Trebuie sa va recunosc ca pana anul acesta nu am avut ocazia sa butonez o perioada mai lunga de timp un telefon de la Xiaomi. Producatorul chinez a intrat oficial pe piata din Romania si mi-au propus sa butonez telefonul Redmi Note 8T.
Cu acest model de telefon luasem putin contact pentru ca a fost alegerea fratelui mai mic, preferandu-l in locul unui midrange mult mai scump de la Samsung.
La lansarea oficiala a Xiaomi in Romania ma asteptam sa vad prezentari de telefoane scumpe care promit performante de top ce te fac un adevarat trendsetter.
Spre surprinderea mea piata pe care Xiaomi pare ca o tinteste in Romania este cea a telefoanelor midrange la preturi … normale. Cel mai performant telefon al celor de la Xiaomi lansat oficial a fost de fapt tot un produs midrange la un pret atractiv facandu-ma sa ma intreb daca telefoanele scumpe chiar isi justifica pretul.
Redmi Note 8T a fost anuntat oficial pe piata globala in noiembrie 2019 si a ajuns si la noi prin intermediul diversilor reselleri, unii oficiali, alti nu… Ba chiar a ajuns la un moment dat si in ofertele operatorilor telecom de la noi.
Eu am primit in teste versiunea cu 64 de GB si 4GB de memorie RAM, insa pe piata exista si versiuni de 32 de GB sau de 128 GB si de asemenea un model cu 3 GB memorie RAM.
Va invit in cele ce urmeaza sa aflati ce anume m-a impresionat la Redmi Note 8T, ce nu mi-a placut si care este parerea generala despre acest telefon.
Unboxing Redmi Note 8T
Fiind prima intalnire cu marca Xiaomi, trebuie sa recunosc ca la partea de unboxing nu prea as avea multe de zis… ambalajul si accesoriile nu au parut sa iasa in evidenta, dar am fost placut suprins sa gasesc o husa de plastic de protectie, pentru spatele telefonului. Alaturi de ea, in cutie mai gasiti acumulatorul si o cheita… fara casti.
Modelul pe care l-am primit eu a fost cel de culoare albastra, Redmi Note 8T venind in 3 variante de culoare: Starscape Blue, Moonlight White, Moonshadow Grey
La exterior, Redmi Note 8T e un telefon aratos, inscriindu-se si el pe lista de telefoane ce adopta sticla. Atat fata cat si spatele sunt din sticla iar marginile telefonului sunt din plastic. Dimensiunile lui Redmi Note 8T sunt 161.1 x 75.4 x 8.6 mm iar greutatea lui este de 200 de grame.
Partea frontala a lui Xiaomi Redmi Note 8T imi pare similara cu modele Huawei lansate prin 2018, cu acel mic breton al camerei foto frontale, asezata pe mijloc, impartind in doua partea de sus a ecranului, ocupata de bara de notificari. Deasupra ei este incrustat si un difuzor, care este acompaniat de altul in partea de jos, unde mai gasiti jackul audio si slotul pentru incarcare USB-C.
Ecranul nu este unul fara margini, acoperind de fapt 80 la suta din partea frontala si avand o dimensiune de 6,3 inchi. El este de tip IPS LCD si este protejat de Corning Gorilla Glass 5.
Xiaomi a preferat sa isi pozitioneze logo-ul Redmi in partea de jos a ecranului. Slotul pentru carduri este situat pe marginea din stanga sus, oferind suport Dual Nano-Sim si pentru card MicroSD. Butoanele de volum si aprindere sunt pe partea lateral dreapta.
Dupa cum spuneam si panoul din spate este de sticla, adpostind un sistem de 4 camere foto, care ies in relief, langa ele blitul si pe mijloc senzorul de amprente. Producatorul a simtit nevoia sa insereze logo-ul Redmi si pe partea din spate.
Trecand pe partea de functionalitate, ecranul telefonului are 1080 x 2340 pixels, 19.5:9 ratio (~409 ppi density) si nu as spune ca m-a impresionat foarte mult.
Software Redmi Note 8T
Sistemul de operare de pe telefon este Android 9 peste care Xioami a instalat propria interfata MIUI 11. Daca e ceva care nu mi-a placut niciodata la un telefon este acel sentiment de pierdere prin meniuri iar mie interfata MIUI mi s-a parut extrem de plina, fiind de multe ori ametit de multitudinea de optiuni scoase in fata. Pe langa aplicatiile de tip bloatware pe care nu le vrei, nu sunt chiar multe, vei observa din start ceva … multe reclame. Probabil de aici si pretul scazut al produsului, despre care am sa vorbesc la final.
Navigarea prin aplicatii se face printr-un swipe spre dreapta, si daca ai ghionul sa dai stanga, vei ajunge pe un ecran de informatii ce iti afiseaza din start o multitudine de carduri cu aplicatii recomandate, comenzi rapide, instrumente rapide noutati si multe altele. Xiaomi denumeste acest ecran drept Seif, dar este un fel de substitut pentru ecranele similare ale altor producatori precum Samsung, Apple etc. Nu stiu exact ce nu imi place , aglomerarea de iconite, faptul ca stirile sunt in engleza si se incarca la nesfarsit, videoclipurile recomandate… Primul lucru pe care l-am facut a fost sa dezactivez mare parte din cardurile ce nu ma interesau.
Daca nu va configurati asistentul Google, care nu stie inca limba romana, apasarea lunga pe butonul HOME va deschide o pagina de start a browserului principal…. care da, are multe sugestii si recomandari, by default. Configurarea intr-o alta limba a asistentului Google schimba pagina de start cu Google.
Browserul Xiaomi e mai degraba un site intreg, un magazin de aplicatii… orice altceva decat browser prietenos cu utilizatorii. O mica bara de cautare cu motorul Google te invita sa faci o cautare. Apoi, dedesubt, pe 3 randuri ai 15 site-uri sau aplicatii recomandate. Imediat sunt niste taburi de continut, pentru stiri, de la Microsoft, o pagina dedicata pentru clipuri pe Youtube, un tab pentru abonari la canale de Youtube si un tab de Facebook.
Si lucrurile nu se opresc aici, mai avem un sir de iconite care impart browserul din nou pe sectiuni: pagina de start, pagina Microsoft News, pagina de jocuri, fereastra incognito, manager de descarcari si o pagina de setari pentru cont. Si daca va mai spun ca browserul se deschide automat cand faceti swipe de jos in sus ?
Nu v-am pierdut inca in detalii ? Foarte bine…. Aplicatiile utilitare oferite de Xiaomi sunt multe, chiar utile, daca nu ar fi incarcate de reclame. Spre exemplu, daca vreti sa curatati telefonul de fisiere inutile si sa il optimizati, aveti aplicatia Securitate, pe care o gasiti pe prima pagina. Acolo gasiti un buton de optimizare, care spune ca iti verifica telefonul, si dupa ce il optimizeaza automat iti arata la ce capitole sa fii atent… dar si o reclama mare… la pantofi, la un magazin online… aceleasi reclame prezentate ca recomandari si in browser. Si totusi exista multe instrumente avansate: Facebook Cleaner, WhatsApp Cleaner, curatare intensa, dezinstalarea de aplicatii rar folosite. De-ar exista si o functie de curatare de …reclame !
Am ramas tot in aplicatia securitate si am descoperit o functie ce blocheaza accesul la diferite aplicatii. Daca vreti sa protejati anumite date sensibile puteti seta o anumita parola pentru a accesa anumite aplicatii. Puteti sa deblocati accesul la fel cum ati debloca ecranul: deblocare faciala, amprenta, PIN sau model ecran.
Si exista chiar si un ecran secundar, ceva similar cu folderul securizat de pe telefoanele Samsung … un loc unde puteti sa instalati aplicatii, sa stocati fisiere si poze etc. Nu exista vreo comanda rapida de comutare, de fiecare data cand vreti sa treceti pe ecranul secundar va trebui sa intrati in setari sau… atunci cand deblocati ecranul va trebui sa folositi modelul de deblocare folosit atunci cand ati configurat al doilea ecran.
Butonul de aplicatii deschise pare ca deschide de fapt aplicatia curatare. Iti permite sa inchizi aplicatiile ce ruleaza in fundal si ofera si 4 butoane ce duc la aplicatiile Cleaner, scanare de securitate, curatare intensa si administrare aplicatii.
Trecand la bara de notificari, as vrea sa remarc ma intai ca Xiaomi iti ofera un mod de ascundere a notchului. Poti face asta accesand setarile de sistem > notch si bara de stare. Poti de exemplu sa nu ascunzi, poti sa acunzi notchul fara a muta bara de stare, interfata afisand un fundal negru, sau poti sa ascunzi notchul, bara de stare fiind mutata in jos. Personal cred ca prefer a doua varianta.
In lista de scurtaturi din bara din sertarul de notificari ai acces la toate setarile si utilitarele de care ai nevoie. Exista un mod intunecat care se aplica pe intreg sistemul de operare, un mod do not disturb, o aplicatie foarte simpla de inregistrare a ecranului si una separata de captura de ecran, modul NFC (util daca vrei sa faci plati la POS cu telefonul).
Intrand in meniul de setari am gasit un utilitar ce iti permite sa transferi datele de un telefon vechi pe unul nou.
Daca as sta sa scriu despre fiecare aplicatie in parte sau utilitar de la Xiaomi m-as intinde pe pagini intregi. Sa zicem ca m-a impresionat aplicatia ShareMe care iti permite sa te conectezi la spatiul de stocare intern al telefonului prin intermediul FTP, atata timp cat PC-ul si telefonul sunt conectate la aceeasi retea. Utilitarul se gaseste in lista de comenzi rapide din meniul de tip Seif. Pe lista de utilitare mai avem o busola, o aplicatie ce ar trebui sa transforme telefonul in telecomanda pentru dispozitive inteleginte din casa, un radio FM (functional daca introduceti niste casti, ce nu vin in cutie).
Trebuie sa va recunosc ca am zambit putin cand am accesat magazinul de teme si am apasat pe butonul premium pentru o tema. Se pare ca temele premium se pot descarca urmarind … reclame, atunci cand ele se incarca. M-am simtit ca la jocurile cu achizitii in aplicatie sau care te recompenseaza cu cateva ceva daca urmaresti o reclama. Stiti despre ce vorbesc.
Sa nu uit sa spun ca telefonul reactioneaza suprinzator de repede daca aveti activata functia de deblocare faciala… lucru la care telefonul meu candva de top nu se descurca intotdeauna de minune.
Capabilitati Hardware Redmi Note 8T
Sa trecem acum si la partea de performanta a telefonului si sa spun ca modelul primit in teste vine cu un spatiu de stocare de 64 de GB, 4GB de RAM, un chipset Qualcomm SDM665, lansat la inceputul lui 2019. Configuratia CPU este Octa-core (4×2.0 GHz Kryo 260 Gold & 4×1.8 GHz Kryo 260 Silver) iar cea GPU Adreno 610.
In testele benchmark realizate folosind instrumentele AnTuTu, rezultatul general obtinut de telefon este 167218, cu 6% mai performant decat alte modele. AnTuTu spune ca telefonul sta mai bine la capitolul CPU si UX. Topul oficial pozitioneaza telefonul, in configuratia testata, pe locul 86 la nivel global. Telefonul a depasit Galaxy A50, Honor 10i, Oppo A5 2020, si o alta serie intreaga de frati mai mici din seria Redmi. Topul include cele mai perfomante 100 de telefoane. Dar sa va mai spun ca telefonul a fost destul de inteligent incat sa intre automat in modul TURBO atunci cand am rulat aplicatia AnTuTu.
Pe partea de gaming, experienta a fost una cu mici emotii… spre exemplu o sesiune CSR cu functia de inregistrare ecran a dus la blocarea jocului. Lucrurile aveau sa fie ok dupa ce am intrerupt sesiunea de inregistrare a jocului.
Pe partea de baterie, Redmi Note 8T vine cu un acumulator de 4000 mAh Li-Po, cu functie Fast Charge de 18W. Fast charge inseamna in realitate:
- incarcarea bateriei de la 0 la 15% in 10 minute
- inacrcare pana la 40% in 30 de minute
- incarcare pana la 75% in 60 de minute
- incarcare completa pana la 100% intr-o ora si 50 de minute
Sa spun doar ca bateria a tinut mai bine de 24 de ore de la incarcare la o folosire moderata.
Pe partea de conectivitate sa spunem ca Redmi Note 8T vine cu Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 4.2, A2DP, LE, NFC, senzor infrarosu si GPS Glonass. Si sa nu uit de functiile VOLTE si VOFI.
Capabilitatile audio sunt acceptabile iar pe partea de inregistrare veti descoperi ca microfonul de pe telefon se achita de sarcini.
Performantele camerei foto
Asa cum am mai spus in multe ocazii camera foto este pentru mine un reper cand vine vorba de testarea unui telefon, poate si pentru ca atunci cand vorbesc cu cineva despre un telefon prima tema este legata de performantele foto. Asa ca primul lucru pe care l-am facut dupa ce am scos din cutie telefonul si l-am aprins a fost sa deschid camera foto.
Redmi Note 8T vine cu urmatoarea configuratie de senzori foto:
- 48 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF
- 8 MP, f/2.2, 13mm (ultrawide), 1/4.0″, 1.12µm
- 2 MP, f/2.4, (macro)
- 2 MP, f/2.4, (depth)
Asadar avem un sistem Quad pe partea din spate, completat de o camera selfie de 13 MP, f/2.0, (wide), 1/3.1″, 1.12µm.
Pentru mine, sistemul de camere foto a lui Redmi Note 8T este cu adevarat surprinzator. As indrazni sa spun ca e principalul punct de atractie al acestui telefon. Nu am sa ma hazardez sa zic ca e o configuratie de top ci doar ca poate sa ii satisfaca pe cei mai pretentiosi utilizatori care nu sunt dispusi sa cheltuie o groaza de bani pe un telefon. De fapt cand o sa vorbim despre pret o sa intelegeti exact de ce am tendinta de a lauda camera foto.
Rezultatele nu sunt spectaculoase dar telefonul te poate surprinde in unele momente, in functie de scena pe care incerci sa o fotografiezi. Si totusi iata cateva rezultate obtinute cu camera foto de pe Redmi Note 8T, cu mentiunea ca sunt versiuni originale.
Note 8T nu exceleaza la capitolul zoom nici el dar vine cu multe functii avansate. Sa spunem ca in modul standard de fotografiere senzorul este capabil de un zoom 8X dar ca rezolutia se pierde sensibil pe masura ce apropiati cadrul.
Interfata aplicatiei de fotografiere este intuitiva, in partea de jos se afla butoanele standard si modurile de fotogariere> Slow Motion, Videoclip scurt, Video, Fotografie, modul de fotografie 48 MP Ultra HD, Portert, Noapte, Panorama si PRO.
Pentru pozele de tip selfie v-as recomanda modul Portet, caci in cel automat am avut momente cand imaginile au iesit in ceata sau miscate.
Pentru camera de selfie am obtinut rezultate contradictorii, uneori am fost foarte multumit de rezultate, in alta ocazie am incercat de mai multe ori sa obtin poze decente, care sa nu fie in ceata sau miscate. Cand vine vorba de selfie, camera poate inregistra la 720p sau 1080p cu 30 fps si pare ca nu exista stabilizare video.
In partea de sus a aplicatiei de camera se afla setarile avansate, cum ar fi functiile de detectare automata a scenei, modul macro sau filtrele sau activarea modului HDR si a blitului.
Pe partea de video Redmi Note 8T este capabil sa inregistreze la 720p cu 30 fps, 1080p cu 30/60fps sau 4K la 30 fps. Asa cum spuneam puteti activa un stabilizator de imagine daca vreti sa evitati clipuri foarte miscate si exista chiar si o optiune de selectare a codecului folosit.
Ce m-a uimit cel mai mult insa este modul de fotografiere de noapte. In drum spre casa am un loc unde luminozitatea este foarte scazuta, as spune ca e destul de intuneric urcand pe scari. Pozele obtinute in modul de noapte cu Redmi Note 8T au fost chiar mai bune decat pe propriul telefon. Vorbim cel mai probabil de o combinatie reusita intre software si senzorii foto, iar aici pot sa zic Good Job.
As indrazni sa laud chiar si modul de fotografiere PRO mult mai intuitiv si bine aranjat decat propriul telefon.
Daca telefonul ar veni cu niste senzori mai performanti, oare ce rezultate as fi obtinut. Trebuie sa remarc ca Xiaomi MI 10 Ultra, un telefon ce nu va fi disponibil pentru Europa, ocupa prima pozitie in topul celor de la DXoMark. Din pacate multe din modele de top raman exclusive pentru piata din China.
Concluzie si pret
As spune ca Redmi Note 8T este cel mai bun telefon pe care l-am testat in categoria sa de pret, si anume midrange. Pretul sau destul de mic ar putea chiar sa te faca sa iti pui multe intrebari de cat de capabil este. Desi am fost impresionat de camera foto, sistemul de 4 camere are unele momente de stangacii dar si momente cand scoate rezultate bune. Chiar si asa partea de videofotografie este punctul sau forte.
Mai trebuie sa adaug si ca autonomia bateriei este una impresionanta, am butonat telefonul timp de mai bine de 24 de ore iar indicatorul bateriei mi-a indicat nivelul 24 la suta. Telefonul pare insa mare, gros si greoi, cantareste 200 de grame, iar ecranul este de 6,3 inchi, dar din pacate doar 80% din suprafata fronatala este acoperita de ecran. Chiar daca si partea din spate este tot din sticla sa nu va imaginati ca alegerea a fost facuta pentru a include incarcarea wireless, nici vorba.
Pretul cerut, de 750 de lei este extrem de atractiv, insa pare a fi unul corect. Primul lucru de care m-am lovit si speriat a fost interfata relativ neprietenoasa, foarte aglomerata si plina de … reclame, chiar si in aplicatii proprietare care au rol de utilitate.
Pentru pretul cerut si capabilitatile sale, Xiaomi Redmi Note 8T este o reusita si un must have pentru toti cei care isi doresc un telefon bun la un cost redus. Daca interfata ar fi fost prietenoasa as fi exclamat jos palaria !