphone de 6,53 inci cu 4 GB RAM, 64 GB/128 GB stocare, Android 10, un afișaj IPS cu o rezoluție de 2340 x 1080 pixeli și Snapdragon 662 ca unitate centrală de procesare. Deși acest lucru nu transformă Poco M3 într-o rachetă, ar trebui să existe performanțe suficiente pentru utilizarea de zi cu zi. Și având în vedere capacitatea uriașă a bateriei, o puteți folosi cu ușurință pentru mult mai mult timp.
Da, primul lucru care mi-a sărit în ochi la telefon a fost caracteristica unică a lui: cu bateria sa de 6000 mAh, smartphone-ul Xiaomi are o capacitate mai mare decât majoritatea celorlalte smartphone-uri din gamă.
POCO M3 REVIEW – DESIGN
Pentru început aș vrea să vă vorbesc despre design, cu o greutate de doar 198 de grame, smartphone-ul este ușor confortabil, chiar dacă este destul de mare din cauza ecranului de 6,53 inci. Și, deși trebuie să se potrivească cu o baterie XXL sub capotă, cu o grosime de 9,6 mm, este practic la fel de subțire ca și concurenții săi.
Datorită spatelui din plastic mat, ușor cauciucat, care ne dă impresia unui material de piele, Poco M3 se simte confortabil atunci când îl țineți în mână. În același timp, pare suficient de robust și rezistent, astfel încât să nu fie necesar să așezați smartphone-ul în carcasa de protecție inclusă în pachet.
Un cadru din plastic de culoare neagră, gazduiește ansamblul de 3 camere, dar se e extinde până în lateral pentru a găzdui inscripția sa vizibilă „Poco”. Ecranul din față este protejat de un strat de sticlă Gorilla 3 dar include acel notch fixat pe centru, pentru camera selfie. Senzorul de amprentă este integrat în butonul de alimentare, situat pe partea din dreapta, imediat lângă fiind butoanele de volum. Pe partea lateral opusă avem slotul de carduri , în timp ce în partea de jos avem alimentarea USB-C, trei difuzoare, si microfonul. Nu vă speriați, un port pentru căști e situat în partea de sus, unde mai gasim și un port infraroșu, alte difuzoare și un microfon. Deasupra camerei frontale se află și un difuzor, încrustat discret.
Xiaomi oferă Poco M3 în trei culori. Modelul testat a fost Cool Blue (albastru), dar M3 vine și în negru („Black Power”) și galben („Poco Yellow”).
POCO M3 REVIEW – HARDWARE
Pe partea de hardware Poco M3 oferă 4 GB LPDDR4X-RAM și opțional 64 sau 128 GB de stocare internă ce poate fi extinsă cu un card microSD până la 512 GB. Cu toate acestea, nu poate stoca nicio aplicație, ci doar fișiere media. Pe de altă parte, există dual-SIM real, deoarece tava pentru carduri este capabilă să dețină simultan două cartele SIM, pe lângă un card microSD.
Portul USB-C compatibil OTG al Poco M3 transferă date la viteza USB-2.0. Echipamentul include, de asemenea, un emițător IR și un radio FM. DRM Widevine L1 este, de asemenea, acceptat, permițându-vă să reproduceți fluxuri în calitate HD.
Pe partea de performanțe, procesorul Snapdragon 662 este suficient pentru sarcinile zilnice, dar uneori navigarea este lentă în unele părți. Navigarea prin meniuri este ușoară, dar pornirea aplicațiilor este aproape întotdeauna însoțită de o secundă pentru a gândi lucrurile. Același lucru este valabil și pentru fotografierea sau schimbarea între aplicații și chiar închiderea aplicațiilor.
În cele din urmă, totul funcționează așa cum ar trebui, dar pentru utilizatorii nerăbdători sau cei obișnuiți cu buna funcționare a afișajelor de 90 Hz și / sau a smartphone-urilor midrange, Poco M3 este un pic prea lent. Deblocarea doar prin recunoașterea feței sau senzorul de amprentă funcționează fără probleme, fără întârziere. Reușește să facă acest lucru la fel de repede și de fiabil cum suntem obișnuiți de la smartphone-urile Xiaomi mai scumpe.
Xiaomi a echipat Poco M3 cu un afișaj IPS cu o rezoluție de 2340 x 1080 pixeli (FHD +). Acest lucru are ca rezultat un factor de formă de 19,5: 9 și o densitate a pixelilor de 395 PPI. Afișajul IPS este protejat de Gorilla Glass 3 și oferă o rată de reîmprospătare de 60 Hz. În aer liber, Poco M3 este capabil să convingă doar într-o măsură limitată. Datorită rezervei de luminozitate care nu este foarte mare, uneori poate fi dificil să recunoașteți conținutul cu ușurință.
Cu SoC Snapdragon 662 octa-core și cipul său grafic Adreno 610, performanțele Poco M3 se află în gama medie inferioară. Cu toate acestea, performanța este suficientă pentru sarcinile de zi cu zi, chiar dacă unele lucruri nu merg atât de repede, cum ar fi încărcarea aplicațiilor. Cu toate acestea, SoC este încă potrivit pentru unele jocuri.
Datorită stocării sale UFS-2.2, Poco M3 oferă rate bune de citire și scriere, dar în general nu este mult mai rapid decât cele care utilizează stocarea UFS-2.1 Performanța microSD este, de asemenea, potrivită.
Chiar daca e un telefon cu specificatii mai slabe, Poco M3 poate fi folosi și pentru jocuri. M3 are și difuzoare stereo amplasate pe cele două laturi, astfel încât acestea oferă o experientă de sunet bună si imagine in formatlandscape. Desigur, rezervele de performanță sunt limitate datorită Snapdragon 662, dar sunt încă suficiente pentru a juca jocuri grafice mai simple.
In tesul de performanta 3D Mark, Poco M3 s-a clasat pe locul 468, dintr-un numar de 533 de modele de telefoane testate. Altfel spus telefonul se descurca mai bine decat alte 12% produse. Rezultatele nu sunt imbucuratoare daca este sa ne uitam la scorul general al telefonului in comparatie cu media din clasament.
POCO M3 REVIEW – Android 10 și MIUI 12
În ceea ce privește software-ul Poco M3 folosește Android 10 și versiunea proprie Xiaomi MIUI 12. La momentul testării, patch-urile de securitate Android erau la nivelul lunii mai 2021. Mai mult, în mod suprinzător, spre deosebire de modelul Redmi Note 9T 5G, testată înainte, versiunea MiUI esta 12.0.9.
Din stocarea internă de 128 GB, aproape 108 GB erau încă disponibili pentru utilizare. În plus față de instrumentele Google și Xiaomi, există doar câteva aplicații terțe, cum ar fi Amazon, Facebook și Netflix, care totuși pot fi dezinstalate. Pentru asta va trebui sa intrati in meniul de setari. Xiaomi a simtit nevoia sa introduca intr-un folder comun, denumit „Mai multe aplicatii”, doar doua aplicatii, iar in subsolul folderului a introdus o lista de aplicatii promovate.
Nu sunt foarte multe de spus despre interfata MiUI, pentru ca despre ea am tot vorbit in prezentarile anteriorare, inclusiv in cea despre Redmi Note 8T.+
Am sa trec la partea de conectivitate și să spun că Poco M3 acceptă conexiuni 4G și acoperă o cantitate solidă de frecvențe cu benzile LTE 1/2/3/4/5/7/8/20/28/38/40 și 41. E momentan de ajuns pentru orice utilizator care se bazează mult pe conexiunile de internet mobil. Poco M3 acceptă conexiuni 4G pentru două cartele SIM simultan. Sunt acceptate și apelurile VoLTE și VoWifi, atât timp cât furnizorul de rețea permite acest lucru. În test, Poco M3 este capabil sa ofere o calitate bună a vocii, iar în modul difuzor-telefon, vocile sunt clare și ușor de înțeles.
Poco M3 nu acceptă plăți mobile, deoarece nu are un cip NFC. Pe de altă parte, echipamentul de comunicații include Bluetooth 5.0 și WiFi 5. In teste, am reusit sa obtin rezultate slabe, de conexiuni de internet mobil utilizand conexiunea WiFi standard, dar atunci cand m-am conectat la banda de 5 Ghz am trecut la 240 Mbps download si 130 Mbps upload.
POCO M3 REVIEW – Un sistem cu trei camere cu o bună calitate a imaginii la lumina zilei
Performanțele camerei foto sunt de apreciat, dacă ne reamintim gama de preturi in care se incadreaza telefonul. Smartphone-ul Xiaomi găzduiește un sistem cu trei camere, al cărui element principal este un obiectiv de 48 MP (f / 1.79) cu focalizare automată.
În mod implicit, va combina cei 4 pixeli vecini într-un singur pixel, realizând fotografii de 12 MP. Opțional, puteți trece la un meniu „48M” în setările camerei, permițându-vă să utilizați rezoluția completă. Camera înregistrează videoclipuri la maximum 1080p și 30 FPS. Pe de altă parte, nu există stabilizare a imaginii, astfel încât veți avea nevoie de o mână destul de rezistentă și stabilă.
Din păcate, modulele suplimentare ale trio-ului camerei nu includ un unghi larg sau teleobiectiv, ci o cameră macro și un senzor de adâncime, care au ambele o rezoluție de 2 MP și o deschidere f / 2.4. Seamănă mai mult cu un artificiu pentru a putea specifica că telefonl include un total de trei senzori foto. Cu toate acestea, senzorul de adâncime vă permite în continuare să obțineți efecte Bokeh utilizabile pentru fotografii de tip portret. Camera selfie de 8 MP este de asemenea decentă, oferind și servicii bune în timpul apelurilor video, dar nu oferă focalizare automată.
GALERIE FOTO POZE FĂCUTE CU POCO M3
La lumina zilei, puteți obține câteva imagini bune de la camera principală, inclusiv multe detalii care par destul de vibrante. Cu toate acestea, cu camera AI activată, unele culori par prea intense. Am fost placut surprins de pozele cu focus pe subiect, camera AI aplicand acel efect de bokeh in mod automat. Totuși nu la fel de incantat am fost si de celalalte rezultate. Și la fel ca si fratele din seria Redmi, rezultatele la expunerea la lumina soarelui sau cea artificiala nu sunt chiar placute.
De asemenea, ar trebui să stați departe de imaginile cu zoom, deoarece acestea chiar nu sunt punctul forte al lui cu Poco M3. Deși înregistrările nocturne nu aparțin costumelor sale puternice, cel puțin puteți obține încă mai multă lumină din scenă atunci când utilizați modul de imagine „Noapte”.
Galerii inregistrari video Poco M3
Filmare 2
Filmare cu camera frontala
Filmare cu modul zoom
In ciuda tuturor criticilor camera oferă o anumită valoare. Dacă vă limitați la fotografii standard într-un mediu luminos, veți obține aproape întotdeauna câteva imagini decente.
POCO M3 REVIEW – Bateria de 6000-mAh funcționează și ca powerbank
Punctul forte al acestui telefon este bateria sa de 6000 mAh. Deși Poco M3 acceptă încărcarea cu până la 18 wați, cutia include chiar și un încărcător de 22,5 wați. Acesta este capabil să reîncarce complet telefonul în decurs de 2 ore si 40 de minute, ceea ce reprezintă o valoare destul de bună, având în vedere bateria mare de 6000 mAh.
În timp ce smartphone-ul nu acceptă încărcarea fără fir, acesta acceptă încărcarea cu fir invers. Aceasta înseamnă că puteți utilizati smartphone-ul ca powerbank pentru a încărca alte dispozitive. Cu toate acestea, cablul corespunzător pentru acest lucru nu este inclus.
Cu combinația sa de consum redus de energie și baterie XXL, Xiaomi Poco M3 atinge o durată excelentă de viață a bateriei. Î=n testul de navigarea pe web simulată continua, autonomia bateriei durează aproape 21 de ore, iar la redarea unui videoclip, aproape 19,5 ore. Cu o utilizare obișnuită, Xiaomi Poco M3 ar trebui să poată rezista cel puțin două, dacă nu chiar trei zile, fără a fi nevoie de o reîncărcare.
CONCLUZIE REVIEW POCO M3
La un preț de achiziție recomandat de 649 de lei pentru versiunea de 64 GB, Xiaomi Poco M3 este foarte accesibil. Chiar și versiunea de 128 GB este încă accesibilă la 699 de lei. Cu toate acestea, cu 4 GB RAM și Snapdragon 662, smartphone-ul de buget nu este un campion al performanței și poate răspunde lent uneori. Dar performanța este încă suficientă pentru sarcinile de zi cu zi și chiar vă permite să jucați un joc sau altul uneori. Pe de altă parte, parca ar fi fost bun un ecran IPS puțin mai luminos, deoarece afișajul, care altfel este bun, își atinge rapid limitele în aer liber.
Restul componentelor Poco M3 sunt surprinzător de generoase. Există un sistem cu trei camere care poate face fotografii acceptabile la lumina zilei, capacitate reală dual-SIM și chiar difuzoare stereo, ceea ce este o caracteristică foarte rară în această clasă de preț. Dar punctul culminant clar al echipamentului este bateria mare de 6000 mAh care oferă telefonului o durată de viață foarte lungă a bateriei. Bateria poate fi reîncărcată complet în mai puțin de 3 ore.
În general, Poco M3 oferă o performanță bună, dar nu este campionul dintre smartphone-urile bugetare. Exista telefoane de buget care fac o treabă și mai bună, cu baterie de 6000 mAh, afișaj clar mai bun AMOLED și NFC.