Rusia a limitat accesul cetățenilor săi la rețelele sociale precum Twitter și Facebook în anumite părți ale țării ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina.
Reprezentanții Twitter au făcut o declarație, si au spus: „Suntem conștienți de faptul că Twitter este restricționat pentru unele persoane din Rusia și lucrăm pentru a menține serviciile noastre în siguranță și accesibile”.
Vineri, Rusia a restricționat Facebook pe motiv că ar avea o dispută cu rețeaua de socializare din cauza „cenzurii”. Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a acuzat Facebook că a încălcat „drepturile și libertățile cetățenilor ruși”.
Facebook a declarat că a refuzat să oprească verificarea faptelor și etichetarea conținutului de la organizațiile de știri deținute de stat. Observatorii de conectivitate la internet de la NetBlocks spun că există o restricție totală sau aproape totală pe Twitter în Rusia.
NetBlocks a spus că Facebook și Instagram nu au fost „restricționate în mod observabil, cu siguranță nu în măsura în care Twitter a fost restricționat în această țară”.
Acțiunile urmează atacului Rusiei asupra Ucrainei, multe videoclipuri și imagini ale invaziei devenind virale pe rețelele de socializare.
Corespondentul BBC la Moscova, Steve Rosenberg, a declarat că a avut dificultăți să scrie pe Twitter.
Eludarea restricțiilor pentru cei din Rusia este în prezent posibilă folosind serviciile VPN, care pot funcționa în jurul restricțiilor impuse de guvern. Directorul NetBlocks, Alp Toker, a declarat pentru BBC: „Restricționarea Twitter de către Rusia va limita în mod semnificativ fluxul liber al informațiilor într-un moment de criză în care publicul trebuie să rămână informat”.
Nu este clar ce ar putea însemna restricțiile impuse celor de la Facebook dacă sunt implementate sau dacă alte platforme deținute de Meta – precum WhatsApp, Facebook Messenger și Instagram – vor fi afectate. Autoritatea de reglementare rusă a cerut Facebook să ridice restricțiile pe care le-a impus joi agenției de știri de stat RIA, canalului TV de stat Zvezda și site-urilor de știri pro-Kremlin Lenta.Ru și Gazeta.Ru. Meta a „ignorat” aceste solicitări iar Nick Clegg, vicepreședinte pentru afaceri globale la Meta, a declarat că autoritățile ruse „au ordonat oprirea verificarii independente a faptelor și etichetarea” conținutului paginilor care postau informații. Compania Meta a refuzat să facă asta. Giganțul își dorește ca rușii să continue să folosească platformele Meta.
„Rușii obișnuiți folosesc aplicațiile noastre pentru a se exprima și a se organiza pentru acțiune”, a spus Nick, iar compania dorește „să continue să-și facă auzită vocea”.
Multe instituții media de stat din Rusia au pictat o imagine în mare măsură pozitivă a progreselor militare rusești în Ucraina, numind invazia o „operație militară specială” care a forțat autoritățile de la Moscova să intervină.
Joi, Meta a declarat că a înființat un „centru de operațiuni speciale” pentru a monitoriza conținutul despre conflictul din Ucraina.